Την εµπιστοσύνη της λεγόµενης µεσαίας τάξης φαίνεται να διατηρούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η πανδηµία και η συνεπακόλουθη από αυτή, διαφαινόµενη οικονοµική κρίση έχουν αρχίσει να πλήττουν τη συγκεκριµένη κοινωνική κατηγορία.

Από την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταφέρει να οικοδοµήσει µια ειλικρινή σχέση µε τη µεσαία τάξη, που δεν περιοριζόταν µόνο στο «κίνηµα της γραβάτας», τους ελεύθερους επαγγελµατίες, δηλαδή, και τους αυτοαπασχολούµενους, τους οποίους η κυβέρνηση Τσίπρα είχε «ζορίσει», κατά δήλωση του πρώην υπουργού Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, γιατί, όπως είχε εξηγήσει χαρακτηριστικά, «είχαµε άλλες (σ.σ.: µνηµονιακές) προτεραιότητες».

Περιελάµβανε και τους πολίτες των µεσαίων εισοδηµάτων, που ήταν µακράν οι πιο αδικηµένοι των τελευταίων πέντε ετών, καθώς σήκωσαν το µεγαλύτερο βάρος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου µνηµονίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κοινωνική οµάδα είναι, σύµφωνα µε όλες τις αναλύσεις, που έδωσε στις εθνικές εκλογές του 2019 διευρυµένη διαφορά της Νέας ∆ηµοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ η ιδιαίτερα δύσκολη υγειονοµική και επιδηµιολογική κατάσταση της χώρας αναµένεται να επηρεάσει δραµατικά τη θέση και τα δεδοµένα της µεσαίας τάξης, αυτή φαίνεται να παραµένει κοντά στη «γαλάζια» παράταξη, κρατώντας αποστάσεις... ασφαλείας από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα.

dimoskopisi1


Ενδεικτικά είναι ορισµένα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας δηµοσκόπησης της GPO, που διενεργήθηκε αµέσως µετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και δηµοσιεύθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Μεταξύ άλλων, από όσους δήλωσαν ότι έχουν µεσαία εισοδήµατα το 72,9% κρίνει θετικά τη µέχρι τώρα πορεία του πρωθυπουργού, ενώ το 26,8% αρνητικά.

Αντίστοιχα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη του 33,1% από αυτούς είναι θετική και του 66,6% αρνητική. Ιδια σχεδόν είναι η εικόνα και στο ερώτηµα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Το 63,8% επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 21,7% τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά µε τους χειρισµούς της κυβέρνησης στο µέτωπο της πανδηµίας, το 68,9% από αυτούς που δηλώνουν µεσαία εισοδήµατα τους βλέπουν θετικά, ενώ µόνο το 28,6% αρνητικά. Και τους χειρισµούς της κυβέρνησης στο µέτωπο της οικονοµίας το 63,7% τους βλέπουν θετικά και το 32,9% αρνητικά. Μόνο στο Μεταναστευτικό η «γαλάζια» διακυβέρνηση δεν λαµβάνει την απόλυτη στήρι ξη της µεσαίας τάξης, καθώς οι χειρισµοί της στο σηµαντικό αυτό ζήτηµα κρίνονται από το 48,1% θετικά και από το 48,8% αρνητικά.

Σηµαντικές για την εξαγωγή συµπερασµάτων είναι και οι απαντήσεις που προέκυψαν για τα αισθήµατα που δηµιούργησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Το 58,1% όσων δηλώνουν µεσαία εισοδήµατα αισθάνθηκαν αισιοδοξία, ενώ ανησυχία το 27,6%. Οσο για την εικόνα που έχουν διαµορφώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9,3% από αυτούς δήλωσαν ότι βελτιώθηκε µετά τον εσωκοµµατικό ανασχηµατισµό, το 59,3% ότι παρέµεινε ίδια και το 21% ότι χειροτέρεψε.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν µια εικόνα εγγύτητας της συγκεκριµένης κοινωνικής οµάδας µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και αποστάσεων από το κόµµα της Αριστεράς, κάτι στο οποίο φαίνεται να έχει συµβάλει η πολιτική «διόρθωσης λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» που είχε υιοθετήσει ήδη πριν από την πανδηµία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
dimoskopisi2


Αρχικά είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2019 µείωση του ΕΝΦΙΑ, µε τον πρωθυπουργό να σηµειώνει από τη Βουλή ότι «4 εκατοµµύρια συµπολίτες µας µπορούν να δουν τη µείωση στα εκκαθαριστικά τους», ενώ λίγους µήνες µετά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισµό του 2020, είχε αναφέρει ότι «ο Προϋπολογισµός ανακουφίζει τη µεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους µε ένα οργανωµένο πρόγραµµα µείωσης των φόρων».

Ενώ και κατά τη διάρκεια της πανδηµίας η κυβέρνηση εξήγγειλε µια σειρά µέτρων για την αποκατάσταση των ζηµιών στις επιχειρήσεις και των απωλειών στο εισόδηµα των εργαζοµένων.

Παράλληλα, προ ηµερών από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα πρώτο πλέγµα προστασίας για τη µεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τοµέα, που αναµένεται να πληγεί κι άλλο λόγω της ύφεσης που εκτιµάται ότι θα καταγραφεί το αµέσως επόµενο διάστηµα.

Από την κυβέρνηση σηµειώνουν ότι µε τις 12 κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Τhessaloniki Helexpo Forum αποµείωσε κατά 5,5 δισ. ευρώ φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη από τη µεσαία τάξη, µε τα οποία είχε επιβαρυνθεί από την προηγούµενη κυβέρνηση, «διαµορφώνοντας µε αυτόν τον τρόπο και τις συνθήκες για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η εµπιστοσύνη της µεσαίας τάξης προς τη Νέα ∆ηµοκρατία», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ αναλυτές ερευνών της κοινής γνώµης, όσο εξελίσσεται το φθινόπωρο και στη συνέχεια θα βαδίζουµε προς τον χειµώνα οι συνθήκες, κοινωνικές και οικονοµικές, θα επιβαρύνονται και θα µεταβάλλονται από τις εξελίξεις του COVID-19, κάτι που θα επηρεάσει αυτόµατα και τις διαθέσεις της κοινής γνώµης συνολικά, αλλά και της µεσαίας τάξης ειδικά.

Πράγµα που σηµαίνει ότι η σηµερινή εικόνα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει σε κάποιο ποσοστό, ανάλογα µε τα κυβερνητικά αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ή όχι στο επίπεδο επιπλέον στήριξης των εργαζοµένων, των µικροµεσαίων επιχειρήσεων και γενικά της αγοράς, του πεδίου στο οποίο δραστηριοποιείται ή απασχολείται η µεσαία τάξη.