Στο επίκεντρο της ελληνικής διπλωματίας έφερε και πάλι την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα Βαλκάνια, που εύλογα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι συναντήσεις του με τον Εντι Ράμα και τον Ζόραν Ζάεφ είχαν ως κύριο στοιχείο τη συνέχιση της οικοδόμησης προσωπικών σχέσεων με τους ηγέτες των Βόρειων γειτόνων, που είχε ξεκινήσει πέρυσι τέτοιες ημέρες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν ήταν τυχαία, συνεπώς, η επιλογή να γευματίσει και με τους δύο σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες και όχι να τους συναντήσει στο γραφείο του. Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο ηγέτες βρέθηκαν στην Αθήνα ως ομιλητές στο συνέδριο του «Economist», δίνοντας έμφαση στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., για την οποία χρειάζονται τη συμπαράσταση και της Ελλάδας.

Σύντομα, δε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και φέτος προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.

Στο διά ταύτα, η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του 2020, τους προσεχείς δηλαδή μήνες. Αυτό κατά βάση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχουν στο ενδιάμεσο οι κ. Βαρβιτσιώτης και Φραγκογιάννης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχει ήδη προχωρήσει στην ανασύσταση της εκπροσώπησης της ελληνικής κυβέρνησης στις δύο επιτροπές, μία για τα σχολικά βιβλία και μία για τα σήματα, που πλέον έχουν νέα μέλη από ελληνικής πλευράς και θα επανεκκινήσουν άμεσα τις εργασίες τους.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, θα αναλάβει να χειριστεί τα αιτήματα που έθεσε ο κ. Ζάεφ στον κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας των δύο χωρών. Εφόσον υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα αυτά, ο κ. Φραγκογιάννης θα είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης της Νέας ∆ημοκρατίας που θα επισκεφθεί τα Σκόπια, εντός του φθινοπώρου. Μάλιστα, ως δείγμα καλής θέλησης, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να πιέσει στο μεταξύ το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας να διαγράψει το «Μακεδονικό» από την επωνυμία του. Οι διεργασίες αυτές θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πριν από τα Χριστούγεννα στη γειτονική μας χώρα.Τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Ράμα επιθυμούν την ελληνική στήριξη στην πορεία των κρατών τους για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αναμένεται να είναι μακρά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προσφέρει τη στήριξη αυτή, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. για την ενταξιακή διαδικασία, αλλά παράλληλα εφόσον κι εκείνοι από την πλευρά τους διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Εντι Ράμα για τον σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών, όπως συμφώνησαν και οι δύο.

Σημαντικό ζήτημα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, που είχε επιτευχθεί το 2009, αλλά ανατράπηκε μετά από απόφαση του Συνταγματικού ∆ικαστηρίου των Τιράνων. Ο Εντι Ράμα έδειξε με τη στάση του ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες και σύνθετες και ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία όχι για τη χάραξη ΑΟΖ, αλλά για την παραπομπή του θέματος προς επίλυση στο ∆ικαστήριο της Χάγης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου