Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα προκειμένου αφενός να περιορίσει τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και, αφετέρου, να εξασφαλίσει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων το επόμενο διάστημα. Αρωγός στην προσπάθεια των ελληνικών Αρχών φαίνεται ότι αποδεικνύεται το Παρίσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δρομολογεί συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Κοινός τόπος ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αποτελεί ότι ο ρόλος της Άγκυρας ως περιφερειακού δυνάστη θα πρέπει να περιοριστεί προκειμένου να επικρατήσει ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή. Άλλωστε, μέσα στη μεγαλομανία του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε διστάζει να απειλήσει ακόμη και τη Γαλλία ενώ συχνά κάνει λόγο για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκής ατζέντας εις βάρος της Τουρκίας από την Αθήνα, αγνοώντας επιδεικτικά τις διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας.

Στη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν αναμένεται να τεθεί η αμυντική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις και οι διπλωματικές ενέργειες σε διμερές επίπεδο προχωρούν, η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται προ των πυλών.

Η ελληνική διπλωματία, ωστόσο, παραμένει δραστήρια σε όλο το φάσμα της. Υπό αυτό το πρίσμα, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Παρά τον αρχικό εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Αθήνα οι ανακοινώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι ξεκινάει διάλογος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, πλέον υπάρχει το περιθώριο για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, που θα γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις τροποποιήσεις που προτείνει επί των προτάσεων του Στόλτενμπεργκ. Εν τω μεταξύ νέες τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόσο με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Το σημαντικό πάνω σ' αυτό είναι ότι ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Αγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σημειώνεται πως Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Άγκυρα.

ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η ελληνική πλευρά δεν ξεχνάει ακόμη να στείλει ηχηρά μηνύματα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου αναφορικά με την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα λειτουργώντας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή» ήταν η ελληνική απάντηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτιμά ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα με μοχλό το μεταναστευτικό. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και στα νησιά, με τελευταίο παράδειγμα τις 4 τουρκικές μηχανότρατες που έφτασαν σε απόσταση 600 μέτρων από την Κάλυμνο, ο υπουργός επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι ροές μειώνονται» καθώς και ότι τα νησιά θα ενισχυθούν με 500 συνοριοφύλακες.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή για ένα νέο κύμα μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές που παρατηρούν ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι ροές.

Με δεδομένη την αύξηση περί το 20% στην κινητικότητα που παρατηρείται στον Έβρο, οι Αρχές τηρού πλήρως όλα τα πρωτόκολλα ώστε, για μία ακόμη φορά, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πλήρως απέναντι στην πρόκληση που φέρνει ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα. Άλλωστε, πρόκειται για μια περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται στα ύψη και, υπό αυτό το πρίσμα, άπαντες παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν νέες προκλήσει του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εις βάρος της χώρας μας.


Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, διακινητής στις Φέρρες δείχνει τουλάχιστον 12 άτομα να στοιβάζονται σε αυτοκίνητα. Μάλιστα, αρκετοί εκ των μεταναστών που συλλαμβάνονται, υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου, ενώ υποστηρίζουν ότι ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία. Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενο κύμα επιχείρησης παράνομης εισβολής μεταναστών στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό έχουν ληφθεί μέτρα επιπλέον θωράκισης του Έβρου.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περιπολίες είναι αυξημένες τόσο μέσα στον ποταμό όσο και στις παραποτάμιες περιοχές, από δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ, 30 ατόμων η μία. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με τους συνοριοφύλακες που προσλήφθηκαν πρόσφατα, ενώ θα έχουν ως έδρα την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη. Μέριμνα υπάρχει και για τα νησιά, όπου οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή νέου φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση του παλαιότερου, μετά και την υπογραφή και της σύμβασης με τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο φράχτης αναμένεται πως θα παδαδοθεί τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών, πράγμα που κρίθηκε απαραίτητο μετά τα γεγονότα της παράνομης εισβολής του περασμένου Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί νέος φράχτης, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο.