Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και πώς αυτές επιδρούν στις ποινές για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τον φταίχτη.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται από την Κουμουνδούρου ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που αναθεωρήθηκαν επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να ενσωματώσουν τις αλλαγές που πρότεινε η Νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε αναλάβει την επεξεργασία τους, μια διαδικασία που κράτησε καιρό.

Ο Σταύρος Κοντονής σε δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2019 είχε επισημάνει: «Είναι πολλές οι διατάξεις που είναι προβληματικές και στο γενικό μέρος του Ποινικου Κώδικα και στο ειδικό μέρος που περιγράφονται τα επί μέρους αδικήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτό το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση είχε παραδοθεί σε εμένα όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα τα είχα επισημάνει και γι' αυτό δεν είχα θέσει σε διαβούλευση τον Κώδικα αν δεν γίνουν πρώτα οι αναγκαίες αλλαγές».