Σε διαρκείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις βρίσκονται Αθήνα και Παρίσι αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, την Πέμπτη, και την ατζέντα του διαλόγου τους.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Από εκεί και πέρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale. Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί, έχουν θέσει στην ατζέντα των πυκνών τηλεφωνικών επαφών τους τη λίστα με των εξοπλισμών την οποία θα συζητήσουν ο Μητσοτάκης με τον Μακρόν στην Κορσική. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία. Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.