«Υπήρξε μια σοβαρή αστοχία στην χθεσινή συζήτηση για την άρση της ασυλία του Παύλου Πολάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Για τη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας έκανε λόγο «για συντονισμένη δολιοφθορά εκ των έσω» ενώ υπογράμμισε ότι «ελέγχονται όλα τα ζητήματα όπως και περιφερειακές ΜΚΟ».

Παράλληλα σημείωσε ότι γίνεται «σοβαρή προσπάθεια για τη σίτιση και στέγαση μεταναστών και προσφύγων», τονίζοντας ότι «θα υπάρξει ευρεία δειγματοληψία για κοροναϊό σε επίπεδο προσφύγων και κατοίκων».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει κλειστές δομές» ενώ έκανε την αυτοκριτική του επειδή η κυβέρνηση δεν επέμεινε.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να υλοποιήσει τα σχέδια της για δομές σε απομονωμένες περιοχές».

Ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «έχει μειωθεί στο μισό ο πληθυσμός στο ΚΥΤ της Μόριας».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως το μήνυμα που βγαίνει από την χθεσινή ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην Κορσική είναι «θέλουμε τη μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης».

«Η Τουρκία ή θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις ή θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της γειτονικής χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει πληρέστατη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως προφανώς «υπήρχαν συζητήσεις με την Τουρκία αν μπορούμε να πάμε σε διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων» ενώ είπε πως «δεν υπήρξε καμία συμφωνία».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα», τονίζοντας ότι «οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να διαχειριστούν μια τέτοια κρίση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα Παραπολτιικά 90,1: 

Με αφορμή την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή την για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Υπήρξε μια σοβαρή αστοχία για την οποία αστοχία δεν υπάρχει δικαιολογία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, οφείλουμε όλοι να ανταποκρινόμαστε σε εκείνο το οποίο συνιστά τη δική μας δουλειά, θα πρέπει να υπάρχει ένας επαγγελματισμός στα πράγματα και λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τα καταφέραμε καθόλου καλά. Η πραγματικότητα είναι ότι θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μόρια, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια για να μπορέσει να συγκεντρωθεί το ζήτημα και στο κομμάτι το υγειονομικό και στο κομμάτι της σίτισης και στέγασης των μεταναστών και προσφύγων. Θα υπάρξει μια ευρεία δειγματοληψία τόσο σε επίπεδο προσφύγων όσο και σε επίπεδο τοπικών πληθυσμών. Αυτή την ώρα βρίσκεται στον αέρα ένα φορτίο με 200 χιλιάδες τεστ αντιγόνα τα οποία θα βρίσκονται περίπου στη 13:00 στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης έτσι ώστε να υπάρξει ευρεία δειγματοληψία και να μπορέσουμε να απομονώσουμε αμέσως τα οποιαδήποτε κρούσματα. Υπήρξε πολύ γρήγορη αντίδραση στο ζήτημα αυτό και θέλω να καθησυχάσω τους συμπολίτες μας στο νησί ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ευθύνες για την εξαφάνιση των 8 κρουσμάτων της Μόρια, απάντησε: «Υπό συνθήκες οι οποίες συνιστούν πρόκληση κινδύνου για τη ζωή το πρώτο το οποίο κοιτάς είναι να μπορέσεις να διαχειριστείς αυτό το ζήτημα. Όταν έχεις δηλαδή έναν εμπρησμό μέσα σε μια δομή που απειλεί ζωές εκείνο το οποίο πρωτίστως θα κοιτάξεις είναι να μην υπάρχουν τέτοιες απώλειες και αυτό ήταν η πρώτη μας φροντίδα. Είναι προφανές ότι υπήρξε μια συντονισμένη δολιοφθορά εκ μέρους ορισμένων εκ των έσω».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υπόνοιες για «τουρκικό δάχτυλο», ο υπουργός ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι πολύ πρώιμο να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο, υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή αναλυτική έρευνα η οποία θα βρει τα αίτια των όσων συνέβησαν. Προφανώς δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, είναι ένα γεγονός ανθρωπογενές, προκλήθηκε από μέσα ήδη και η Εισαγγελική λειτουργία έχει αναλάβει δράση στα ζητήματα αυτά. Είναι ο κ.Χρυσοχοϊδης με τον κ. Μηταράκη από χθες στο νησί και μεριμνούν έτσι ώστε και η απόδοση ευθυνών να υπάρξει και η αποκατάσταση της κατάστασης».

