«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την ταυτότητα και την ιδεολογία του και γίνεται ένα αρχηγικό κόμμα με δογματικές λειτουργίες, αλλοτριωμένα στελέχη και αναχρονιστικό λόγο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως «η εξουσία που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία».

Παράλληλα τόνισε πως επικρίθηκε από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση επειδή ζήτησε «έρευνα και λογαριασμό για το τι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Την ίδια στιγμή ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για συγκεντρωτικό τρόπο διακυβέρνησης που όποια διαφωνία λοιδορείται και εκλαμβάνεται ως υπονόμευση.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τον Χρίστο Καλογρίτσα, ο ίδιος κάλεσε τον επιχειρηματία και τον ΣΥΡΙΖΑ να πουν οι ίδιοι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες επιδόθηκαν.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η μήνυση και το υπόμνημα του κ. Καλογρίτσα δείχνουν «πως λειτουργούσαν τα κυβερνητικά στελέχη και οι παρέες του ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Ακόμη τόνισε πως επί Τσίπρα «εξαπολύθηκαν επιθέσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης και επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Δικαιοσύνη ως θεσμός και λειτουργία πλήρωσε ακριβά τα παιχνίδια εξουσίας που έπαιξαν ο κ. Παπαγγελόπουλος και άλλοι».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη δημιουργία πειθαρχικού στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Είναι ένα σύμπτωμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει και την ταυτότητά του και τη φυσιογνωμία του απεμπολεί και την ιστορία του και την ιδεολογία του και την κοινωνική του νομιμοποίηση. Βλέπω με θλίψη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται ένα αρχηγικό κόμμα των μηχανισμών και της «παρεοκρατίας» όταν ο Συνασπισμός του 3 με 5% που πολλές φορές των περιφρονούν τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα των δημοκρατικών διαδικασιών».

«Εκείνο που είναι δεδομένο πια είναι ότι η εξουσία έτσι όπως τη θέλησε και έτσι όπως την άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κακέκτυπη εξουσία. Δεν είναι στο όνομα της κοινωνικής αναφοράς, δεν είναι στο όνομα της ιδεολογικής τεκμηρίωσης, δεν είναι στο όνομα της εναλλακτικής πολιτικής διακυβέρνησης, είναι στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία, της εξουσίας για τους ημετέρους, της εξουσίας για τους μηχανισμούς. Αυτό είναι κατάντημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι καταλογίζει στον κ. Τσίπρα για το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με αποσαφήνιση προθέσεων και εσώψυχων των διαφόρων κυβερνητικών στελεχών, εκείνο που εγώ λεω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως λειτουργεί είναι ένα αρχηγικό κόμμα με δογματικές λειτουργίες, με αλλοτριωμένα στελέχη στην ηγετική ομάδα και με αναχρονιστικό λόγο. Υπάρχουν άξια στελέχη στον ευρύτερο χώρο αλλά δυστυχώς σιωπούν, αλλά δυστυχώς τα μετατρέπει αυτό το αρχηγικό κόμμα σε διακοσμητικές παρουσίες που απλώς εγκρίνουν. Καμία μεγάλη απόφαση, καμία κρίσιμη απόφαση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα που πήγαινε προς την εξουσία και ως κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα δεν συζητήθηκε σε κανένα συλλογικό όργανο. Καλούνταν τα συλλογικά όργανα για να εγκρίνουν».

Για τη φράση «πολιτικοί απατεώνες» και την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου, ανέφερε: «Πριν από καιρό επειδή έκανα δημόσια μια κριτική εισέπραξα τον χαρακτηρισμό από τον άλλοτε πρόεδρος της Βουλής, τον κ. Βούτση ότι είμαι πολιτικός του αντίπαλος επειδή ζήτησα έρευνα και λογαριασμό για το τι έχουν κάνει ως κυβέρνηση με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Όταν η λοιδορία της διαφωνίας υιοθετείται ως μέσο πολιτικού διαλόγου τότε γυρνάμε στις μαύρες σελίδες και της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και της ιστορίας της Αριστεράς. Η Αριστερά δεν φημίζεται για σοβαρές δημοκρατικές κατακτήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της, εκεί επικρατούσε ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Μην εξωραΐζουμε έτσι αφηρημένα τα πράγματα, γυρνάμε σε κακές στιγμές ενός αρχηγικού συγκεντρωτικού τρόπου διακυβέρνησης όπου η διαφωνία λοιδορείται, χαρακτηρίζεται ως υπονόμευση και βάλλεται πανταχόθεν».

Για τη φράση «πολιτικοί απατεώνες» ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε: «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν είναι πολιτικός διάλογος αυτός. Ο αφορισμός δεν είναι επιχειρηματολογία, ο αφορισμός είναι ένα ιδιότυπος λαϊκισμός που δεν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής αγωγής, μιας πολιτικής κουλτούρας. Άλλο η προπαίδεια και το καλό εγχειρίδιο του εσωκομματικού ανταγωνισμού, άλλο η προπαίδεια και το καλό εγχειρίδιο του εσωκομματικού φραξιονισμού και άλλο οι δημοκρατικές λειτουργίες μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενός πολιτικού συστήματος νομιμοποιημένου και καταξιωμένου με όλες του τις αμαρτίες και όλες του τις αδυναμίες».

«Όλα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη που παίζανε ρόλο ηγετικής ομάδας και παίρνανε τις αποφάσεις που παίρνανε τότε έπρεπε να διαφωνήσουν, όταν έβλεπαν ότι η κυβερνηση έτσι όπως λειτουργεί συγκεντρωτικά κι αρχηγικά και παρείστικα έκανε έφοδο στον τομέα των ΜΜΕ, στον τομέα της Δικαιοσύνης και στον τομέα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Εγώ τον κ. Καλογρίτσα τον ξέρω και τον ξέρω χρόνια και ξέρω ότι δεν ήταν εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντίπαλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποιες είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καλογρίτσας ως επιχειρηματίας επιδόθηκαν αυτό είναι υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ.Καλογρίτσα να το πουν δημόσια και να ζητήσουν έρευνα και έλεγχο. Ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε ένα υπόμνημα και ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνηθεί, τι πιο λογικό και τι πιο δημοκρατικό. Επειδή διάβασα διάφορες ανακοινώσεις για αυτό είπα ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν υπήρξε εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εχθρός κανενός από τα στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μήνυση και αυτό το υπόμνημα είναι μια ακόμη υπόθεση που δείχνει, δυστυχώς, πως λειτουργούν τα κυβερνητικά κόμματα όταν κατακτήσουν την εκλογική πλειοψηφία, πως λειτουργούν εντός των κυβερνήσεων οι διάφορες περί τα κέντρα εξουσίας παρέες, και πως λειτουργούν οι προσαρτημένοι θεσμοί σε όλο αυτό το πολιτικό σύστημα».

«Πρέπει να ερευνηθεί το ταχύτερο δυνατό. Δεν είναι ιστορία γραφική ούτε γλαφυρή ούτε για επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, είναι μια κίνηση καταγγελία αποκαλυπτική. Να ερευνηθεί, να μη γίνουνε αυτές οι υποθέσεις όπως έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν να γίνονται φεϊγβολάν ανακοινώσεων Γραφείων Τύπου και σχολιασμών στα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Η Δικαιοσύνη να επιληφθεί και από εκεί και πέρα να λειτουργήσουν οι θεσμοί», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα ΜΜΕ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εκείνο το οποίο με εντυπωσιάζει είναι πως στα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα εξαπολύθηκε μεθοδευμένη και συστηματική επιδρομή στο χώρο των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, στο χώρο της Δικαιοσύνης και στο χώρο των επιχειρήσεων και πως τόσα στελέχη και τόσοι πνευματικοί άνθρωποι και τόσοι διανοητές στο χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας σιωπούν. Σιωπούσαν τότε, σιωπούσαν μετά σιωπούν και τώρα. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά».

Ερωτηθείς ποια εκτιμά ότι θα είναι η εξέλιξη στην υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου, απάντησε: « Ίσως ο κ.Παπαγγελόπουλος από την προηγούμενη θητεία του ως δικαστικού λειτουργού ή ως αρχηγού της ΕΥΠ να μπορούσε να ξέρει πως αποφασίζουν τα συμβούλια και τι αποφασίζουν οι δικαστές, εγώ δεν μπορώ να προβλέψω και ούτε πρέπει να επιδίδομαι σε τέτοιες διαδικασίες πρόβλεψης. Η Δικαιοσύνη ως θεσμός, η Δικαιοσύνη ως λειτουργία, η Δικαιοσύνη ως δικαστικοί λειτουργοί, ως άνθρωποι πλήρωσε ακριβά τα παιχνίδια εξουσίας που έπαιξαν εντός της Δικαιοσύνης και ο κ. Παπαγγελόπουλος και διάφοροι άλλοι. Η Δικαιοσύνη δεν έμεινε στο απυρόβλητο την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν μένει στο απυρόβλητο και σε κάθε κυβερνητική περίοδο για αυτο είναι μεγάλο ζήτημα να υπάρχουν δικαστές με φρόνημα, με συνείδηση και με κοινωνική ευαισθησία και υπάρχουν τέτοιοι δικαστές».

Αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και αν πιστεύει ότι θα τελειώσει κοινοβουλευτικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής, επισήμανε: «Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύστροποι, σύνθετοι, είναι ανελέητες οι αλλαγές που συντελούνται. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες θα είναι οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται, δεν μπορώ να ξέρω ποιες θα είναι οι κοινωνικές διαμορφώσεις στο άμεσο μέλλον. Εδώ βλέπετε το θρίαμβο της ηλιθιότητας και της βλακείας με αυτές τις κινητοποιήσεις εναντίον της μάσκας και εναντίον των μέτρων για την προστασίας μας από τον κορονοϊό. Τέτοια φαινόμενα βλακείας, επιπολαιότητας, ηλιθιότητας και ενός νοσηρού ακτιβισμού θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Η δίκης της Χρυσής Αυγής τελειώνει ας περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου».
Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα σχολεία

«Δεν νομίζω ότι είναι κινήσεις αυτές οι οποίες ανοίγουν δρόμο. Αυτή τη στιγμή αναζητάμε με ανοίξουμε σταθερή περπατησιά για το μέλλον, να ανοίξουμε δρόμους εκεί που κλείνει ο ορίζοντας, δεν νομίζω ότι να γυρνάμε προς τα πίσω επαναλαμβάνοντας μεθόδους και πρακτικές και νοοτροπίες ότι απαντάμε στη σημερινή συγκυρία», ανέφερε ο ίδιος.