Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η τελετή απονομής του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην τελετή απονομής στις 18.30.

Το βραβείο που απονέμεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ, Erasmus, θα παραλάμβανε δια ζώσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ωστόσο ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει στην τελετή της βράβευσης μέσω βίντεο. Πριν τρεις ημέρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε με βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter, την αναβολή της επίσκεψής της στην Ελλάδα λόγω αυτοπεριορισμού καθώς είχε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον COVID.

Το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» «γεννήθηκε» από μια ιδέα κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρώπης και θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη σ' έναν σπουδαίο ευρωπαϊκό θεσμό ή προσωπικότητα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Θεοφανώ», Σταύρος Ανδρεάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, για την τελετή απονομής του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Στόχος της θεσμοθέτησης του συγκεκριμένο βραβείου με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου- είναι η προώθηση της συνειδητοποίησης των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης

«Πίσω απ' αυτή την ιδέα είναι σαφής η ανάγκη που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη να ανατρέξουμε στις κοινές ρίζες μας, τις κοινές αρχές και αξίες που πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη, ώστε με τον τρόπο αυτό να κάνουμε ισχυρότερους τους δεσμούς ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς», επισήμανε ο κ. Ανδρεάδης.