Απόλυτη επιβεβαίωση του parapolitika.gr αποτελούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σούδα, ο οποίος ανακοίνωσε η Σούδα θα γίνει έδρα ελλιμενισμού του USS Hershel “Woody” Williams.

Πρόκειται για πλοίο - πλωτή βάση, που θα ενσωματωθεί στο δυναμικό του 6ου Στόλου και αναμφισβήτητα θα ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Σούδα είναι το πιο στρατηγικό σημείο της Αν. Μεσογείου

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο.

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε "διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είνια αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ».

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.