Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να οδήγησε στην πρώτη ματαίωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μεταπολεμικά, ωστόσο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι η τοποθέτηση στην οποία θα προχωρήσει ο ίδιος στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του πολιτικοοικονομικού Φόρουμ που επί της ουσίας θα αντικαταστήσει (εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σενάριο) τη διενέργεια του κορυφαίου για τη χώρα θεσμού της συμπρωτεύουσας, να αποτελέσει ορόσημο για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. «Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους πολίτες να τον κρίνουν φέτος με βάση τις δεσμεύσεις που είχε διατυπώσει κατά την περσινή ΔΕΘ. Αναλόγως θα προχωρούσε και στις νέες του εξαγγελίες. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, θα προχωρήσει, αφενός, στην παρουσίαση συγκεκριμένων αξόνων για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης και, αφετέρου, θα επενδύσει στη ρητορική ενότητας της χώρας με φόντο την τουρκική δραστηριότητα», διαμηνύουν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ηγεσία της κυβέρνησης επιθυμεί μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στα τρία αυτά μέτωπα, προκειμένου ο λόγος του πρωθυπουργού να καταστεί ακόμα πιο πειστικός και τα μηνύματα αισιοδοξίας και προοπτικής που θα εκπέμψει να τύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανταπόκρισης. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για την καλλιέργεια υλοποιήσιμων προσδοκιών, αλλά και κλίματος ενότητας στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας ενόψει των κρίσιμων προκλήσεων των επόμενων μηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες τα πρώτα δείγματα για την αποτελεσματικότητα της νέας δέσμης μέτρων που προώθησαν οι κυβερνώντες κατόπιν των εισηγήσεων της επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο σε ό,τι αφορά τόσο τη χρονική του έκταση όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο. Αυτό θα διαφανεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, οπότε και αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των συμπεριφορών αυτό το διάστημα, των πολιτών, όσον αφορά την τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών», επισημαίνουν συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντας, αποτυπώνοντας τα «στοιχήματα» του επόμενου διαστήματος στον υγειονομικό τομέα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στα κυβερνητικά στελέχη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους αναφορικά με την εμπλοκή των χαρτοφυλακίων τους στο λεγόμενο σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το χτύπημα του κορονοϊού, έως και τις 24 Αυγούστου, ώστε ο ίδιος να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το γρηγορότερο δυνατό το περίγραμμα των όσων θα εξαγγείλει στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Την πορεία των σχετικών διεργασιών θα παρακολουθεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Φυσικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά, βασική στόχευση είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ανώδυνη λήξη του παρόντος συναγερμού, με την ταυτόχρονη ανάδειξη της ενίσχυσης συμμαχιών της χώρας, όπως συνέβη με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόσο με την Ιταλία όσο, κυρίως, και με την Αίγυπτο, καθώς και την υπενθύμιση σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα παραμένει προσανατολισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει έστω και στο ελάχιστο από τα δικαιώματά της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική πλευρά θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, ανάλογες με αυτές της συνάντησης Δένδια - Πομπέο (και όχι μόνο), προκειμένου να εξασφαλίσει όλο και περισσότερες ξεκάθαρες δηλώσεις και πράξεις στήριξης έναντι της επιθετικότητας της γειτονικής χώρας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την Παρασκευή 14 Αυγούστου