«Οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας –λόγω της πανδημίας του κοροναϊού- είναι μεγάλες και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις αντιμετωπίσει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως ο «πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο για την επαναφορά της ανάπτυξης το 2021».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χάρισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τέλη και πρόστιμα της προηγούμενης πενταετίας σε 1.800.000 συμπολίτες μας».

Παράλληλα εξήγησε ότι «υπάρχουν εκατομμύρια ακίνητα που ενώ είναι σωστά στο Ε9 στους δήμους πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ».

Όπως είπε «όσοι τα δήλωσαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ τους χαρίζονται τα τέλη και πρόστιμα της πενταετίας».

Αναφορικά με το νόμο για τις προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως «οι προσλήψεις θα γίνονται πιο γρήγορα ενώ θα υπάρχει και αξιοκρατία».

Ακόμη σημείωσε πως «θα υπάρχει γραπτή εξέταση που θα αποδεικνύει την γνώση και την επαγγελματική εμπειρία».

Ο κ. Θεοδωρικός ανέφερε πως «ο πρώτος αναβαθμισμένος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Αναφορικά με τις άδειες στο δημόσιο λόγω κοροναϊού, ανέφερε πως «δίνεται η δυνατότητα για μειωμένο ή εναλλακτικό ωράριο ώστε ο γονέας να είναι κοντά στο παιδί του».
Επιπρόσθετα δήλωσε πως «το μειωμένο ωράριο θα αναπληρώνεται –κάποια στιγμή- από τον υπάλληλο», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών».

Ερωτηθείς για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «το θέμα είναι εκτός συζήτησης».

Για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ύφεση, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Οι δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά χωρίς καμία αμφιβολία είναι μεγάλες. Είναι αναμενόμενες, δεν αιφνιδιάζουν κανέναν που παρακολουθεί με σοβαρότητα και σωστό τρόπο τα πράγματα και είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε γιατί όπως πάρα πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε κρατήσει εφεδρείες, έχουμε πολεμοφόδια, έχουμε δυνάμεις να το αντιμετωπίσουμε. Δεύτερον, δεν πιστεύω οτι υπάρχει ούτε ένας έλληνας που να μην αντιλαμβάνεται οτι η αιτία της πολυ μεγάλης ύφεσης είναι η πανδημία του κορονοϊού! Εδώ η υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, έφτασαν στο προηγούμενο τρίμηνο στο -30%! Τι συζητάμε τώρα; Ειναι παγκόσμιο το φαινόμενο, έχει χτυπήσει κι ολόκληρη την ΕΕ, οι αναμενόμενοι αριθμοί στην ετησία ύφεση είναι λίγο-πολυ παρόμοιοι στην ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωρικάκος δηλωσε: «Καταρχήν θα πρέπει να δώσετε τη δυνατότητα στον κύριο Πρωθυπουργό να παρουσιάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο αναλυτικά το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Είχε προνοήσει κι είχε φταίξει την επιτροπη Πισσαρίδη η οποία έχει δώσει επιστημονική βάση σε μια σειρά αναλύσεις για τις αναγκαίες μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν στην ελληνική οικονομία, γιατί η κρίση του κορονοϊού μας έδωσε μαθήματα τα οποία πρέπει πολύ γρήγορα να τα πάρουμε και να ανασυγκροτήσουμε μια σειρά τομείς και μια σειρά κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εκεί θα δείτε λοιπον ένα ολιστικό σχέδιο για την επαναφορά στην ανάπτυξη μέσα στο ’21».

Για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ανέφερε: «Έχετε υπόψη σας ότι έχουμε χαρίσει 1 δισεκατομμύριο € τέλη και πρόστιμα για την προηγούμενη πενταετία σε 1.800.000 συμπολίτες μας. Τα χαρίσαμε! Τον Ιανουάριο ήρθαμε και είπαμε το εξής-υπάρχουν, όπως αποδείχτηκε, εκατομμύρια ακίνητα τα οποία ενώ είναι δηλωμένα σωστά στο Ε9, στους δημους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πληρώνουν για πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα δημοτικά τέλη με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είπαμε δηλώστε τα, πηγαίνετε να τα δηλώσετε και για να μην ταλαιπωρήστε στις ουρές δηλώστε τα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και σας χαρίζονται τα τέλη και πρόστιμα της πενταετίας. Το κέρδος για το κράτος και για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι οτι από εδώ και πέρα αφού θα έχουν δηλωθεί σωστά θα εισπράττονται και σωστά. Μέχρι στιγμής τώρα που μιλάμε έχουν κάνει αυτη τη δήλωση 1.750.000 άνθρωποι. Έχουν δηλώσει πάνω από 37 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και εάν υπολογίσετε με 2 περίπου ευρώ το τετραγωνικό δημοτικά τέλη, επί πεντε χρονιά και 200% που είναι τα πρόστιμα της πενταετίας, ξεπερνάμε το δισεκατομμύριο. Αυτό δεν εχει ξαναγίνει στο ελληνικό κράτος».

Για τα επιπλέον χρήματα που θα μπουν στα ταμεία μετά τις διορθώσεις των τετραγωνικών, ο υπουργός σημείωσε: «Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο επιπλέον. Ήταν η απόδειξη μιας συνενοχής ηταν οποία είχαμε τα προηγούμενα χρόνια πολίτες- δήμοι –κυβερνήσεις και βάζουμε ένα τέλος στη συνενοχή και την ενοχή και πηγαίνουμε σε σχέσεις εμπιστοσύνης και βάζουμε μια τάξη στο σπίτι μας στην Ελλάδα».

Αναφορικά με το νόμο για τις προσλήψεις των δημόσιων υπαλλήλων, δήλωσε: «Ο νόμος Πεπονή 2190 ήταν ένας εξαιρετικός νόμος που έβαζε τέλος στο πελατειακό κράτος σε αυτή τη χώρα αλλά είμαστε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και δεν μπορεί οι άνθρωποι στο ελληνικό δημόσιο να προσλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο που προσλαμβάνονταν τότε γιατί είναι άλλες οι ανάγκες του κρατικού μηχανισμού. Θα κρατήσουμε την αντικειμενικότητα του νόμου Πεπονή και πάμε να λύσουμε δύο θέματα. Πρώτον, να γίνονται γρήγορα οι προσλήψεις. Η κατάσταση σήμερα είναι ότι εξαγγέλλεται η πρόσληψη σήμερα και γίνεται σε 2 χρόνια, αυτό δεν είναι αποδεκτό για ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος θα πρέπει να γίνονται αμέσως».

«Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε αυτό με την εκτεταμένη ψηφιοποίηση που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ο άλλος να πηγαίνει να φέρνει πτυχία, βεβαιώσεις αλλά μπορεί το ΑΣΕΠ με τη διαλειτουργικότητα με τις δημόσιες υπηρεσίες να τραβάει κατευθείαν αυτά τα χαρτιά ούτως ώστε να κερδίζουμε πάρα πολύ χρόνο. Δεύτερον, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αξιοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι προσόν ο βαθμός ενός πτυχίου, ενός πανεπιστημίου που δεν είναι αξιολογημένο γιατί δεν είναι ίδια τα πανεπιστήμια μεταξύ τους ή δεν είναι ίδιοι οι βαθμοί σε διαφορετικές περιόδους. Άλλο είναι να παίρνεις το πτυχίο το 2000 άλλο είναι να παίρνεις το πτυχίο το 2015 από διαφορετικό πανεπιστήμιο σε διαφορετικές συνθήκες. Ο μόνος δίκαιος τρόπος για να αποδειχτεί ότι κάποιος έχει γνώσεις κατάλληλες και σχετικές με τη θέση την οποία καλείται να στελεχώσει αν προσληφθεί είναι η γραπτή εξέταση όπου θα αποδεικνύει τη γνώση του και την επαγγελματική του εμπειρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ομαδοποιείται ούτως ώστε να μην έχουμε πάρα πολλούς διαγωνισμούς, να γίνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και το τρίτο είναι ότι θα πειθαρχεί σε έναν προγραμματισμό προσλήψεων που θα έχει κεντρικά το κράτος καθώς μέσα από το ψηφιακό οργανόγραμμα θα μαζεύουμε τα αιτήματα, θα υπάρχει κάθε χρόνο συντονισμός γιατί το υπουργείο Οικονομικών θα υποδεικνύει ποιες είναι οι δημοσιονομικές δυνατότητες, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση το Σεπτέμβριο να κάνουμε έναν οριστικό προγραμματισμό. Μια σε τετραετή βάση και στη συνέχεια σε ετήσια βάση. Υπολογίζω με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει ότι ο πρώτος διαγωνισμός από το εκσυγχρονισμένο και αναβαθμισμένο ΑΣΕΠ θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την αντικειμενικότητα των εξετάσεων, ανέφερε: «Το ελληνικό κράτος έχει αποδείξει ότι κάνει αντικειμενικές και αξιόπιστες πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια; Γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα κάνει αντικειμενικές εξετάσεις; Το ΑΣΕΠ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών και θα έχει περαιτέρω και αναβαθμισμένη δύναμη και ικανότητα για να κάνει αυτές τις διαδικασίες αντικειμενικά.

