Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από την Κας (Αντίφιλος), όπου βρίσκεται, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε ως θετικό βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε:

«To Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή, σύμφωνα με το πλάνο μας. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Ακάρ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και ζήτησε την «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου», καθώς με τη στάση αυτή «(η Ελλάδα) αυξάνει την ένταση και καταστρέφει τις προσπάθειες για διάλογο».

Η εν λόγω δήλωση του Ακάρ έγινε στο σημείο που εξέφρασε την ενόχλησή του, για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην επίσκεψη της ΠτΔ στο νησί ανέφερε πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».


Για την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είπε ότι «θα υπάρχουν μπρος πίσω μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».

Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις: «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις μέσα από ειρηνικές μεθόδους. Έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς η ένταση και οι προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Απευθύνθηκε μάλιστα στον ελληνικό λαό και τον κάλεσε να μην πέφτει θύμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που όσα κάνει τα κάνει για δικό του όφελος. Όπως είπε, ο Μακρόν έχει χρεοκοπήσει πολιτικά και όλα όσα κάνει τα κάνει για να καλύψει αυτή την πολιτική του χρεοκοπία.



ΠτΔ: Πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας το Καστελλόριζο
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας μας και είναι ο τόπος που συγκεντρώνει την έννοια του πατριωτισμού, ένας τόπος που κράτησε την ελληνικότητά του επί αιώνες με ακατάβλητο πείσμα κι επιμονή».

Η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του νησιού και να διαβεβαιώσουμε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν θα αισθάνονται ποτέ μόνοι κι αβοήθητοι, υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της αντιφώνησής της, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα του νησιού, αλλά και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί.»

Η ΠτΔ εξέφρασε, επιπλέον, την ικανοποίησή της για την ανακήρυξής σε επίτιμη δημότη, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του νησιού. Στη διάρκεια της ομιλίας της, έκανε επίσης αναφορά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε από τις «αξιώσεις» της τουρκικής ηγεσίας