Οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, απασχόλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ESM χαιρέτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.

 Όπως είπε η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.

 Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι είναι προς της σωστή κατεύθυνση δεδομένων και των συνθηκών (πανδημία) για να συμπληρώσει ότι και το γεγονός ότι είναι προσωρινά αποτελεί μια σωστή προσέγγιση.

  Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω κοροναϊού και  στο γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Εξαιτίας αυτών των τριών λόγων όπως είπε ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα , αντί για πλεόνασμα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική.

 Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ESM στην ανάγκη για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων των οποίων η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021.