Σε διπλωματικό θρίλερ για πολύ γερά νεύρα εξελίχθηκε η πρώτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την διπλή άρνηση  Ελλάδας και Κύπρου να αποδεχθούν το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων. Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπλεόν, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων οι ηγέτες εξετάζουν νέα διατύπωση για την Τουρκία και την Κύπρο.

Το νέο προτεινόμενο κείμενο προσθέτει ότι «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Η νέα διατύπωση σημειώνει ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις, αλλά δεν αναφέρει ρητώς τη λέξη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου».

Τι απάντησε η Τουρκία 

«Είναι γνωστό πως για την τουρκική πλευρά, οποιαδήποτε καταδίκη, οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε μέτρα και κυρώσεις, οποιαδήποτε εξαίρεση των δικαιωμάτων και της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίσων, είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε Τούρκος αξιωματούχος στο politico.

Τι προηγήθηκε

Ολονύκτιο διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες, καθώς Ελλάδα και Κύπρος, είπαν διπλό «όχι» στο προσχέδιο συμπερασμάτων, λόγω της απουσίας ξεκάθαρης αναφοράς κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Έτσι ετοιμάσθηκε τρίτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ, το οποίο ήρθε προς διαπραγμάτευση. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε το νέο κείμενο για το προσχέδιο συμπερασμάτων.

Νωρίτερα, την σύνταξη ενός νέου προσχεδίου με διορθώσεις και διατυπώσεις με τις οποίες θα συμφωνούσε και η Ελλάδα, αποφάσισαν Μητσοτάκης, Μέρκελ, Αναστασιάδης και Μακρόν μετά την σύσκεψη που είχαν ως εξέλιξη της αντίδρασης της Αθήνας, στο αρχικό προσχέδιο.

Νύχτα θρίλερ

Οι εξελίξεις στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τα ευρωτουρκικά, ήταν ραγδαίες καθώς μετά την αντίδραση της Αθήνας και την απόφαση να μην κάνει αποδεκτό το προσχέδιο συμπερασμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την έκτακτη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση των τεσσάρων συμμετείχαν τόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτό το προσχέδιο των συμπερασμάτων επειδή δεν αναφέρονταν σ' αυτό κυρώσεις προς την Τουρκία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το προσχέδιο διεκδικώντας αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις.