«Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει για τα κακουργήματα, ανώτερο ύψος ποινής τα 15 χρόνια σε αντίθεση με τον παλιό, τον καταργημένο που προέβλεπε τα 20. Αυτό όμως γίνεται για όλες τις μορφές των αδικημάτων και δεν είναι προνομιακή μεταχείριση για τη Χρυσή Αυγή» σχολίασε στα parapolitika.gr ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η κυβερνητική τους θητεία και τελικά μπορούν ακόμη και να… σώσουν τη Χρυσή Αυγή παρά τη καταδίκη του κόμματος. Ενώ σχετικά με το ζήτημα που έχει ξεκινήσει σχετικά με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κ Ξανθόπουλος τονίζει πως «έχουμε προβλέψει από το 1/3 της ποινής η εκτιτέα είναι τα 2/5, άρα πολύ περισσότερο απ΄ότι προέβλεπε ο παλιός νόμος».

Μάλιστα ο νεοεκλεγείς βουλευτής τονίζει πως ήταν επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, αφού ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας ήταν περίπου 50 χρόνια με το σχετικό νομοθέτημα ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Απαντώντας μάλιστα σε όσα κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «χέρι βοηθείας» που μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το νομοσχέδιο για τη Χρυσή Αυγή ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνει πως «σε μία τέτοιας θεσμικής βαρύτητας αλλαγή όπως είναι οι Ποινικοί Κωδικές, είναι προφανές ότι κάποιες από τις βαριές και μεγάλες υποθέσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη και διαρκούν χρόνια θα επηρεαστούν άμεσα, άρα κάθε φορά που πάμε να κάνουμε μία μεγάλη αλλαγή είναι αυτονόητο ότι θα μπουν και τέτοιες παράμετροι. Όμως το μείζον είναι να θεσπίσεις έναν Κώδικα ο οποίος θα επιφέρει κάποιες τέτοιες συνέπειες, «παράπλευρες απώλειες». Δεν είναι όμως το κριτήριο η Χρυσή Αυγή και καμία Χρυσή Αυγή και αν δεν ήταν η Χρυσή Αυγή θα ήταν οποιοσδήποτε κατηγορούμενος για τον μισό Ποινικό Κώδικα και θα έλεγαν και πάλι… ».

«Επιλέξαμε να κάνουμε αυτό που είναι θεσμικά σωστό και να εξοπλίσουμε το ποινικό σύστημα της χώρας με ένα σύγχρονο Ποινικό Κώδικα» απαντά ο κ. Ξανθόπουλος. Επιπλέον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρος αναφέρει πως «ακόμη και στην περίπτωση της έφεσης, εφόσον ισχύει επιεικέστερος νόμος θα εφαρμοστεί εκεί. Δηλαδή να μην ψηφίσουμε τον Κώδικα σε ένα βάθος 5,6,7 χρονών ώστε να μην ευνοηθεί η Χρυσή Αυγή; Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το βλέπουμε έτσι . Το μείζον είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί καταδικάστηκαν για εγκληματική οργάνωση, είτε μείνουν 15 χρόνια, είτε 17 , είτε 14 χρόνια δεν αίρεται ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι μικροπολιτική… Αυτή είναι μία μέρα χαράς. »

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος αποκαλύπτει πως «ο  ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Γιάννη Ραγκούση, να φέρει τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που αφορά την εκλογική νομοθεσία με την οποία οι καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό να χάνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με το προηγούμενο καθεστώς η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επερχόταν με την αμετάκλητη απόφαση, μετά τον Άρειο Πάγο ή μετά από αρκετά χρόνια. Σήμερα λοιπόν κάνουμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών. Εάν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς, ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ».