«Στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν με μάσκες και στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά σε όλο το Βέλγιο», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Ελίζα Βοζεμπεργκ, μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει ότι υπάρχει αυτή η απειθαρχία σε σχέση με τον πρώτο καιρό της πανδημίας στη χώρα μας, η κα Βόζεμπεργκ θεωρεί ότι «οι Έλληνες «ξαμοληθήκαμε» από ένα σημείο και μετά, επειδή είχαμε μια καλή διαχείριση βγήκαμε και «ξαμοληθήκαμε». Έχουν όμως και μια ευθύνη εκείνοι οι ειδικοί που έβγαιναν και έλεγαν τη μια είναι απαραίτητη η μάσκα, την άλλη δεν είναι, την άλλη τα γάντια δηλαδή υπήρχαν και αντιφατικές δηλώσεις από ειδικούς οι οποίοι προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά της πανδημίας και το ιού και προέβαιναν σε κάποιες εκτιμήσεις που στη συνέχεια αυτό-αναιρούνταν και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσπιστία στο μέσο πολίτη». 

Αναφερόμενη στην κίνηση του κ.Κουμουτσάκου να κοινωνήσει, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ειπε ότι «ο υπουργός δεν ήθελε τη δημοσιοποίηση αυτής της συμπεριφοράς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια θα απεύφευγε τη θεία κοινωνία. 

Αναφορικά με την καταψήφιση από τον κ. Βέμπερ της τροπολογίας του κ. Ανδρουλάκη και των ευρωπαίων σοσιαλιστών για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, σημείωσε ότι ακριβώς έτσι ήταν ένα συνολικό ψήφισμα στο οποίο συμπέσαμε όλοι και το ψήφισμα ήταν χαστούκι σε βάρος του Ερντογάν, συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Ο κ.Βέμπερ αν κράτησε κάποιες εσωτερικές ισορροπίες τη στιγμή που δεν εχει σταματήσει η πώληση όπλων προς την Τουρκία όχι μόνο από τη Γερμανία από όλες τις χώρες. Όταν βρίσκεται στην απαρχή διερευνητικών επαφών δεν ρίχνεις λάδι στη φωτιά, μπορεί έτσι να σκέφτηκε, δεν τον δικαιολογώ γιατί κατά την άποψή μου τη στιγμή που έπρεπε να δώσει ένα στίγμα και να εχει ένα κυριαρχικό ρόλο κατά της Τουρκία και να υπερασπιστεί την Ελλάδα και την Κύπρο που εθίγησαν άμεσα και καίρια, το έκανε και το έκανε με τον πιο ηχηρό τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η ΕΕ είναι ένωση συμβιβασμών συμφερόντων και ως εκ τούτου δεν περιμένουμε από τη μια στιγμή στην άλλη οι ανατροπές να είναι τόσο θεαματικές».

«Εγώ δεν περίμενα παραδείγματος χάριν τον Βέμπερ ούτε να υποστηρίξει σθεναρά την Ελλάδα , το έκανε, αλλά δεν περίμενα από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει την οικονομική πολιτική της χώρας του ψηφίζοντας κάτι το οποίο θα ήταν αντίθετο σε αυτή», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Τέλος, αναφορικά με τη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, είπε ότι εστιάζει σε δύο πολύ σημαντικά που ειπώθηκαν τόσο από την κα Φον Ντερ Λάϊεν όσο και από τον κ.Σχοινά. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι αδιανόητο δεύτερη φορά να αποτύχουμε που σημαίνει ότι είναι παραδοχή αποτυχίας μέχρι τώρα.

«Η κα Φον Ντερ Λάϊεν είπε κοινά ευρωπαϊκή λύση από τη γένεση της, συλλογική ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων. Θα πρέπει με το νέο σύμφωνο να φαίνεται σαφώς ότι δεν είναι η Ελλάδα «αποθήκη». Δεν μπορεί ο μέσος ευρωπαίος ότι η Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής και μετά η Ιταλία και η Μάλτα και η Ισπανία είναι αυτές που θα σηκώνουν το μεγάλο βάρος. Αυτό που περιμένουμε από το νέο σύμφωνο και τουλάχιστον έχει περιγραφεί από την κα Φον Ντερ Λάϊεν η οποία είπε ότι για πρώτη φορά η αλληλεγγύη πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, πρέπει να δεσμεύεται το νέο σύμφωνο για δύο πράγματα για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις επιστροφές, πιστεύω ότι θα δοθεί γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσουμε τις επιστροφές σε πρεσβείες τρίτων χωρών που αρνούνται και καταλαβαίνετε ότι αν δεχτούν μια ευρωπαϊκή πίεση θα συμπεριφερθούν διαφορετικά και στο να υπάρχει ισοκατανομή στα κράτη μέλη με τα συγκεκριμένα κριτήρια και αναλογική γιατι διαφορετικά χώρες όπως του Βιζεγκαρντ και άλλες που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες θα πρέπει να υποβάλλονται σε κάποιες κυρώσεις οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα μιας οικονομικής υπερβολικής συνεισφοράς, κάπως αλλιώς να το θέσει η ΕΕ διότι δυστυχώς η αλληλεγγύη δεν προβλέπει κυρωτικούς μηχανισμούς», τόνισε