Για τις άδειες ειδικού σκοπού λόγω κοροναϊού, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε: «Η επιτροπή των ειδικών λοιμοξιολόγων έχει ορίσει με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ποια παιδιά πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να μην πάνε στο σχολείο. Οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι αυτών των παιδιών δίνουμε τη λύση ότι θα έχουν τις εξής δυνατότητες: Λύση πρώτη να εργαστούν με τηλεργασια εάν το επιτρέπει το αντικείμενό τους. Εναλλακτικά με αυτό δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν με μειωμένο ή εναλλακτικό ωράριο προκειμένου να μην μένει καθόλου το παιδί μόνο του στο σπίτι, το οποίο μειωμένο ωράριο θα έρθει να αντικατασταθεί από πρόσθετη εργασία όταν μπει τέλος στην εποχή της πανδημίας προκειμένου να ισοφαριστεί η απώλεια του χαμένου εργάσιμου χρόνου. Άρα αρχή μας είναι στηρίζουμε την οικογένεια, και ιδίως την οικογένεια που έχει παιδιά πιο ευάλωτα από υγειονομική άποψη, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βρίσκονται κοντά στα παιδιά την ώρα που πρέπει».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού υπάρχει σχέδιο για τηλεργασίας στο Δημόσιο, απάντησε: «Αποκτήσαμε θετική εμπειρία στην πρώτη φάση του κορονοϊού. Επεξεργαζόμαστε τέτοια εναλλακτικά σενάρια τα οποία απευχόμεθα μεν αλλά πρέπει να είμαστε απολύτως έτοιμοι και τρίτον ετοιμαζόμαστε μέσα σε αυτό το εξάμηνο να νομοθετήσουμε την τηλεργασία. Συνεργαζόμαστε με την τεχνική βοήθεια της Expertise France προκειμένου να πάρουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε αυτό τον τομέα και τον τρόπο που θα είναι μετρήσιμα τα παραγόμενα αποτελέσματα της δουλειάς με τηλεργασία διότι σε όλα αυτά υπάρχουν πρακτικές από άλλες χώρες και θέλουμε να τρις αξιοποιήσουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει μείωση μισθών τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ο υπουργός απάντησε: «Δεν υπάρχει αυτό το θέμα. Είναι έξω από τη σκέψη μας».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο δράσεων στο εξωτερικό και υπάρχει μια σταθερή και έννοια στρατηγική. Έχουμε ξεκαθαρίσει από την πλευρά μας ότι θέλουμε διάλογο για ένα και μοναδικό θέμα, την υφαλοκρηπίδα και τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών. Προϋπόθεση αυτού του διαλόγου είναι η Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες και να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία και το ερευνητικό της πλοίο από την περιοχή που δεν ανήκει σε εκείνη».