«Έχουν μπει εντός της υφαλοκρηπίδας αυτό είναι καταδικαστέο και οφείλει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να το δει και να το αντιληφθεί και να καταλάβει ότι όλα όσα λέει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν σημασία και προφανώς είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε κίνηση υπερβαίνει αυτό το οποίο κάνει τώρα ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να απαντηθεί από την Ελλάδα άμεσα και αποφασιστικά».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

«Όλα τα πολιτικά κόμματα και φυσικά όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο είμαστε στην ίδια μεριά της ιστορίας. Είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της Θάλασσας εδώ και πάρα πολύ καιρό το είδαμε και στο προσφυγικό –μεταναστευτικό, το βλέπουμε και στην Κύπρο, το βλέπουμε και στο Αιγαίο αλλά εδώ θα πρέπει να έχουμε μια νέα εθνική στρατηγική η οποία μετά τις συμφωνίες οι οποίες γίνονται και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο πρέπει να δούμε πως επανακαθορίζονται γιατί δεν μπορεί να κάτσει ο κ. Ερντογάν με σταυρωμένα τα χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, ο κ. Χρηστίδης απάντησε: «Η στάση της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια έναντι της Τουρκίας είναι αμυντική και είναι λάθος να είναι τόσο αμυντική. Χρειάζεται να ξεκαθαριστεί το αν η Ευρώπη βλέπει την Ελλάδα ως κομμάτι των δικών της συνόρων, που προφανώς το κάνει, και αναλόγως να πράξει. Δεν μπορεί κάποιο να συνεχίζουν να κάνουν deals δισεκατομμυρίων εις βάρος του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας το οποίο παραβιάζει η Τουρκία».

«Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι όλοι προσπαθούν να συμβάλλουν σε μια διαδικασία αποσυμπίεσες όμως ακόμα και η χθεσινή δήλωση του κ. Στολτεμπεργκ είναι μια δήλωση η οποία κρατά ίσες αποστάσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό», επισήμανε ο ίδιος.

«Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, ξέρουμε ότι η ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι σαφής επομένως αν ο κ. Ερντογάν επιλέγει να κάνει αυτό το τούρκικο παζάρι το οποίο έχει ξεκινήσει και με το ψευτο σύμφωνο της Λιβύης και στο κομμάτι της Συρίας, και συνολικά στη στρατηγική την οποία χαράσσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η απάντηση από την ελληνική μεριά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε όλα τα Φόρα τα οποία συμμετέχει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ.