Το σχέδιό του για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, μετά και τις συνέπειες που υπέστη από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς και την ενίσχυση της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων εξήγγειλε από το βήμα του Thessaloniki Forum Helexpo ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας”, είπε sτην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτοπεποίθηση είναι το σύνθημα της Ελλάδας για την άμυνα αλλά και την υγεία και την αντιμετώπιση του κοροναϊού».

«Στην αίθουσα είμαστε λίγοι αλλά είμαστε όλοι. Γιατί ανάμεσα μας στην κοινωνία βρίσκονται οι άνθρωποι της κοινωνίας που είδαν και νίκησαν τον κοροναϊό. Βρίσκονται εκπρόσωποι όλης της κοινωνίας που δοκιμάστηκε, άντεξε και πέτυχε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την παρουσία 50 μόλις ατόμων στην ομιλία του που έγινε σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών. «Όλα σήμερα είναι διαφορετικά στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας. Οι συνέπειες του κοροναϊού εκδηλώνονται και στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέους εξοπλισμούς και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού ήταν οι εξής:

- 18 μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale

- Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου

- Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ

- Τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO

- Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία

- Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις σε ορίζοντα πενταετίας

- Επαναξιολόγηση πλαισίου θητείας και εκπαίδευσης

- Ενεργοποίηση αμυντικής βιομηχανίας με την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και άλλες κινήσεις

- Ενίσχυση ψηφιακής λειτουργίας ενόπλων δυνάμεων και θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις

«Η Άγκυρα απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στις απειλές και τα συνθήματα δείχνουμε αποτελεσματική διπλωματία και επιχειρήματα. Έχουμε πολλούς συμμάχους και είμαστε μια χώρα ειρηνική και έτοιμη να συζητήσουμε με την Τουρκία για την οριοθέτηση ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν θέλει λύση η Τουρκία, μπορεί να δώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο πρωθυπουργός για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε: «Ο τομέας της άμυνας όλα τα τελευταία χρόνια γνώρισε περίοδο αποεπένδυσης, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες».

Συνεχίζοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων, έκανε λόγο για νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αφαιρέσει γραφειοκρατία και θα προσθέσει διαφάνεια δίνοντας ώθηση σε νέα έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών σημειώνοντας ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός και ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους που αναγνωρίζεται και αξιολογείται θετικά από όλους τους πολίτες μέσω του gov.gr. Τόνισε δε, ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για να προστατευθεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων. Σε αυτές συμπεριέλαβε τα εξής:

1) Μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. “Μεγεθύνεται έτσι το εισόδημα των νοικοκυριών και ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις από επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

2) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

3) Επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για κάθε νέο υπάλληλο.

4) Ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝεργασία και επέκταση μέχρι το τέλος του 2020. Επεκτείνεται δυνατότητα αναστολής συμβάσεων και στους ξεναγούς και στους καλλιτέχνες.

5) Νέος κύκλος χρηματοδότησης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δις. Τέταρτος κύκλος θα έρθει το Νοέμβριο με αρχικό ύψος 600 εκατ. ευρώ.

6) Θέσπιση μέτρου υπεραποσβέσεων κατά 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη (2021-2023).

7) Καταβολή τον Οκτώβριο αναδρομικά 1,4 δις ευρώ στους συνταξιούχους, μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια θα πιστωθούν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

8) Κατάργηση άμεσα (από το 2020 δηλαδή) του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας, από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη Στράτη και από τους Οθωνούς έως τη Γαύδο.

9) Αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός

10) Επέκταση για έξι μήνες μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

11) Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020

12) Παράταση για δύο μήνες σε όλα τα επιδόματα ανεργίας και μείωση από 100 στα 50 ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για αυτή την ενίσχυση

Στάθηκε, όμως, ιδιαίτερα, στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι οποίες όπως είπε θα προχωρήσουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ακόλουθες αλλαγές:

1) Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του διεθνούς γραφείου εργασίας, με πλαίσιο που ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

2) Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

3) Καθιερώνονται νέοι κανόνες για τη διευθέτηση των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, “μια αληθινή δεύτερη ευκαιρία” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης

4) Επιταχύνεται και ψηφιοποιείται η δικαιοσύνη.

5) Η Ελλάδα αποκτά νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης

6) Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ που θα ενδυναμώσει και άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων

7) Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και αι των διδασκόντων από το 2021

7) Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον

8) Νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412, “αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια”

9) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται, με 4.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών και άλλα μέτρα

10) Αλλάζει δραματικά το Δημόσιο: Αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ, ενισχύεται το ψηφιακό αποτύπωμα του κράτους, νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση κατατίθεται σύντομα.

Τζήκας για ακύρωση ΔΕΘ: Δηλώνουμε παρόντες και στις νέες συνθήκες

Στους λόγους που οδήγησαν στην ακύρωση της 85ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Οπως είπε, στην 85η ΔΕΘ ήταν τιμώμενη χώρα η Γερμανία και τώρα πρέπει να συναποφασιστεί η χρονιά που θα προσκληθεί ως τιμώμενη χώρα και πάλι η Γερμανία. Παράλληλα σημείωσε για το 2021 τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ θα είναι η Γαλλία. «Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ μάς στεναχώρησε όλους τους Θεσσαλονικείς και ζημίωσε οικονομικά τη ΔΕΘ και την πόλη, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά ότι ήταν επιβεβλημένη για λόγους δημόσιας υγείας, και η υγεία προηγείται πάντοτε της οικονομίας», τόνισε ο κ. Τζήκας.

Οσον αφορά στη ΔΕΘ-Helexpo είπε ότι προϋπολόγιζαν για το 2020 τζίρο 16 εκατομμυρίων ευρώ με περίπου 1,5 εκατομμύριο κέρδη και θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε κερδοφορία με πολύ πιθανή την υπέρβαση του στόχου αφού η 27η AGROTICA (30 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου) ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών με ρεκόρ επισκεψιμότητας 144.000 επισκεπτών και 100% αύξηση των ξένων εμπορικών επισκεπτών. Η πρόβλεψη, πλέον, είναι ότι η ΔΕΘ-Helexpo θα έχει μειωμένο τζίρο κατά 60% και πάνω από 2.000.000 ευρώ ζημιές.

Ο κ. Τζήκας δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι η τεχνική συζήτηση που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την αναπλήρωση των απωλειών θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα τόσο για τη ΔΕΘ-Helexpo όσο και για τον κλάδο ευρύτερα. Ταυτόχρονα επισήμανε πως «η απόφαση μας να διοργανώσουμε το πρώτο Thessaloniki Helexpo Forum, από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στη θέση της 85ης ΔΕΘ, υπαγορεύτηκε από την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην πόλη και στη χώρα ολόκληρη, να είναι ο Σεπτέμβριος ένας μήνας γιορτής για τη Θεσσαλονίκη».

«Αποφασίσαμε στη Θεσσαλονίκη να δηλώσουμε παρόντες και αισιόδοξοι και να στείλουμε ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, με προφυλάξεις και με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Η οικονομία, έστω και με μάσκα, πρέπει να επιστρέψει και να συνυπάρξει με την υγεία», είπε ο κ. Τζήκας.