«Το ότι Η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτή τη συμφωνία καλά έκανε, είναι ελεύθερο κράτος και αποφασίζει κυρίαρχα τι θα κάνει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οκτώ νεκροί απαιτούν ανάληψη ευθυνών, εξ αντικειμένου πολιτικής και διοικητικής ευθύνης. Κάποιος φταίει για το 112, για τον τοπικό κρατικό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος αναφορικά με τα φονική πλημμύρα στην Εύβοια.

Για την έκτακτη σύγκλυση του ΚΥΣΕΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «τα όργανα αυτά είναι για να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις».

«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη και όπως λέγαμε και προ εβδομάδων όταν είχε για πρώτη φορά κινηθεί ο τουρκικός στόλος λέγαμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προειδοποιήσει για αυτά και θα τα κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ μιλάω όλο το 2020 πως είναι μια χρονιά όπου θα κάνουν έρευνες στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι και θα δημιουργήσουν εμπλοκές. Μάλιστα έλεγα ότι το να μιλάμε για προκλητικότητα είναι παρελθόν τώρα έχουμε επιθετικότητα της Τουρκίας. Όταν έγινε η παρέμβαση Μέρκελ είχα πει ότι δεν έχει σημασία μόνο η τηλεφωνική διπλωματία, ότι σηκώνει ο πρωθυπουργός το τηλέφωνο και μιλάει με την Καγκελάριο, έχει σημασία και το τι λένε», διευκρίνισε ο ίδιος.

Γιατί μέσα από αυτά που λέμε οι Τούρκοι καταλαβαίνουν ποια είναι τα όριά μας, καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που ζητάμε και μας αποκάλυψε ο πρόεδρος Ερντογάν χθες πως είχε πει στην Καγκελάριο πως δεν υποχωρεί, πως θα κάνει για λίγες μέρες πίσω. Άρα λοιπόν μιλούσε για κάτι το οποίο θα ξαναγίνει, όχι για κάτι ως προς το οποίο αναδιπλώθηκε. Άρα η Καγκελάριος λειτούργησε πυροσβεστικά για ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε και στο μέτρο που η αναβολή ήταν εβδομάδων η δική μας πρωτοβουλία για την υπογραφή με την Αίγυπτο που καταρχάς είναι θετική», εξήγησε επιπρόσθετα.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα προστατεύουμε με διμερείς συμφωνίες ή με άλλες ενέργειες όπως νομίζουμε. Η συμφωνία είναι θετική, έχει επικίνδυνα σημεία και πάνω από όλα έχει σημεία που δεν τα γνωρίζουμε. ... είχαμε ανοιχτά θέματα, δεν ήταν όλα λυμένα με την Αίγυπτο καταρχάς η μερικότητα της συμφωνίας δημιουργεί παρεξηγήσεις, δημιουργεί αντεπιχειρήματα».

«Το ότι αφήνει έξω περιοχές δεν σημαίνει ότι τις εγκαταλείπει, η ίδια η συμφωνία προβλέπει και δεύτερη φάση. Το ότι αφήνει περισσότερες του Καστελλορίζου περιοχές είναι καλό αλλά το ότι αφήνει περιοχές για ένα δεύτερο στάδιο συμφωνιών δημιουργεί και αντεπιχειρήματα», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Το ότι Η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτή τη συμφωνία καλά έκανε, είναι ελεύθερο κράτος και αποφασίζει κυρίαρχα τι θα κάνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αντιδρά, θα αντιδρούσε ούτως ή άλλως και τις επόμενες μέρες όπως ίδιος μας λέει και ποτέ δεν λέει σε αυτά ψέματα ο Ερντογάν ότι λέει το κάνει», διευκρίνισε παράλληλα.

Ακόμη ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για πρόσχημα ότι φταίει η συμφωνία της Αιγύπτου, «άλλωστε οι Τούρκοι παίζουν πολλαπλά παιχνίδια, καταρχάς αναδημοσιεύουν τουρκικά έντυπα την παρέμβαση Κοτζιά η οποία είναι αντίθετη με τη μαχητική στάση που κρατάει η Τουρκία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η παρέμβαση Κοτζιά λέει ότι υποχωρήσαμε, οι Τούρκοι κατηγορούν τους Αιγύπτιους ότι υποχώρησαν αυτοί. Τα πράγματα είναι σύνθετα και πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ ψύχραιμος και σοβαρός για να τα αντιμετωπίσει», συμπλήρωσε.

«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, θα αποτιμήσουμε τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν ενημερωθούμε πλήρως και ότι θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του Σεπτεμβρίου μου είπε ο κ. Δένδιας», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Εγώ θα ήθελα η Ελλάδα με έναν τρόπο προσωρινό να έχει καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ της έναντι των πάντων. Προσωρινά και να είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αφού δεν το κάναμε αυτό και πάμε σημειακά, στο σημειακό δεν μπορώ να πω όχι, ούτε μπορώ να πω ότι πρέπει να κάνουμε πίσω λόγω της στάσης της Τουρκίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς ασκούμε κυριαρχία, είμαστε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας, ήμαστε μέσα στα όρια του δικαίου της θάλασσας, αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή και του Δικαστηρίου του Αμβούργου, είμαστε ένα κράτος που υπακούει στη διεθνή νομιμότητα και στα θέματα της ΑΟΖ είμαστε ανοιχτοί για διάλογο και με τους Τούρκους και της υφαλοκρηπίδας», επισήμανε.

Εν κατακλείδι, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι «τώρα η κατάσταση είναι επικίνδυνη, εύχομαι το καλύτερο και ελπίζω για το καλύτερο και θα παλέψουμε για το καλύτερο φαντάζομαι όλοι μαζί».