Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.





Ο διάλογος «φωτιά» που εκθέτει διεθνώς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ


Τον διάλογο που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , αποκάλυψε σήμερα ο ΣΚΑΪ. Στόλτενμπεργκ και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν στο Βερολίνο πριν μερικές ημέρες και όπως φαίνεται από το διάλογο που αποκαλύφθηκε σήμερα μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ ο ΥΠΕΘΑ είχε ζητήσει ξεκάθαρα τη μεσολάβηση του γγ του ΝΑΤΟ για να αποσύρει η Τουρκία όλα τα πλοία.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο διάλογος που είχαν Παναγιωτόπουλος και Στόλτενμπεργκ ήταν ο εξής:

Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Oruc Reis;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Oruc Reis. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.


Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, το μήνυμα της Αθήνας

Το μήνυμα που στέλνει με σαφήνεια η Αθήνα είναι ότι πρώτα θα αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκριπίδα και μετά θα ξεκινήσει ο διάλογος.

Το μήνυμα εξέπεμψε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το δήλωσε ρητά «Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μία, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».