Παράνομες οι καταλήψεις στα σχολεία και πρέπει να αντιμετωπιστούν δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι η αρμόδια υπουργός θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο και σημείωσε πως όταν έρχεται σε επαφή με ιερείς υποκλίνεται.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Καρδίτσα που επλήγη από την κακοκαιρία έκανε λόγο για σημαντικές ζημιές σε καταστήματα, σπίτια ενώ είπε ότι δρόμοι έχουν κοπεί και γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

ο υπουργός τόνισε πως έχουν καταστραφεί 300 με 350 χιλιάδες στρέμματα σε επίπεδο καλλιεργειών ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε ζωϊκό κεφάλαιο.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης ανέφερε πως έχει δοθεί πρόσβαση στον ΕΛΓΑ στα αποθεματικά του κράτους.

Είπε πως 30 συνεργεία καταγράφουν τις απώλειες του ζωϊκού κεφαλαίου διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή, ώστε να δοθούν έναντι ποσά στους πληγέντες.

Ανέφερε ακόμα πως πρέπει να αποτραπεί ένα νέο lockdown καθώς θα υπάρχουν συνέπειες στην οικονομία. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να το αποφύγει. Υπογράμμισε ότι οι ποινικές κυρώσεις θα πρέπει να υπάρχουν είπε ωστόσο πως οι πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα μέτρα. 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως η ΝΔ έχει πει πως είναι κακή και αν κυρωθεί δεν ανατρέπεται.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα σχολεία

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχω πάγια θέση για τις καταλήψεις ότι είναι παράνομη πρακτική και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιος έχει μια ευθύνη για το ότι ανήλικοι οι οποίοι βρίσκονται σε ένα σύστημα αυξημένης εποπτείας από τους γονείς τους και από τους δασκάλους κάνουν πράξεις οι οποίες αντικειμενικά είναι παράνομες. Δεν λεω ότι φταίνε τα παιδιά αλλά κάποιος φταίει για αυτό. Είμαι σίγουρος ότι η υπουργός και το σκέφτεται και το εκτιμά και θα το αντιμετωπίσεις.

Με αφορμή το χθεσινό ατυχές περιστατικό του κ. Χαρδαλιά με τον ιερέα

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ εκείνο το οποίο κάνω όταν έρχομαι σε επαφή με ιερείς υποκλίνομαι. Δεν φιλάω χέρια.

Αναφερόμενος στην κατάσταση του νομού Καρδίτσας

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Υπάρχει η πόλη της Καρδίτσας και τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουνε πληγεί, υπάρχουν σημαντικές ζημιές απ΄ότι αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, και αυτές θα αντιμετωπιστούν με μέτρα τα οποία θα πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Υποδομών. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών. Έχουμε αρκετές γέφυρες οι οποίες έχουν πέσει, έχουμε δρόμους οι οποίοι έχουνε κοπεί και εμποδίζουν τη συγκοινωνία, ακόμα γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλες τις πλευρές αλλά ακόμα μέχρι χθες υπήρχε μέρος το οποίο δεν είχε αποκατασταθεί. Άρα υπάρχουν μια σειρά από τέτοια θέματα όμως αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αγροτική περιοχή και κατ’ εξοχήν η Καρδίτσα αλλά και τα Φάρσαλα και η Μαγνησία και τμήματα της Φθιώτιδας έχουνε πληγεί από αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Έχουμε βρει ότι έχουνε πληγεί 300 με 350 χιλιάδες στρέμματα σε επίπεδο καλλιεργειών, είναι μεγάλο, έχουμε καταστροφές ζωικού κεφαλαίου, έχουμε κάποιες καταστροφές σε αγροτικές κυρίως αρδευτικές υποδομές και έχουμε και καταστροφές, οι οποίες μένει να καταγραφούν για να είναι πιο συγκεκριμένες, σε πάγιο κεφάλαιο δηλαδή εννοώ κυρίως μηχανήματα αγροτικά, αποθήκες και τέτοια πράγματα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός και σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να τον ευχαριστήσω για την ευαισθησία που έχει δείξει στα ζητήματα αυτά, είναι ότι ουσιαστικά εχει δώσει πρόσβαση στο αποθεματικό του κράτους για τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί οι ζημίες που πρέπει να αποζημιωθούν θα είναι μεγάλες δηλαδή το ποσό θα είναι σημαντικό γιατί όταν μιλάμε για 350 χιλιαδες στρέμματα αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα μεγάλο ποσό και η αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αυτή θα απαιτήσει κάποιο ποσό μεγάλο. Επομένως είναι σημαντικό ο ΕΛΓΑ να έχει καταρχήν τη δημοσιονομική δυνατότητα να έχει τα χρήματα να τα πληρώσει όλα αυτά, και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την απόφαση του πρωθυπουργού να ενισχύσει τον ΕΛΓΑ έκτακτα μεταφέροντας ποσά ουσιαστικά από το λογιστήριο του κράτους.

Αναφορικά με τα παράπονα ότι δεν έχουν πληρωθεί οι πληγέντες παρελθόντων καταστροφικών φαινομένων


Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουνε πληρωθεί τα πάντα τα οποία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και τα οποία αφορούνε και τις ζημίες του 2019 επομένως αυτό το οποίο δεν έχει πληρωθεί ακόμα είναι ζημίες του 2020. Υπάρχει μια κατηγορία η οποία όμως είναι πολύ πιο περιορισμένη ζημιών που εξαιτίας ειδικών εγκρίσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή και του μηχανισμού είναι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις αυτές, αυτές παίρνουν περισσότερο χρόνο μπορεί να παίρνουν και τρία χρόνια.

