Συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την αναβολή του Συνεδρίου του κόμματος μέχρις ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την επ’ αόριστον αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και ξέκοψε κάθε ιδέα για διαδικτυακή διενέργειά του όπως πρότεινε μερίδα των προεδρικών του κόμματος.

«Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας καθιστώντας σαφές πως το συνέδριο όταν και αν γίνει θα γίνει μόνο με τους παραδοσιακούς όρους διεξαγωγής του, δηλαδή με τη φυσική παρουσία όλων των αντιπροσώπων-συνέδρων.

Εν τω μεταξύ χθες ανακοινώθηκε και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Πρόκειται για τον Νάσο Ηλιόπουλο. Πρόσωπο ήπιων τόνων, που έχει διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας αλλά και υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα παραμείνει και στη θέση του επικεφαλής της παράταξης του δήμου Αθηναίων «Ανοικτή Πόλη». Διαατηρεί, επίσης, στενή πολιτική σχέση με τον Δ. Τζανακόπουλο,που σήμερα αναμένεται να εκλεγεί γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, διαδεχόμενος τον Π. Σκουρλέτη, ύστερα από σχετική εισήγηση του κ. Τσίπρα.

Γκρίνια στις συσκέψεις

Η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα χτύπησε κόκκινο στις τάσεις και τις υποομάδες που λειτουργούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας οργασμός επαφών και (τηλε)συναντήσεων. Ο μεγαλύτερος συναγερμός χτύπησε στην ομάδα των «Προεδρικών», η οποία θεωρείται ως η πλέον ριγμένη, όπως έδειξε η διάθεση του κ. Τσίπρα να επιλέξει τον γραμματέα και τον εκπρόσωπο τύπου από την νεοσυσταθείσα τάση «Αριστερό Δίκτυο», στην οποία μετέχουν οι Δ.Βίτσας, Έφη Αχτσιόγλου, Κ.Πουλάκης, Δ.Τζανακόπουλος, Γ.Μπουρνούς, Δ.Παπαδημούλης, Ν.Ηλιόπουλος κ.α. Στο «Αριστερό Δίκτυο» δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις κινήσεις του κ. Τσίπρα και συμφώνησαν να εκφράσουν και την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη για το θετικό ρόλο που έπαιξε ως γραμματέας του κόμματος. Οι αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο και της σύσκεψης που έκανε η προεδρική τάση «Κίνηση Μελών». Την Τετάρτη το απόγευμα, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου συνεδρίασαν οι Ν.Παππάς, Κ.Ζαχαριάδης, Γ.Μπαλάφας, Ρ.Δούρου, Χρ.Σπίρτζης, Ν.Μπίστης, Θ.Θεοχαρόπουλος, Π. Παναγιώτου, Αντ.Κοτσακάς, Ν.Σκορίνης και Θ.Μωραϊτης. Οι «Προεδρικοί» συμφώνησαν να πιέσουν ως την Κυριακή να βρεθεί ρόλος για τον πρώην γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα, να διατηρήσει ρόλο τομεάρχη η κ. Δούρου και να μην μείνει χωρίς «χαρτοφυλάκιο» ο Νίκος Παππάς. Η πλευρά των «53», που εκτός του κ. Τσακαλώτου, μετέχουν οι Χρ.Παπαδόπουλος, Π.Λάμπρου, Α.Καββαδία, Ν.Κούτσης δεν είχαν αντίρρηση με την πρόταση για τον κ. Τζανακόπουλο, διαφώνησαν όμως πλήρως με τον (αντιδημοκρατικό) τρόπο που ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας καθαίρεσε τον Πάνο Σκουρλέτη. Σε κάθε περίπτωση, συμφώνησαν ότι είναι «αυτονόητη» η παραμονή του κ. Τσακαλώτου στη θέση του τομεάρχη Οικονομικών, ενώ φέρονται να επιθυμούν την απομάκρυνση του κ. Παππά από το κάδρο των τομεαρχών.

Συγκρούσεις των Πασοκογενών

«Καυγατζήδες» σε ξένο σπίτι αποδεινύονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας τις παλαιές τους έχθρες και αντιπαραθέσεις στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στο εσωκομματικό αλώνι του ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν εδώ και αρκετό καιρό οι πρώην εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων δυνάμεων του «πράσινου» Κινήματος, των «εκσυγχρονιστέών» του Κ. Σημίτη και των οπαδών του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η ιστορία τα έφερε έτσι που τα "παιδιά" του Άκη και πολλοί πρώην στενοί του συνεργάτες, όπως ο Α. Κοτσακάς, να "ξανασμίξουν" με τους "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδιαφέρον ειναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που συγκρούονταν τα προηγούμενα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεχίζουν τις "εχθροπραξίες" τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως για παράδειγμα η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γενιά, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκε ευθέως εναντίον του "Σημιτικού" Ν. Μπίστη, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως εμείς εγκαταλείψαμε το ΠΑΣΟΚ για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας τους "εκσυγχρονιστές". Παράλληλα, υπάρχουν στελέχη με πασοκογενές παρελθόν που προέρχονται από την σχολή του Γ. Αρσένη, εκτός από τη σύζυγο του Λούκα και κάποιοι πρώην βουλευτές, καθώς επίσης και πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, όπως οι Ρ. Βάρτζελη, Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Μωραϊτης και άλλοι.