«Είναι θετική η συμφωνία σε ένα θέμα κλειδί που είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει όλα τα θέματα να ανάγονται στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας τη σύμβαση του Μοντέγκο Μπει του 1982», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Black Out’’ με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ, Πέτρος Ευθυμίου.

Για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ο κ. Ευθυμίου σημείωσε: «Το θεμελιώδες που είναι σαφές μια και η Ελλάδα κινείται σε ένα μόνο γήπεδο που είναι το διεθνές δίκαιο, είναι ότι έστω και η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο εισάγει ένα στοιχείο σφήνας αποτελεσματικής στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Τουρκία και η Λιβύη είναι υποχρεωμένες να το αντιμετωπίσουν ως μια νομική πραγματικότητα εδραιωμένη στο διεθνές δίκαιο που είναι μια πάγια ελληνική θέση και είναι η μόνη θέση που μας συμφέρει. Το διεθνές δίκαιο είναι απόλυτα ταυτισμένο με το εθνικό δίκαιο της Ελλάδας».

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία είναι μια από τις 4 χώρες παγκοσμίως που δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση και δεν την έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι «το μείζον θετικό θα ήταν να επιμέναμε στη γραμμή που είχαμε 14 χρόνια στη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και να κάναμε μια συνολική οριοθέτηση».

«Το ότι αυτή τη στιγμή μένει η ζώνη ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ανοιχτή θέλω να ελπίζω ότι θα δούμε στη συμφωνία κάποιες πρόνοιες, κάποιες αναφορές ότι αυτό μένει να οριστεί σε δεύτερη φάση και ότι στη συμφωνία πρέπει να υπάρχει ο όρος ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα κάνει συμφωνία με τρίτη χώρα χωρίς προηγουμένως να έχει τη συναίνεσή της», επισήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αντίδραση της Τουρκίας, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε: «Η Τουρκία θα βρεθεί περιστασιακά σε αμηχανία αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί από τις επιδιώξεις της είναι φανερό ότι το πρώτο βήμα που θα κάνει πέρα από την πρόκληση ότι ήδη είπε 10 και 11 Αυγούστου κάνει με πραγματικά πυρά Navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου -καθόλου τυχαία επιλογή της περιοχή- και θα έχουμε και ιδιαίτερη όξυνση στην Κύπρο».

«Με λίγα λόγια μην επαναπαυτούμε έχουμε μακρό δρόμο με ένα γείτονα που πρέπει να μάθει και να προσαρμοστεί ότι το διεθνές δίκαιο ρυθμίζει τις σχέσεις και όχι η ισχύς, ο τσαμπουκάς», τόνισε ο συντονιστής Εξωτερικών και Άμυνας του ΚΙΝΑΛ.