Ερωτηθεις αν υπάρχει εμπλοκή ΜΚΟ στην πυρκαγιά στη Μόρια, σημείωσε: «Για τις ΜΚΟ αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να πω, ελέγχονται όλα τα ζητήματα. Δεν θέλω να είμαι αφοριστικός για τις ΜΚΟ, υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να μετριαστεί η επώδυνη κατάσταση στο προσφυγικό, από την άλλη πλευρά υπάρχουν ζητήματα με περιφερειακές ΜΚΟ. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης υπήρξε ένα πολύ αναλυτικό μητρώο και στελεχών και οργανώσεων και επί τη βάση αυτού έχει υπάρξει σοβαρή εκκαθάριση έτσι ώστε πλέον να δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο μόνο οι πολύ σοβαρές ΜΚΟ άρα έχει απομειωθεί το πρόβλημα που πράγματι υπήρχε. Θα υπάρξει και πολύ περαιτέρω έλεγχος των ΜΚΟ».

Αναφορικά με τα ΚΥΤ στα νησιά, επισήμανε: «Η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε στη βάση του σχεδίου που έχει να οργανώσει κλειστές ελεγχόμενες και αξιοπρεπείς δομές σε συνδυασμό με το δεύτερο μεγάλο πυλώνα που είναι η αναχαίτιση των ροών. Δεν θέλω να παραβλέπουμε το γεγονός ότι για πολλούς μήνες έχουμε μηδενικές ροές, αυτό μας βοήθησε στο να κάνουμε μια μεγάλη κλίμακας αποσυμφόρηση των νησιών. Λέμε για σήμερα για την υπερσυγκέντρωση που υπάρχει να μην ξεχνάμε όμως ότι στην αρχή του έτους ο πληθυσμός ο μεταναστευτικός της Μόριας ήταν περίπου 26 χιλιάδες σήμερα έχει πέσει στο μισό. Μεριμνήσαμε για την αποσυμφόρηση, μεριμνήσαμε για τους ευάλωτους, μεριμνήσαμε για να υπάρχει αναχαίτιση των ροών. Πάνε να δούμε αν πετύχαμε ή όχι το πρόγραμμα. Και εκεί χρειάζεται αυτοκριτική σε εμάς γιατί δεν επιμείναμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πειθώ στο να γίνουν οι κλειστές δομές στη Λέσβο και στη Χίο. Δεν υπήρξε καμία απολύτως χαλάρωση. Θα πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν την αυτοκριτική τους διότι όλοι θυμόμαστε τι συνέβη και πως θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις».

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σημαντικά προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο οι δομές σε Κω, Λέρο και Σάμο. Δεν γίνονται κατασκευαστικά έργα στη Λέσβο και τη Χίο επειδή υπήρχε μεγάλη αντίθεση εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, θα σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με ένα διαβουλευτικό πνεύμα να προσπαθήσουμε να συναιρέσουμε τις διαφορές τις τοπικής κοινωνίας αλλά η επιλογή της ελληνικής πολιτείας θα είναι με αποφασιστικότητα να πάμε σε απομονωμένες από τα αστικά κέντρα κατά το δυνατόν δομές οι οποίες θα είναι ανθρώπινες για να σταματήσει πλέον η ντροπή αυτών των άναρχων δομών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Βολουδάκη για εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, δήλωσε: «Έρχεται και επανέρχεται το ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να πω, κι αυτή είναι μια προσωπική μου τοποθέτηση ότι δεν είναι μια πρόσφορη λύση. Δεν είναι πρόσφορη λύση όχι για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαιτεί πάρα πολύ μεγάλο χρόνο και μεγάλο κόστος διότι θα πρέπει εξαρχής να δημιουργηθούν βασικές υποδομές όπως λιμενικά έργα, ύδρευση, αποχέτευση κλπ αλλά είναι κυρίως για το γεγονός ότι τίθεται ένα ζήτημα ασφάλειας στα ακατοίκητα νησιά. Είναι σοβαρότατα τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας που τίθενται και δεν είναι για να τα παίρνουμε σε καμία περίπτωση ανάλαφρα».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα έστειλε χθες ο Μακρόν, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι θέλουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί αυτή τη στιγμή μόνο από τις συνέργειες των λαών και των κρατών και δυστυχώς η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο μόνος ο οποίος δεν επιθυμεί αυτού του τύπου την ειρηνική σύμπλευση των λαών είναι η Τουρκία».

