Δεν υπήρξε ποτέ μια διακριτική παρουσία, μια σκιά πίσω από τον ισχυρό πολιτικό άνδρα. Αντίθετα η Σούζαν Πομπέο, η δεύτερη σύζυγος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στέκονταν πάντα στο πλάι του και με μια ισχυρή προσωπικότητα έδινε το δικό της ρυθμό και παλμό, τόσο στις πολιτικές του εμφανίσεις, όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Γνωρίζει ελάχιστα ελληνικά, αλλά πάρα πολλά για την ιστορία της χώρας μας. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, καθώς και η ίδια είναι μεγαλωμένη με τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις καθώς είναι Χριστιανή Ορθόδοξη και είναι γνωστή στις ΗΠΑ και όχι μόνο για το μεγάλο φιλανθρωπικό της έργο.

zop4

Αυτές τις ημέρες απολαμβάνει την ελληνική φιλοξενία καθώς συνοδεύει τον σύζυγό της Μάικ Πομπέο στην επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, ενώ ένοιωσε από πρώτο χέρι και την ζεστασιά της Κρητικής παράδοσης, αφού φιλοξενήθηκε από το πρωθυπουργικό ζευγάρι, Κυριάκο και Μαρέβα Μητσοτάκη, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Η πολυεπίπεδη φυσικά ομορφιά της Κρήτης δεν μπορούσε παρά να μαγέψει την Σούζαν, η οποία απόλαυσε την παραδοσιακή ζεστή κρητική φιλοξενία σε έναν τόπο που μαγεύει ακόμη και τους ντόπιους κατοίκους. Υπήρξε άλλωστε δικό της αίτημα, όχι μόνο να επισκεφθεί την Κρήτη, αλλά και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά της επίσκεψη σε ελληνική εκκλησία και σε αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Ειδικότερα, η Σούζαν ήταν εκείνη που ζήτησε να επισκεφθούν τους Απτεραίους και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο. Ετσι επιστρατεύθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ανέλαβε να κάνει ξενάγηση την Τρίτη το απόγευμα  στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας. Η αρχαία Απτέρα, ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις – κράτη της Κρήτης και η Σούζαν έδειξε ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένη για την ιστορία της.

zop1

 Ελληνορθόδοξη εκκλησία

Δύο πράγματα ζήτησε η Σούζαν Πομπέο. Να επισκεφθεί έναν αρχαιολογικό χώρο και  μια ελληνορθόδοξη εκκλησία. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που εκφράζει μια τέτοια επιθυμία η σύζυγος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Και την προηγούμενη φορά που ήρθε στην Ελλάδα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών.

zop8

Μαρέβα Μητσοτάκη και Σούζαν Πομπέο, είχαν το δικό τους πρόγραμμα και αφού έκαναν μια χαλαρή βόλτα στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, κατά μήκος του λιμενοβραχίονα, απολαμβάνοντας τη θέα και τον καλό καιρό, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο γνωστό εστιατόριο του Γιάννη Ξυλούρη στο ενετικό λιμάνι, όπου η κ. Μητσοτάκη παρέθεσε γεύμα με εκλεκτά πιάτα στην κ. Πομπέο.

zop5


Μετά την εμπειρία του γεμάτου κρητικού τραπεζιού  οι δύο κυρίες επισκέφθηκαν τη γυναικεία μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Κορακιές, όπου τις υποδέχθηκε η ηγουμένη του μοναστηρίου.  Η κυρία Πομπέο περιηγήθηκε στο μουσείο της μονής ενώ της προσέφεραν κέρασμα γλυκό τριαντάφυλλο και λιμοντσέλο. Η Σούζαν Πομπέο είναι Χριστιανή Ορθόδοξη και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της χώρας, όσο και τις θρησκευτικές παρακαταθήκες που η χώρα μας διαθέτει από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Σε παλαιότερή επίσκεψή της μάλιστα στην Αθήνα, είχα αγοράσει από την Πλάκα μια εικόνα και έναν ξύλινο σταυρό.

zop6

 

Ποια είναι η Σούζαν Πομπέο

Η 54χρονη Σούζαν είναι η δεύτερη σύζυγος του Μάικ Πομπέο. Παντρεύτηκαν το 1991 και έναν χρόνο αργότερα απέκτησαν τον γιο τους, Νίκολας. Κατάγεται από το Κάνσας και έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική καριέρα του άντρα της. Της αρέσει να παίζει τένις και να πηγαίνει στο θέατρο και στην όπερα. Έχει επιλέξει να απέχει από τα social media για προσωπικούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Πριν το γάμο της με τον Πομπέο η Σούζαν ήταν ήδη μια δραστήρια επαγγελματίας της πρώτης γραμμής που είχε κερδίσει το σεβασμό όλων, ακόμη και των ισχυρό της αντιπάλων.

zop7

 

Ήταν η Πρόεδρος της «Εθνικής Ένωσης Αποφοίτων της WSU», ενώ διατέλεσε και  Αντιπρόεδρος στην «Emprise Bank». Η πολιτική για την Σούζαν δεν είναι απλά το επάγγελμα ή η ιδιότητα του συζύγου της. Είναι βαθιά πολιτικοποιημένη και η ίδια και ποτέ δεν καταπίεσε τις ηγετικές της τάσεις.  Συμμετέχει εξίσου ενεργά στην πολιτική καριέρα του συζύγου της, έχοντας κάνει εκστρατεία και στις δύο εκστρατείες του Κογκρέσου. Από τότε που ο Μάικ Πομπέο διορίστηκε ως «Διευθυντής της CIA» και «Υπουργός Εξωτερικών», η Susan έχει έρθει στην πρώτη γραμμή για το ρόλο της στα διοικητικά καθήκοντα του συζύγου της.

Ο ενεργός ρόλος της στην πολιτική σταδιοδρομία του συζύγου της έχει προκαλέσει έπαινο και κριτική και πολλοί την θεωρούν καθοριστικό παράγοντα στις αποφάσεις του.

Αυτό όμως που αναγνωρίζουν όλοι στην Σούζαν Πομπέο, είναι το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο. Όλα ξεκίνησαν όταν ασχολήθηκε με θεατρικά και φοιτητικά κυβερνητικά όργανα. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το «Wichita State University» με πτυχίο επικοινωνίας.

Ακόμα και μετά την αποχώρησή του από το «WSU», ο Πομπέο συνδέθηκε με τον «Σύνδεσμο κρατικών αποφοίτων Wichita», βοηθώντας τους στη συγκέντρωση χρημάτων και στο συντονισμό εκδηλώσεων αποφοίτων στις ΗΠΑ. Τελικά συνέχισε να υπηρετεί ως «Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αποφοίτων της WSU».

zop2


Συνέχισε εθελοντικά για το «WSU», ειδικά με το «Delta Gamma Fraternity». Υπήρξε δραστήριο μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το «Μουσικό Θέατρο του Wichita», το «Arts Partners», το «Μουσείο Τέχνης Wichita» και το «Jr. League of Wichita ». Τόσο η Σούζαν, όσο και ο Μάικ  έχουν  υπηρετήσει σε διάφορα σχολικά συμβούλια για να βοηθήσουν μαθητές που έχουν ανάγκη και για συγκέντρωση χρημάτων.