Σε μέγα θέμα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ το λάθος που έγινε στην κοινή ανακοίνωση Ελλάδος – ΗΠΑ, και η συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική». Το λάθος διορθώθηκε αμέσως με νέα ανακοίνωση που εστάλη ως ορθή επανάληψη, ωστόσο, η ένδεια επιχειρημάτων για αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οδήγησε να μιλήσει για «γκάφα», που προφανώς ήταν λάθος, αλλά και να αναδείξει ένα θέμα από το πουθενά προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση.

 Στο αρχικό κείμενο της κοινής δήλωσης που αναρτήθηκε στα αγγλικά στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε:

 «The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith».

 Στην ορθή επανάληψη το κείμενο παραμένει ίδιο με την απαλοιφή μόνο της λέξης «historic» και έτσι η «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών – historic Prespes Agreement» γίνεται απλά «Συμφωνία των Πρεσπών – Prespes Agreement».

 Συγκεκριμένα αναφέρεται στη διορθωμένη ανακοίνωση: «The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith».

 Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για διασυρμό και τραγελαφική προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαπατήσει τους πολίτες.

Δίνοντας διαστάσεις… άνευ ουσίας και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, την οποία μάλιστα προσάπτει και προθέσεις, μιλάει για «διασυρμό… άνευ προηγουμένου».

 «Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών» δεν έχει προηγούμενο.

 Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη «ιστορική», που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

 Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορική» από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ.

 Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε σε νεότερο σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έκαναν σημαία το ζήτημα και ουσιαστικά άρχισαν να «τρολάρουν» τη ΝΔ ζητώντας να ξεπαγώσουν και να φέρουν στη βουλή προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε σχόλιό του για την αρχική ανάρτηση του ΥΠΕΞ σχετικά με την κοινή δήλωση:

 «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;».

Σημειώνεται ότι, πριν διαπιστωθεί το λάθος στην ανακοίνωση, είχαν προηγηθεί αντιδράσεις για τον χαρακτηρισμό της Συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής» εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.