«Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των Τούρκων αλλά και τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Αναφερόμενος στις ψευδείς ειδήσεις για τον κοροναϊό, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως «υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».

«Οι αρχές είναι πάντα σε επιφυλακή», τόνισε ο ίδιος.

Για τις δίκες που εκκρεμούν αναφορικά με το νόμο Κατσέλη, ο υπουργός δήλωσε πως «γίνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις με ενίσχυση των ειρηνοδικείων ώστε να εκκαθαριστούν μέσα στο 2021 όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις».

Αναφορικά με τη συν-επιμέλεια τέκνων, ο κ. Τσιάρας είπε πως «είναι ένα ευαίσθητο θέμα σημειώνοντας ότι έχει συσταθεί από το Μάιο νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έως τον Οκτώβριο θα δώσει το πόρισμα της».

Τέος για τη Novartis, ανέφερε πως «έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες που αφορούσαν την Ελλάδα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1:

«Περάσαμε μια περίοδο πολύ διαφορετική σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι κυρίως γιατί υπήρχαν τρία μεγάλα ζητήματα. Μιλάω για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, μιλάω για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το τραγικό γεγονός το οποίο συνέβη στο νομό Ευβοίας. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία βλέπει κανείς ότι μπορεί να συμβαίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή και καλούμαστε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα να τ’ αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και την υγειονομική κρίση, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Στα ελληνοτουρκικά έχουμε μια νέα ένταση η οποία επαναλαμβάνεται στη λογική ενός στερεοτύπου ουσιαστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η γειτονική χώρα δυστυχώς επαναλαμβάνει τον κακό της εαυτό και μια συμπεριφορά η οποία έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της Ελλάδος, της ελληνικής κυβέρνησης που κατάφερε να πείσει το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα ότι η Ελλάδα έχει δίκιο μέσα από μια λογική που σιγά-σιγά απομονώνει και τον τρόπο αλλά βεβαίως και τη γενικότερη παρουσία της γειτονικής χώρας».

«Πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη επιτυχία έχοντας πάντα όμως την προσοχή μας τεταμένη και λειτουργώντας με απόλυτη ευθύνη και ψυχραιμία και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα μπαίνουμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων, η παρατεταμένη υγειονομική κρίση, η πανδημία δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με την απαραίτητη σοβαρότητα, με έναν σχεδιασμό ο οποίος προφανώς είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε η κυβέρνηση πέρυσι όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας αλλά και που βεβαίως πρέπει να δούμε πως μπορεί να κάνει η ελληνική κοινωνία τα απαραίτητα βήματα ώστε οι συνέπειες όλου αυτού του φαινομένου που έχει μια παγκόσμια διάσταση να είναι οι μικρότερες δυνατές», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η προηγούμενη περίοδος με την επιτυχή αντιμετώπιση και τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων και τον μικρό αριθμό θανάτων σε σύγκριση με πολλές άλλες γειτονικές χώρες δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο αρκεί όλοι να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφερόμενος στις ψευδείς ειδήσεις για τον κοροναϊό, ο υπουργός διευκρίνισε:

«Δυστυχώς υπάρχει αυτό το φαινόμενο και η αλήθεια είναι ότι έχει καταλάβει ανθρώπους που δεν θα περίμενε κανείς. Όλοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουμε μια θεωρία συνωμοσίας δεν έχουν παρά να κοιτάξουν δίπλα τους και να δουν πόσοι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, έχει κινδυνεύσει η υγεία τους ή έχει χαθεί η ζωή τους. Οι αποδείξεις είναι τόσο συγκεκριμένες και τόσο απτές που οποιαδήποτε συζήτηση σε αυτό το επίπεδο όχι μόνο περιττεύει αλλά σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί ένα ζήτημα πραγματικής αίσθησης του τι ακριβώς συμβαίνει και του τι πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια σε αυτούς οι οποίοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και δημιουργούν δεδομένα μακρινά από την πραγματικότητα. Οι δικαστικές αρχές πάντα είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή, οι έλληνες δικαστές και η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη επιτελούν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο νομίζω ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση επιλαμβάνονται εφόσον υπάρχουν τέτοια ζητήματα και καταγγελίες και κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Για τις δίκες που εκκρεμούν αναφορικά με το νόμο Κατσέλη, ανέφερε: «Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το είχαμε προαναγγείλει εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθυστερήσαμε κατά κάποιο τρόπο την εξέλιξη του να βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση γιατί υπήρχαν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα που δεν αφορούσαν στο κεντρικό κομμάτι του νομοσχεδίου, δηλαδή ουσιαστικά στις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια πραγματικότητα η οποία εκθέτει και πανευρωπαϊκα τουλάχιστον την Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο δημιουργεί πολλές αμφιβολίες σε σχέση με το χειρισμό ενός ζητήματος και σε σχέση με τη διάκριση που υπάρχει και μεταξύ των ελλήνων πολιτών».