Όμως στη μια περίπτωση, αυτή που έχει πληρωθεί, δίνουμε 200 με 210 εκατομμύρια το χρόνο αυτά τα οποία καθυστερούν να πληρωθούν είναι το μέγιστο 17 εκατομμύρια το χρόνο για να έχουμε μια τάξη μεγέθους.

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Έχουμε 30 συνεργεία που κάνουμε καταγραφή, θέλουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε πρώτον την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και να την τελειώσουμε μέχρι την Παρασκευή. Θα πρέπει να μας δηλώσουνε οι παραγωγοί τις ζημιές τους άρα πρέπει οι ίδιοι να πάνε να ενεργοποιηθούνε προκειμένου να πάρουμε τις δηλώσεις, εν συνεχεία χωρίς να απαιτείται οριστικοποιήσει της ζημίας γιατί αυτο είναι που παίρνει χρόνο, θα δώσουμε έναντι ποσά έναντι τις οριστικοποιήσεως. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτέλεσμα και θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε ποσά στους πληγέντες παραγωγούς.

Αναφορικά με τα 150 εκατομμύρια για τον covid

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτά τα λεφτά έχουνε ήδη δοθεί, δίνονται και θα δίνονται.

Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Πολάκη για την πανδημία

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ο κ. Πολάκης προφανώς έχει την άποψη ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να αποκρύπτουμε τα πραγματικά ζητήματα που ανακύπτουν σε δομές στις οποίες κατοικούν μετανάστες γιατί η αλήθεια είναι ότι ανακύπτουν τέτοια ζητήματα. Αν υπάρχει ένα θέμα ρατσισμού εδώ βλέπω τον αντίστροφο, για παράδειγμα γιατί μπορούμε να μιλάμε για τις δομές στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα όπως είναι τα γηροκομεία ή τα σχολεία και να μη μιλάμε για δομές στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα όπου είναι δομές που διαμένουν μετανάστες! Όταν λεω ότι σε ένα γηροκομείο παρουσιάστηκαν κρούσματα «γαργαλώ» τα αντανακλαστικά των ηλικιωμένων, ή όταν πω ότι παρουσιάστηκαν κρούσματα σε ένα σχολείο «γαργαλώ» τα αντανακλαστικά των μαθητών; Από τη στιγμή που διαπιστώνεται από την επιστημονική κοινότητα αυτό οφείλουμε να ενημερώσουμε και να μην το αποκρύπτουμε σε επίπεδο πολιτικό, ενημερώνει για τα προβλήματα που υπάρχουνε και για την ανάγκη να υπάρξουνε πρόσθετα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και τήρησης στις δομές αυτές στις οποίες όλοι πρέπει να φροντίζουνε να προσέχουν σε όλα τα επίπεδα.

Ερωτηθεις αν εκτιμά ότι θα μπούμε σε ένα lockdown και ποιες πιστεύει ότι θα είναι οι συνέπειές του

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι «ύστατο καταφύγιο» το οποίο θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε ως μέτρο. Το lockdown στην οικονομία και μάλιστα με τη γενική μορφή του είναι σκληρότατο μέτρο, είναι δυσβάσταχτο οικονομικά μέτρο, είναι κάτι το οποίο έχει πάρα πολύ μεγάλες συνέπειες. Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να το αποφύγουμε και θα καταφέρουμε να το αποφύγουμε αν κάνουμε όλοι αυτά που πρέπει.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την επιβολή ποινικών διώξεων σε αυτούς που δεν φοράνε μάσκα

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Οι ποινικές διώξεις ναι πρέπει να υφίστανται και σωστά υφίστανται αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να πειστούνε οι συμπολίτες μας να συμμορφωθούν. Το ζήτημα της κοινωνικής ευθύνης και το ζήτημα των μέτρων συμμόρφωσης που εκφράζει αυτή την κοινωνική ευθύνη είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και αναγκαία είναι τα μέτρα αλλά και η ατομική συμπεριφορά θα πρέπει να συμμορφωθεί σε αυτά τα οποία επιβάλλει η επιστημονική κοινότητα και νομοθετεί το κράτος.

Αναφορικά με το δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκει εισηγητή για τις τρεις συμφωνίες που θα κλειδώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είναι θεαματική κουταμάρα την οποία διακινούν τελευταία οι Συριζαίοι, είναι ουρανομήκης βλακεία. Βεβαίως και θα ψηφίσουμε αλλά το ζήτημα δεν είναι ότι θα πούμε ότι θα ψηφίσουμε. Δεν καταλαβαινω τι λένε και δεν καταλαβαίνω και την πλάκα του πράγματος. Μόνο ως πλάκα μπορώ να το εκλάβω και μάλιστα κακόγουστη και βλακώδη. Έχουμε πει στη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το έχουμε πει με καθαρό τρόπο ότι αυτή η Συμφωνία είναι κακή και αν κυρωθεί δεν ανατρέπεται και επειδή μας ρωτάγανε και προεκλογικά εγώ έχω κάνει 30 ομιλίες που εξηγώ γιατί αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί. Άρα ψηφίσανε μια απαράδεκτη συμφωνία και τώρα έρχονται και επιχαίρουν και κάνουν πλακίτσα γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μια απαράδεκτη συμφωνία την οποία ψήφισαν αυτοί.