Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί στη συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας, έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί με φόντο τον κοροναϊό και την οικονομία και αναμένεται να κορυφωθούν οι εντάσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πολλά από τα όπλα που έχει στην φαρέτρα του, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς κατάφερε να αποτελέσει το παράδειγμα της Ευρώπης για την έγκαιρη κρατική παρέμβαση στη λήψη μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και οι συνέπειές της κυρίως στον τομέα της οικονομίας.

Το πρώτο χαρτί που θα ρίξει στην συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι τα στοιχεία για την ύφεση που ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ κάνοντας γενική αναφορά στα οικονομικά δεδομένα και άλλων κρατών της Ευρώπης, ενώ θα κάνει και αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την δυσκολία που θα έχει κυρίως σε οικονομικό επίπεδο η φετινή χρονιά, αλλά και το πρόγραμμα παρέμβασης της κυβέρνησης μέχρι στιγμής για τους πληγέντες από τον κοροναϊό, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου, προέβλεπε ετήσια ύφεση -7,9%. Θα υπογραμμίσει ότι η ύφεση στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο βρίσκεται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης (15%) και είναι χαμηλότερη από αυτή που παρατηρείται σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία (-22,1%), η Γαλλία (-19%), η Ιταλία (17,3%) και η Πορτογαλία (-16,3%).

Αναφορές αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό και στα νέα μέτρα που θα ληφθούν εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας, τόσο για την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων, όσο και για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα υπεραμυνθεί των έγκαιρων μέτρων που έλαβε η χώρα, παρά την ανάγκη να ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός, ενώ θα θυμίσει για άλλη μια φορά ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα εξακολουθήσουν να πλήττουν την παγκόσμια οικονομία, ζητώντας εκ νέου από τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.