Το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε μία σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα μηνύματα των περασμένων μηνών με αφορμή την πανδημία.

Όσοι προσέχουν τις λεπτομέρειες, που όπως λέει ο λαός κάνουν τη διαφορά, σημείωσαν ότι από το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη απουσίαζε η φράση «ατομική ευθύνη».

Είναι μία φράση η οποία είχε γίνει σημαία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και ο πρωθυπουργός την επαναλάμβανε στα μηνύματά του.

Ακόμα και τον περασμένο Απρίλιο, πριν χαλαρώσουν τα μέτρα του περιορισμού κυκλοφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίστοιχο μήνυμά του, είχε κάνει λόγο για «ατομική υπευθυνότητα».

Στο μήνυμα της Πέμπτης ωστόσο δεν υπήρξε απολύτως καμία αναφορά στην «ατομική ευθύνη» και η φράση αυτή αντικαταστάθηκε από το δίλημμα «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα» το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έννοια της «ατομικής ευθύνης» εκτός από το γεγονός ότι είναι χιλιοειπωμένη όλους αυτούς τους μήνες, μπορεί να παρεξηγηθεί από τους πολίτες με τους τελευταίους να υποθέτουν ότι η ευθύνη μετακυλίεται σε εκείνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε παρά μία μόνο φορά στη λέξη ευθύνη κι αυτό όταν είπε με νόημα: «υτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.»