Ως μια σημαντική και υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζεται η Ελλάδα, μέσα από την επερχόμενη τριήμερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει στα Χανιά, και μάλιστα θα είναι η τρίτη μέσα σε έναν χρόνο μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει μέσα σε αυτό το διάστημα μια προσωπική σχέση. Η πρώτη ήταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 στην Αθήνα, όταν υπεγράφη η τροποποίηση του παραρτήματος της αμυντικής στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), και η δεύτε-ρη τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον, όταν ο κ. Πομπέο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, διοργάνωσαν δείπνο προς τιμή του κ. Μητσοτάκη, που βρισκόταν στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Ο Πομπέο ήταν εδώ όταν τον χρειαστήκαμε, έτοιμος να προσφέρει λύσεις», δήλωσε με νόημα τις προάλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που είχε πρόσφατα συναντηθεί, εν μέσω της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον ομόλογό του των ΗΠΑ στη Βιέννη.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως απέναντι στις τουρκικές προκλή-σεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και, παράλληλα, εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην επίσκεψή του προ δύο εβδομάδων στη Λευκωσία -που είχε προκαλέσει εκνευρισμό στην Αγκυρα-, ο κ. Πομπέο είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους. Η κυβέρνηση προσδοκά, επίσης, την «επισφράγιση» του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο των ΗΠΑ.

Η ομογένεια Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα πριν έρθει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της ελληνικής Ομογένειας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μόνο αμελητέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Την Κυριακή ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει σε συνέδριο και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως δε για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τον αγωγό ITGI. Εκεί αναμένεται να υποστηρίξει την εξέλιξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μαζί του θα είναι και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενέργεια, καθώς και ο Ελληνοαμερικανός υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα την τεχνολογία, Μάικλ Κράτσιος, που θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα. Αναμένεται, μάλιστα, η επίσκεψη αυτή να συνοδευτεί και με ανακοινώσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στη Θεσσαλονίκη ο Μάικ Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον, θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο κ. Φάνον θα κινηθεί προς την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και ο κ. Πομπέο προς την Κρήτη, όπου τη Δευτέρα, μαζί με τη σύζυγό του, Σούζαν, είναι προσκεκλημένοι του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του, Μαρέβας, για ιδιωτικό δείπνο στο πατρικό του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι Χανίων. Οι τέσσερίς τους είχαν καθίσει ξανά στο ίδιο τραπέζι, πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν πήραν πρωινό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Την Τρίτη το πρωί Μητσοτάκης και Πομπέο θα επισκεφθούν -μαζί με τους υπουργούς κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο και τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ- την αμερικανική βάση στη Σούδα, που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά μετά την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στην οικία του πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, ενώ μένει ακόμα να επιβεβαιωθεί αν θα μεταβεί το ζεύγος Πομπέο και στον αρχαιολογικό χώρο στην Απτερα, στα νοτιοανατολικά του κόλπου της Σούδας, και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, κάτι που επιθυμεί η σύζυγος του κ. Πομπέο, που είναι χριστιανή ορθόδοξη.

Οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι υψηλές και σε σχέση με την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα μας. Την περασμένη Δευτέρα, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν τα κορυφαία στελέχη του αμερι-κανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation, που έχει στο «οπλοστάσιό» του 60 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών αναπτυξιακών έργων σε ξένες χώρες, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου