Την περασμένη Παρασκευή, λίγα μόλις 24ωρα πριν την ετυμηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, τα parapolitika.gr προκαλούν σεισμό στο πολιτικό σκηνικό αποκαλύπτοντας την πολιτική αφέλεια με την οποία ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, υπέγραψε τον διορισμό στη Βουλή, της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η αποκάλυψη του parapolitika.gr προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρωθυπουργό αργά το απόγευμα να κάνει καταλυτική παρέμβαση «παγώνοντας» τον διορισμό Ζαρούλια στη Βουλή. Σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι ο κανονισμός της Βουλής, θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες, ώστε κανένας πολιτικός αρχηγός, πρώην και νυν να μην έχει την δυνατότητα να διορίζει σύζυγο ή συγγενή του, όπως έγινε στην περίπτωση Μιχαλολιάκου, στη Βουλή.

az1

Πολλοί ήταν εκείνοι ωστόσο που χρέωσαν στον πρόεδρο της Βουλής μια «αστοχία»… μεγάλου μεγέθους, καθώς θα μπορούσε να δράσει διαφορετικά και να μην υπογράψει τον συγκεκριμένο διορισμό, περιμένοντας πρώτα να ακούσει την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τύχη της Χρυσής Αυγής, αφού τόσο ο κ. Μιχαλιολάκος, όσο και η κ. Ζαρούλια, είναι υπόδικοι.

 Η αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό Ζαρούλια

Η αποκάλυψη του parapolitika.gr που έφερε στο φως το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, έθετε και συγκεκριμένα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του διορισμού, αλλά και την απεγνωσμένη βιασύνη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής να διορίσει την σύζυγό του, Ελένη Ζαρούλια.

 Συγκεκριμένα ανέφεραν:

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να έχει καταρρεύσει πολιτικά αλλά ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος βρήκε όπως φαίνεται τον τρόπο να τακτοποιήσει τη συζυγό του σε θέση μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής

 Ο Μιχαλολιάκος όπως και κάθε αρχηγός πολιτικού κόμματος, που έχει περάσει από τη Βουλή, δικαιούται βάσει κανονισμού να διατηρεί πολιτικό γραφείο στη Βουλή και αντίστοιχες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Αυτό  το «παραθυράκι» εκμεταλλεύτηκε και ο ίδιος διορίζοντας τη συζυγό του, η οποία μέχρι την περασμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν βουλευτής.

 Η λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι μπορεί να διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος, ωστόσο η συγκεκριμένη θέση δεν έχει όριο και ημερομηνία λήξης από τη στιγμή που ανάλογες θέσεις σε γραφεία πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων διατηρούνται μέχρι να αποβιώσουν τα πρόσωπα που τις κατέχουν, με αποτέλεσμα να διορίζουν και να απομακρύνουν όποιον και όποτε θέλουν.

 Από βουλευτής, μετακλητή υπάλληλος.

 

fff

 

 Οι αντιδράσεις και η παρέμβαση Μητσοτάκη

 Η ανάρτηση προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που με ανακοινώσεις και δηλώσεις κατακεραύνωναν τον διορισμό Ζαρούλια και διαμαρτύρονταν για την «ελαφρά τη καρδία» υπογραφή από την πλευρά του κ. Τασούλα.

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνιζε πως» Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ το μέρα ΜεΡΑ25, έκανε λόγο για αδιανόητη και εξοργιστική η απόφαση. Τέλος, από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε ως παράλογη την απόφαση να διοριστεί η Ελένη Ζαρούλια.

b214ba4e2cefb17a003aca278a51a26f_XL

 Παρά το σάλο και τις αντιδράσεις, ωστόσο και τις δύο φορές που ο κ. Τασούλας, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις – μία μέσω κύκλων και μία μέσω δικής του δήλωσης - δεν κατάφερε να αμβλύνει το κλίμα έντασης που επικράτησε. Η πυροσβεστική παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα πως μόλις ενημερώθηκε ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε άμεσα να «παγώσει» η διαδικασία του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια και δρομολογήθηκε η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, την οποία και ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Τασούλας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έκανε χρήση ενός «παραθυριού» που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη διακυβέρνηση δίνοντας παράταση στον κανονισμό που επέτρεπε τον διορισμό συγγενών στα γραφεία πρώην αρχηγών πολιτικών κομμάτων στη Βουλή. Ωστόσο, ο κ. Τασούλας όφειλε να «δει» πως Μιχαλολιάκος και Ζαρούλια, έχουν δικαστικές εκκρεμότητες και να εκθέσει δημόσια την πρόθεσή του να διορίσει την σύζυγό του.

 Τι αλλάζει στον Κανονισμό της Βουλής

Μετά και την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αλλαγή του συγκεκριμένου κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα οι αλλαγές που θα προωθηθούν θα βάζουν τέλος στην τοποθέτηση σε αντίστοιχες θέσεις των συζύγων ή στενών συγγενών των δικαιούχων.

 Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε: «Δεν υπάρχει στον Κανονισμό το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει. Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και πέρασαν περισσότερες απο από 20 μέρες για να το υπογράψω.

Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος Επιπλέον υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη).

Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί. Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση».

Πάντως, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. επι ΣΥΡΙΖΑ) που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα».