Ένα ακόμη ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά επιβεβαιώνεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο σχετικά με το ενδιαφέρον της Αθήνας για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κοινή βούληση Αθήνας και Παρισιού να ενισχυθεί η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε χτες ότι για το θέμα των εξοπλιστικών θα υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, εκτός από το ενδεχόμενο αγοράς μίας μοίρας γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συζήτησαν και για τη σύμβαση υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών Mirage με ανταλλακτικά, τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Exocet και θέματα που αφορούν στους πυραύλους μακρού πλήγματος Scalp.

Ερώτημα είναι εάν τέθηκε το θέμα της αγοράς δύο γαλλικών φρεγατών δεδομένου ότι η γαλλική διεύθυνση Εξοπλισμών DGA έχει καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για την απόκτησή τους από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με αντίτιμο και των 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε στην υπουργό Άμυνας της Γαλλία και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την τούρκικη παραβατικότητα, τις προκλήσεις και την παρουσία του Ορούτς Ρέις σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για 3η εβδομάδα