Στην Ελλάδα υπήρχαν προβλήματα στη διαχείριση του κορονοϊού. Έγινε απροετοίμαστο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού δήλωσε στα
Παραπολιτικά 90,1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Σημείωσε πως η Αττική βρίσκεται στα όρια απώλειας ελέγχου, καθώς υπήρξε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων και καθυστέρηση στη λήψη περιοριστικών
μέτρων, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σε ότι αφορά τον αριθμό ΜΕΘ που έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε πως συμπεριλαμβάνει και τα κρεβάτια στα ιδιωτικά
νοσοκομεία.

Ζήτησε να μην γίνει lockdown στο σύστημα υγείας για άλλα περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό, ενώ είπε πως είναι σοβαρό το θέμα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ζήτησε να γίνονται δωρεάν τεστ από τα νοσοκομεία.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως κρίσιμος δείκτης για lockdown είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων κα διασωληνομένων.



Ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθου 

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα


Α.ΞΑΝΘΟΣ: Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι υπήρχαν προβλήματα στη διαχείριση, προφανώς είναι παγκόσμια η αναζωπύρωση και η έξαρση αλλά θεωρώ ότι ειδικά στη χώρα μας έγινε ένα απροετοίμαστο και με χαμηλότερα στάνταρς δημόσιας υγείας άνοιγμα και της οικονομίας και του τουρισμού. Υπήρξαν παλινωδίες και αντιφάσεις και συνεχίζονται, υπήρξε πρόωρη χαλάρωση μέτρων, υπήρξε καθυστερημένη λήψη περιοριστικών μέτρων. Σας θυμίζω χαρακτηριστικά την περίπτωση της Αττικής όπου ενώ είχε αρχίσει να εφαρμόζεται το όριο των 12 το βράδυ στην Αττική που ήδη είχαμε συρροές κρουσμάτων από τον Αύγουστο και μετά πολύ μεγάλες, υπήρξε καθυστερημένη υιοθέτηση αυτού του μέτρου. Νομίζω ότι όλα αυτά, και σε συνδυασμό και με τη μη ολοκληρωμένη προετοιμασία το Δημόσιου Τμήματος Υγείας έχουν δημιουργήσει τη σημερινή πίεση η οποία είναι στο όριο απώλειας ελέγχου. Δεν θεωρώ ότι έχει χαθεί ο έλεγχος αλλά η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Υπάρχει ένα ισχυρό καμπανάκι αυτή την περίοδο κινδύνου που απαιτεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι πρέπει να επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Ότι χρειάζεται μια προσπάθεια να αρθεί ένα κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης το οποίο το βλέπουμε να διογκώνεται αυτό τον καιρό για διάφορους λόγους και από διάφορες αφετηρίες, δεν είναι όλοι αυτοί οι ανθρωποι συνωμοσιολόγοι και παραδολόγοι, κάποιοι από αυτούς είναι και απλώς ανασφαλείς. Χρειάζεται όντως ένα σήμα ότι έχουμε μια συστρατευμένη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας με επικεφαλής ένα αξιόπιστο άτομο όπως είναι ο κ. Τσιόδρας η οποία απαντά σε ερωτήματα με ειλικρίνεια, δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις, πείθει ότι τα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι αυτά τα οποία λαμβάνονται και ότι μπορούμε αν υπάρξει η αναγκαία κοινωνική συμμόρφωση να έχουμε μια αξιοπρεπέστερη διαχείριση της κατάστασης. Ναι (στην επιστροφή Τσιόδρα), το αν θα είναι σε καθημερινή βάση ή αν θα είναι σε αραιότερη βάση σίγουρα υπάρχει ένα κενό και αποδείχτηκε ότι ο αναπληρωτής του δεν μπορούσε επ’ ουδενί και για άλλους λόγους που τους έχουμε επισημάνει αυτή την περίοδο, υπήρξε και μια «ιστορία», νομίζω ότι χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Έχω πει επανειλημμένως στους υπουργούς ότι πρέπει να περιφρουρήσουν θεσμικά το κύρος της επιτροπής και την αξιοπιστία των ανθρώπων της.

