Για «απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία» κατηγορεί η ΝΔ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα και μετά την ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις».

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να "πέσουν στα μαλακά". Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του», 

Σημειώνεται ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή και από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Κοντονής επανέλαβε τη διαφωνία του με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «είναι προβληματικό ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης να έχει την ίδια ποινική μεταχείριση με ένα απλό μέλος της Χρυσής Αυγής και στηλίτευσε πως δεν υπάρχει πλέον πρόβλεψη για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων».   

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».

«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν, και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο κ. Κοντονής, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του κόμματος.

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.