«Η συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή τη Ευρωμεσογειακή διάσκεψη είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Η διαρκής παρουσία στα Φόρα της Κύπρου ενδυναμώνει απολύτως τη θέση της χώρας αυτής στο διεθνές στερέωμα και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι υπήρχε ρητή αναφορά στις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία. Αντιλαμβανόμαστε ότι όσο πλησιάζουμε περισσότερο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όλο και θα αναδεικνύεται με μεγαλύτερη έμφαση το κομμάτι των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Υπάρχει ήδη ένα μενού από επιλογές κυρώσεων οι οποίες θα επιβληθούν και σε κρατικούς αλλά ακόμα και σε ιδιωτικούς φορείς στην Τουρκία. Άρα αυτό όσο θα ανεβαίνει είναι σαφές ότι θα υποστηρίζει το βασικό δικό μας αίτημα ή σταματάει σήμερα η Τουρκία τις επιθετικές της ενέργειες ή θα υπάρξει επιβολή κυρώσεων ισχυρότατων από την ΕΕ», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για τη στάση της Γαλλίας, ανέφερε: «Είναι σαφέστατο ότι η Γαλλία είναι ο πιο ένθερμος σύμμαχός μας σήμερα στην Ευρώπη. Και σε επίπεδο λόγων αλλά και σε επίπεδο έργων στο παρελθόν με τις κοινές ασκήσεις αλλά και με την παρουσία των τουρκικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή έχει δηλώσει την παρουσία της. Σας διαβεβαιώ ότι θα υπάρχει και στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας η οποία θα περιλαμβάνει την αμυντική θωράκιση της χώρας μας».

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για μυστική διπλωματία, υπογράμμισε: «Υπάρχει πληρέστατη ενημέρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Αυτό γίνεται είτε δια μέσου του υπουργείου Εξωτερικών είτε δια μέσου των ανοικτών διαύλων που υπάρχουν και με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού και δια του ιδίου του πρωθυπουργού στις τακτικές συναντήσεις που έχει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Θα ήθελα να δείτε στο παρελθόν σε μεγάλες στιγμές τι τύπου διπλωματία υπήρξε έως ότου καταλήξουμε κάπου και ήταν τόσο ανοιχτή όσο είναι σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι υπάρχουν και όρια σε αυτή τη διπλωματία εάν βγεις προς τα έξω και αποκαλύψεις τα βασικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τη διπλωματική σου θέση μπορεί να την αποδυναμώσεις άρα είναι μια σοβαρότατη στάθμιση την οποία υπηρετούμε με συνέπεια. Ο κ Πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης προ ολίγων εβδομάδων όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα αυτά, μια εκτενέστατη συζήτηση η οποία κάλυψε όλο το φάσμα».

Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Προφανώς και υπήρχαν συζητήσεις για το αν θα μπορούσαμε να πάμε σε μια διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων που αφορούν τις συζητήσεις που θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία. Υπήρξε μια κατανόηση, εξ ου και το κείμενο του Πρωθυπουργού η δημοσίευση του άρθρου του αναφερόταν σε written understanding, σε γραπτή κατανόηση η οποία δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας».