Αναφορικά με τον αριθμό των ΜΕΘ που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κικίλιας


Α.ΞΑΝΘΟΣ: Εμείς παραλάβαμε το σύστημα υγείας με 438 κλίνες ΜΕΘ, και καταφέραμε μέσα σε συνθήκες μνημονίου, περιορισμών και λιτότητας να προσθέσουμε 120 λειτουργικά κρεβάτια εντατικής στο δημόσιο σύστημα. Καλώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα δημόσια κρεβάτια εντατικής, εδώ βέβαια κάνει και μια αλχημεία στους αριθμούς γιατί σε αυτά τα 900 που λεει είναι μέσα και περίπου 150-180 του ιδιωτικού τομέα αυτά δεν τα ανέπτυξε η κυβέρνηση προϋπήρχαν, αυτά πρέπει να βγουν από τον λογαριασμό... Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά τα οποία παρουσιάζονται ως επιπλέον κρεβάτια έχει προκύψει από εσωτερική ανακατανομή προυπαρχουσών ειδικών κλινών εντός του ΕΣΥ για παράδειγμα στεφανιαίων μονάδων. Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή η οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα, η οποία είναι η εξής να αυξάνουμε τη διαθεσιμότητα γενικών κλινών και κλινών εντατικής εντός του ΕΣΥ για τα περιστατικά covid αλλά ταυτόχρονα να μην γίνει ένα άτυπο lockdown εντός του δημόσιου συστήματος υγείας και πάψει το ΕΣΥ να ασχολείται με όλη την υπόλοιπη νοσηρότητα η οποία είναι πολύ σημαντική και η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σωστή παρακολούθηση και φροντίδα εκατοντάδων χιλιάδων χρόνιων ασθενών οι οποίοι κινδυνεύει να αυξηθεί η θνησιμότητα από άλλου τύπου νοσήματα. Αυτό πρέπει να προσεχτεί πάρα πολύ.

Για τα ΜΜΜ

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Πρέπει να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα δηλαδή το ζήτημα των μέσων μεταφοράς είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Δεν μπορούμε να συζητάμε για 9 και 20 άτομα μέγιστο αριθμό συναθροίσεων κλπ και να βλέπουμε τι γίνεται καθημερινά στο μετρό.

Για τα τεστ

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Δεν γίνεται να πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του για να κάνει αναγκαίους εργαστηριακούς ελέγχους όχι επειδή θέλει να κάνει τσεκ απ αλλά επειδή του το επιβάλλει η πολιτεία για να μπορεί να δουλεύει, να πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο κλπ. Σήμερα υπάρχει μια μετακύληση κόστους στις τσέπες των πολιτών από αυτή την υπόθεση. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η συνταγογράφηση και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Δωρεάν τεστ από τα νοσοκομεία και στη συνέχεια δωρεάν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για τα τεστ που υποχρεωτικά λόγω αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα είμαστε στο «κόκκινο»

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Ο κρίσιμος δείκτης είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων και κυρίως των διασωληνωμένων. Από το τέλος του Ιουλίου τα κρούσματα που είναι διασωληνωμένα είναι επί 9 μέσα σε ενάμιση μήνα. Αυτό είναι ένας κρίσιμος δείκτης. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ΜΕΘ του Λεκανοπεδίου γιατί εδώ είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι στο όριο αυτή τη στιγμή

Α.ΞΑΝΘΟΣ: Δεν πρέπει επ’ ουδενί κανείς να επιχαίρει για τη δυσκολία που υπάρχει σήμερα. θα ήταν τραγικό αυτό. Είναι εθνική υπόθεση να αναχαιτιστεί η πανδημία και να παραμείνει η κοινωνία όρθια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Σ’ αυτό πρέπει και η κυβέρνηση να συμβάλει διευκολύνοντας κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Λογική πειθούς χρειαζόμαστε και όχι λογική επιβολής, αυταρχισμού, απειλών και προστίμων.