Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Ελλάδα με τη δεδομένη συγκυρία θα είχε ούτως ή άλλως ιδιαίτερη σημασία. Το γεγονός όμως ότι θα συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κρήτη, αναβαθμίζει ποικιλοτρόπως την επίσκεψη. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι πληροφορίες ότι οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, τότε ίσως μιλάμε για game changer (παράγοντας που αλλάζει το “παιγνίδι”), όπως λένε και οι Αμερικάνοι.

Πρωτίστως διότι η μέχρι τούδε διπλωματική απομόνωση του Erdogan είχε μόνη διέξοδο τη διαπροσωπική του σχέση με τον Πρόεδρο Trump. «Τα πάω πολύ καλά με τον Erdogan, μολονότι υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε επειδή όλοι λένε “Τι φρικτός τύπος”. Αλλά ξέρετε, για μένα λειτουργεί», είχε δηλώσει ο Trump στις αρχές του χρόνου σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μόλις προ μιας εβδομάδας από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Για τον Trump, έναν κυνικό επιχειρηματία, δεν αποκλείεται ο Tayyip να παίζει και το ρόλο ενός μοχλού πίεσης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους παριστάχει ότι παίζει “ψυχρό πόλεμο” και δη οικονομικό.

Η εμφατική παρουσία του πρώην στρατιωτικού και πρώην ισχυρού άνδρα της CIA, Mike Pompeo στην Κρήτη, πιθανότατα θα βάλει ένα φρένο στην κατάχρηση της “ασυλίας” που ο Erdogan θεωρεί ότι έχει εξ’ αιτίας αυτής της σχέσης με τον πλανητάρχη. Ιδίως καθώς δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από το νέο κύμα φημών σχετικά με πιθανή απόσυρση ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη στρατιωτική βάση του Incirlik στα Άδανα. Η φημολογία που ξεκίνησε από μια σιβυλλική δήλωση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ron Johnson, μετατράπη σύντομα σε δημοσιεύματα σχετικά με υποκατάστασή της από την βάση της Σούδας. Το πόσο ενοχλητική είναι αυτή η συνεχιζόμενη συζήτηση για τους Τούρκους, φάνηκε από το γεγονός ότι η τουρκική προπαγάνδα έσπευσε να διασπείρει φήμες περί του αντιθέτου και μάλιστα μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Θα περιμένουμε φυσικά να δούμε πόσο και εάν ο Pompeo τραβήξει το αφτί της άγκυρας από την Κρήτη και μάλιστα σε μια συγκυρία που θα συμπίπτει χρονικά με την ειδική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την Τουρκική προκλητικότητα. Εκεί όπου προφανώς δεν αναμένονται κυρώσεις για την Τουρκία αλλά όπου ο χρόνος για τερτίπια του Erdogan τελειώνει. Αν στόχος του “σουλτάνου” είναι απλώς να ξεγελάσει τους ευρωπαίους για να αποφύγει τις κυρώσεις και αρχίσει αμέσως μετά ξανά τις προκλητικές ενέργειες. θα εξαγριώσει ακόμη περισσότερο τους πολέμιούς του και κυρίως θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα όσων ακόμη και σήμερα επιμένουν να τον υποστηρίζουν.

Μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα έχει από μόνη της εξαιρετική σημασία. Άλλωστε δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό οι δύο άνδρες να εμφανιστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου για να υποστηρίξουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Στη διπλωματία, ότι γίνεται δημοσίως είναι καλά σχεδιασμένο και προγραμματισμένο. Σαν χορογραφία. Δεν αφήνεται τίποτε στην τύχη.

Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τις εξελίξεις στην περιοχή, χωρίς να κάνουν ορατές παρεμβάσεις. Έδωσαν χώρο στη Γαλλία να αναδειχθεί σε βασικό παίκτη στην περιοχή αλλά αυτό δεν θα συνεχίζεται επ’ άπειρον. Αφενός διότι η αμερικάνική διοίκηση λειτουργεί ακόμη και εντελώς ανεξάρτητα από τις βουλές του εσωστρεφούς Trump, αφετέρου διότι οι εκλογές είναι κοντά και το δόγμα “Make America Great Again” (κάνε ξανά μεγάλη την Αμερική) δεν μπορεί να ισχύει με τις ΗΠΑ να κλείνονται στο καβούκι τους. Άλλωστε ο πρώτος που λανσάρισε το συγκεκριμένο σλόγκαν δεν ήταν ο Trump αλλά ο πολύ παρεμβατικός (σε κάθε σημείο του πλανήτη) Ronald Reagan.