«Δεν περιβλήθηκε με τον τύπο της γραπτής συμφωνίας για δύο απλούς λόγους διότι η Τουρκία για δικούς της λόγους, και εκεί θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει και για υποκριτική διάθεση να πάμε σε συζητήσεις, φρόντισε να δημοσιοποιήσει ένα κείμενο που προφανώς ήταν απολύτως εμπιστευτικό και το δεύτερο είναι ότι αμέσως εξέδωσε μια Navtex η οποία αναφερόταν ακριβώς στα ύδατα που υποτίθεται θα καθίσουμε να συζητήσουμε για την οριοθέτηση», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει ζήτημα λάθος μετάφρασης υπάρχει ένα ζήτημα απόδοσης του κειμένου. Η απόδοση των κειμένων καταλαβαίνετε ότι ενσωματώνουν το πνεύμα του κειμένου. Το πνεύμα ήταν πάρα πολύ σαφές, δεν υπήρξε ποτέ μια αμοιβαία συμφωνία που υπεγράφη», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για την «γραπτή κατανόηση», εξήγησε: «Δεν είναι ρήτρα κατανόησης είναι μια γραπτή κατανόηση η οποία έχει να κάνει με το ότι προφανώς πηγαίνουμε σε συζητήσεις με αποκλιμάκωση της έντασης στη περιοχή. Να υπενθυμίσω τη βασική θέση της κυβέρνησης από την οποία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση η οποία αφορά οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που αποτελεί και το ένα και μόνο ζήτημα διευθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, δεν πρόκειται να γίνει ή μη μόνο εάν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την περιοχή. Σε αυτό το αίτημα της ελληνικής πλευρά αυτονοήτως συντάσσονται όλοι οι εταίροι μας αλλά και όλοι οι μεγάλοι διπλωματικοί παίκτες της περιοχής άρα αυτή τη στιγμή η μπάλα είναι στο τερέν της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να αξιολογήσει τα ζητήματα, να υπαναχωρήσει από τον απολύτως εριστικό λόγο κυρίως όμως έμπρακτα να αποσύρει τα πλοία».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να γίνει κάποια πρόκληση από πλευρά της Τουρκίας τις επόμενες μέρες, ανέφερε: «Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, δεν φοβόμαστε, δεν έχουμε μάθει να φοβόμαστε εμείς, έχουμε μια πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση στα πράγματα. Η αυτοπεποίθηση αυτή έχει έρεισμα στις πράξεις. Είναι προφανώς ότι μιλούμε για μια νέα εποχή διπλωματίας όπου η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρά ερείσματα αλλά έχουμε και πάρα πολύ δυνατή ομάδα στο πεδίο. Ο Έβρος είναι κάτι που μένει και ενδεχομένως να στοιχειώνει τον πρόεδρο της Τουρκίας άρα σήμερα που μιλάμε δεν φοβόμαστε τίποτα, είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Εκείνο το οποίο επισημαίνω είναι ότι επειδή έχει παρέλθει πολύ μεγάλος χρόνος έντασης καθίσταται όλο και δυσκολότερο για την Τουρκία να μπορέσει να βρει μια ευπρεπή διέξοδο από τα πράγματα. Δυστυχώς η ίδια η Τουρκία έφερε εαυτόν σε κατάσταση να είναι δύσκολη σήμερα η αποκλιμάκωση».

Στην ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στην περίπτωση που το Ορούτς Ρέις περάσει στα 6 ναυτικά μίλια, απάντησε: «Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της».

Αναφορικά με το τι να περιμένουμε από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από αυτή τη μεγάλη κρίση με ασφάλεια αλλά και με δημοσιονομική υγεία. Θα είναι όλα τα μέτρα εκείνα τα οποία θα μπορέσουν να κρατήσουν όρθια την κοινωνία και την οικονομία μας. Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε στον εαυτό μας, όλες οι ενδείξεις είναι ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει καλά».