«Το συντομότερο δυνατόν θα μοιραστούν στα σχολεία οι νέες μάσκες καθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν οι προδιαγραφές για το μέγεθος τους» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 καις στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβάνιος αναγνώρισε το σφάλμα με τις μάσκες και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία.

Παράλληλα σημείωσε πως «είναι δύσκολο να αλλάξει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις καθώς δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι για κάτι τέτοιο».

Ακόμη ανέφερε πως «ισχύουν οι ειδικές άδειες για ευπαθείς ομάδες αλλά και η τηλεργασία για την οποία –είπε- πως αναμένεται να έρθει νομικό πλαίσιο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Λιβάνιου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμες μάσκες προστασίας για τους μαθητές, ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «Το συντομότερο δυνατό μόλις οριστικοποιηθούν οι προδιαγραφές από την ειδική επιτροπη των ειδικών η οποία θα καθορίσει τις διαστάσεις όπως ακριβώς πρέπει να ‘ναι. Υπάρχουν οι συμβάσεις οι οποίες είναι ενεργές, δεν χρειάζεται να γίνει νέος διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ και το αμεσως επόμενο διάστημα θα μοιραστούν στα σχολεία η δεύτερη και η τρίτη δόση των μασκών για όλους τους μαθητές».

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, ήταν ένα σφάλμα. Η κυβέρνηση αυτή δεν αρνείται να παραδεχτεί όταν κάνει λάθη και το κάνει. Εξυπακούεται ότι δεν ήταν ευχάριστη κατάσταση, ζητάμε και συγγνώμη δεν είναι θέμα εγωισμού. Ηταν δυσάρεστη εξέλιξη. Η κυβέρνηση αυτή το έχει αποδείξει και σε άλλες περιπτώσεις όποτε κάνει κάποιο σφάλμα δεν εχει πρόβλημα να το παραδεχτεί και να ζητήσει και συγγνώμη ότι έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς στην περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα κρούσματα υπάρχει πλάνο να προστεθούν επιπλέον σχολικές αίθουσες, ανέφερε: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μαζί με το υπουργειο Υγείας έχει φτιάξει συγκεκριμένα πρωτοκολλά διαχείρισης για τυχόν κρουσμάτων κοροναϊού. Τώρα ο αριθμός των παιδιών στην τάξη είναι δύσκολος αυτή τη στιγμή να αλλάξει γιατί δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στα σχολεία. Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα και ήδη με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης υπήρξε ανάγκη για περισσότερες αίθουσες καθώς από φέτος σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα τετράχρονα πάνε κανονικά προνήπιο κι αυτο ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δημιούργησε μια πίεση κι ανάγκη για περισσότερες αίθουσες. Σε καθε περίπτωση παρακολουθείται σε καθημερινή βάση και σε εθνικό αλλά προφανώς και σε τοπικό επίπεδο από την Πολιτική Προστασία ο ρυθμός των κρουσμάτων κι όπου χρειάζεται γίνονται και στοχευόμενες αναστολές λειτουργίας όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Πέλλα και στη Λέσβο».

Για τις άδειες ειδικού σκοπού στο Δημόσιο, επισήμανε: «Οι άδειες ειδικού σκοπού είχαν ένα συγκεκριμένο σκοπό την εξυπηρέτηση των γονέων των οποίων τα παιδιά δεν πηγαίνανε σχολείο. Οι ειδικές πρόνοιες που υπάρχουν για τους ευάλωτους ισχύουν έτσι κι αλλιώς όπως ειναι να εργαστούν σε εργασίες που δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό άλλα κι αν χρειαστεί και υπάρχει έγγραφο και χαρτί του γιατρού ακόμα και μέσω τηλεργασίας εφόσον το επιτρέπει και η θέση. Αλλά κι εδω όπως σε όλη τη διάρκεια της κρίσης περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι μελλότανε όχι μόνο την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις και ότι πρόταση γίνεται αμέσως γίνεται αποδεκτή».

Για την τηλεργασία, ανέφερε: «Σύντομα θα έρθει ένα πάγιο σύστημα-νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία η το οποίο ετοιμάζεται από την Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνου Δυναμικού σε συνεργασία με γάλλους ειδικούς. Αυτό θα παγιώσει την τηλεργασία στο δημόσιο. Τώρα ειδικά για τον κορονζϊό εξετάζουμε την εξέλιξη της πανδημίας κι εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά ακόμα και σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις, προτάσσεται όλων των άλλων κι αυτό το αποδείξαμε και στο πρώτο κύμα με την διαχείριση η οποία έγινε και ουσιαστικά μας επέτρεψε να έχουμε μια από τις καλύτερες επιδόσεις. Αυτομάτως μόλις έρθει η σχετική εισήγηση των ειδικών θα εξεταστεί και θα εφαρμοστεί στο βέλτιστο δυνατό μέτρο. Εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση προφανώς θα υιοθετηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στο προσεχές μέλλον αναγκαία τέτοια λήψη μέτρων».

Αναφορικά με τα παράπονα του δημόσιου τομέα για τα μέτρα της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Όλα τα μέτρα τα οποία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση γίνονται κατόπιν μελέτης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, της δημοσιονομικής αντοχή και προτεραιοποιούνται σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Άρα αυτή τη στιγμή οι αντοχές της οικονομίας μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό το πολύ σημαντικό βήμα και ιδίως για τον ιδιωτικό τομέα ο οποίο είχε πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε σχέση με το δημόσιο όσον άφορα τις οικονομικές απολαβές-χωρίς να παραβλέψουμε βέβαια και την σημαντική συνεισφορά του δημοσίου τομέα στην επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου-αλλά αυτή τη στιγμή αυτό έχει προτεραιοποιηθεί κι εφόσον εξελιχτούν ομαλά τα πράγματα θα δούμε και τυχόν νέα μέτρα ανακούφισης τα οποία θα ληφθούν».

Με αφορμή το καιρικό φαινόμενο «Ιανός»,υπογράμμισε: «Η ευθύνη για την πολιτική προστασία ανήκει στο αρμόδιο υπουργειο. Οι δήμοι εξυπακούεται ότι συνεργάζονται με την Πολιτική Προστασία, προετοιμάζονται για το καιρικό φαινόμενο το οποίο έρχεται και εμείς είμαστε σε επικοινωνία με όποιον χρειαστεί οτιδήποτε για να συνδράμουμε».

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο είναι στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Λιβάνιος απάντησε: «Και εκεί θα γίνουν οι σχετικές αλλαγές. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταργηθεί η απλή αναλογική και σε συνεργασία και σε διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών θα έρθει ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει ότι ο άνθρωπος ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα μπορεί να ασκήσει και την πολιτική για την οποία εκλέχθηκε».