Σε πανηγυρική επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας Παραπολιτικά σχετικά με την ύπαρξη προσυμφώνου για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προχώρησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε:

«Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των επαφών ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ακόμη και μέσα στην επόμενη βδομάδα να έχουμε την επισημοποίηση της σχετικής συμφωνίας.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ακόμη και στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, εξέλιξη που επιταχύνει το deal.

Οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στο περιθώριο της Σύνοδου των χωρών του Νότου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική Ελλάδα και Γαλλία να υπογράψουν την «αμυντική τους συμμαχία».

Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ επί του θέματος, τόνισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική «ενεργητική διπλωματία» στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτονίας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο δίαυλος για να είναι παραγωγικός προϋποθέτει καλή κατανόηση με οριοθετημένο διάλογο, όχι προσχηματικό, με συγκεκριμένα ζητήματα, και όχι ατελείωτο κατάλογο».

Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι στον διάλογο είναι αναγκαίο να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση. «Ναι στους διαύλους επικοινωνίας, είναι και δική μας στρατηγική επιθυμία, όχι όμως υπό καθεστώς πιέσεων και επιβολών», κατέληξε.