«Μέχρι σήμερα πίσω από τις διαδικασίες του συγκεκριμένου νόμου υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν προκειμένου να λάβουν την πραγματική προστασία, και υπάρχουν και οι συμπολίτες οι οποίοι κρύβονται ενώ δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο καθεστώς ουσιαστικά των ευνοϊκών ρυθμίσεων μιας και δεν εκδικάζονται οι συγκεκριμένες υποθέσεις, εξακολουθούν να απολαμβάνουν αυτή την προστασία. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν υποθέσεις που επαναπροσδιορίζονται μέχρι το 2027 ενδεχομένως φτάνουν και μέχρι το 2030 και είναι υποθέσεις οι οποίες έρχονται πριν το 2015. Εμείς ουσιαστικά επιχειρούμε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε τρεις βασικούς άξονες, να γίνει μια υποχρεωτική εκκαθάριση των πινακίων από όλους αυτούς οι οποίοι είναι ενδιαφερόμενοι με την υποβολή αίτησής τους για να επαναπροσδιοριστεί η συζήτηση», δήλωσε ο κ. Τσιάρας. 

«Να μπορέσει να επαναπροσδιοριστεί η συζήτηση μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ούτως ώστε κι να εξοικονομηθούν δαπάνες αλλά να υπάρχει και μια γενικότερη επίσπευση της διαδικασίας και βεβαίως να εφαρμόσουμε ένα δικονομικό πρότυπο το οποίο αφορά στην τακτική διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο 4335 του 2015 με τη δυνατότητα να μην υπάρχει υποχρεωτική προφορικότητα αλλά ο Ειρηνοδίκης να μπορεί να καλύπτει αυτό το ζήτημα και να ζητάει εξηγήσεις από τους ενδιαφερομένους μόνο όταν χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο και με την ενίσχυση που θα δώσουμε στα συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία που παρατηρείται το πολύ μεγάλο πρόβλημα, μέσα στο 2021 θα εκκαθαρίσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που πρόσφατα εξήγγειλε ο κ. Σταϊκούρας νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία κάνει τα απαραίτητα βήματα σε μια δύσκολη εποχή να καθαρίσει ένα θολό τοπίο και κυρίως να δημιουργήσει την αίσθηση και τον κανόνα του πραγματικού δικαίου, της πραγματικής προστασίας, της πραγματικής πρόνοιας και της πραγματικής συμπαράστασης στον έλληνα πολίτη», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Αναφορικά με την συν-επιμέλεια των τέκνων, δήλωσε: 

«Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που είτε λόγω αδυναμίας του να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν είτε λόγω του γεγονότος ότι η πραγματική νομοθέτηση στην ελληνική πραγματικότητα κινείται με αρκετά βραδείς ρυθμούς και με ιδιαιτερότητες. Δεν αντιμετωπίστηκε με τον τρόπο που έπρεπε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δεν είναι εύκολο ζήτημα, από τις αρχές Μαρτίου έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα εντός του Σεπτεμβρίου θα μας παραδώσει το πόρισμά της. Έχω διαβεβαιώσει ότι θα μιλήσω με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλους τους ενδιαφερόμενους, θα μιλήσω με τα πολιτικά κόμματα είναι η στιγμή να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις, να αναμορφώσουμε το οικογενειακό δίκαιο, τουλάχιστον να άρουμε μια τραγική πραγματικότητα η οποία αφορά κυρίως τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές».

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες με αντανακλαστικά και με ταχύτητες στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει η ελληνική πολιτεία».

«Ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή που βγήκε η δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ κινήθηκε η όποια διαδικασία αφορούσε στην ελληνική πολιτεία», διευκρίνισε.