«Το Διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα κράτη έχουν την εδαφική τους αυτάρκεια την οποία κανείς δεν μπορεί να διεμβολίσει, πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και πως οι διεθνείς συνθήκες αναθεωρούνται με άλλες διεθνείς συνθήκες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως για να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία« πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς προκλήσεις από το Ορούς Ρέις και τα πλοία που το συνοδεύουν».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «πρέπει να επιμείνουμε σθεναρά στη θέση μας πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ».

Ακόμη σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον διάλογο που πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και εγγυήσεις ώστε να υπάρξει –όπως είπε- «αποκλιμάκωση στο πεδίο».

Για την στρατιωτική θητεία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «είναι μια συζήτηση ανοιχτή».

Για τις μάσκες στα σχολεία, τόνισε πως «ήταν λάθος σε αυτόν που συνέταξε την προκήρυξη λέγοντας πως θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαβρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα είναι η εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στα δύο άρθρα που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή του κ. Τσαβούσογλου και του κ. Δένδια υπάρχει μια ουσιώδη διαφορά, αυτό το οποίο γράφει ο υπουργός των Εξωτερικών ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν αποτελούν και αντικείμενο διαλόγου. Δηλαδή ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπουν στο τραπέζι θέματα επειδή ο άλλος θεωρεί ότι έχει κάποια διεκδίκηση και πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στο τραπέζι πράγματα τα οποία είναι άσχετα με το διεθνές δίκαιο ή αλλάζουνε προκλητικά τη γεωγραφία και τις διεθνές συνθήκες. Το διεθνές δίκαιο είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει προβλέπει ορισμένα πράγματα, προβλέπει ότι τα κράτη έχουν την εδαφική τους αυτάρκεια και δεν μπορεί κανένας αυτή να τη διεμβολίσει. Προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Μεγαλύτερη ή μικρότερη αυτό είναι θέμα πάντοτε συμβιβασμών και διαδικασιών που μπορούν να παρατεθούν σε ένα διεθνές δικαστήριο αλλά σίγουρα έχουν κάτι τέτοιο, και βέβαια ότι οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει τα κράτη μεταξύ τους αναθεωρούνται όχι με πόλεμο αλλά με καινούργιες διεθνείς συνθήκες».

«Αυτό το οποίο ζητούσαμε από την αρχή είναι ότι για να στηθεί το τραπέζι του διαλόγου θα πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς προκλήσεις οι οποίες γίνονται από το ερευνητικό σκάφος και από τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία. Αν αυτά έχουνε φύγει από την περιοχή με ένα σαφές μήνυμα που επιβεβαιώνει τη διάθεση της Τουρκίας να επιστρέψει το τραπέζι του διαλόγου ενδεχομένως θα μπορούσε να στηθεί αυτό το τραπέζι βεβαίως με κάποιες εγγυήσεις και κάποιες συζητήσεις που γίνονται και με την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα συζητήσουμε με την Τουρκία για το Καστελόριζο, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Η Τουρκία παραγνωρίζει την ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε όλα τα μεγάλα νησιά, μάλιστα η «γαλάζια πατρίδα» που είναι η εθνική πολιτική της Τουρκία δείχνει στον χάρτη που έχει παρουσιάσει, το μισό Αιγαίο να ανήκει σαν ΑΟΖ στην Τουρκία κάτι το οποίο παραβιάζει όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει και τη λογική. Άρα μην εστιάζουμε μόνο σε αυτή την εστίαση μόνο στο θέμα του Καστελορίζου, εμείς πρέπει να επιμείνουμε σθεναρά στη θέση μας ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ, μεγαλύτερη ή μικρότερη επήρεια μπορεί να έχουν και αυτό μπορεί να αποτελέσει και αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αντικείμενο κρίσης του δικαστηρίου, είναι σίγουρο όμως ότι δεν στερούνται αυτού του βασικού δικαιώματος δηλαδή της ΑΟΖ».

Στην ερώτηση πόσο ρεαλιστική είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, απάντησε: «Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ενάντια στο διάλογο, η Ελλάδα είναι μια χώρα προσηλωμένη στο διάλογο και πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο μπορούμε να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα και να διευκολύνουμε τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται. Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει μέσα από ορισμένες προϋποθέσεις και εγγυήσεις που έχουμε θέσει και έχουμε πει και η πρώτη και βασική είναι να υπάρχει μια σαφή αποκλιμάκωση στο πεδίο. Αυτό είναι αυτό το οποίο ζητήσαμε από το διεθνή παράγοντα να μεταφέρει στην Τουρκία, νομίζω ότι αυτό θα είναι και αντικείμενο της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Σαρλ Μισέλ σήμερα».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη στρατιωτική θητεία, δήλωσε: «Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία γίνεται πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητιέται κάτι τέτοιο. Για πάρα πολλά χρόνια η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ότι δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν πχ τους γιατρούς οι οποίοι κάναν το αγροτικό τους στη στρατιωτική τους θητεία, κάποιους πολιτικούς μηχανικούς ή άλλους τεχνολόγους οι οποίοι καλύπτανε κάποιες θέσεις. Άρα το θέμα είναι η στρατιωτική ηγεσία να καταλήξει. Συζητάμε για την στράτευση στο Στρατό Ξηράς και την επιμήκυνση της θητείας στο Στρατό Ξηράς. Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση ακόμα ανοιχτή στην οποία υπάρχουν ακόμα πολλές ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στις μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία, ανέφερε: «Από ότι κατάλαβα είναι λάθος της προκήρυξης όποιος συνέταξε αυτή την προκήρυξη και αυτοί που την είδανε θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους».