«Αν ανταμώσουμε ξανά, από αυτή τη θέση, δεν θα είναι  για καλό» είχε πει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τελευταία ενημέρωση για τον κοροναϊό, όταν ξεκίνησε το φαινόμενο της πανδημίας να μειώνεται στη χώρα μας.

Από σήμερα όμως, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέρχεται στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό και μπορεί η εμφάνισή του σήμερα να είναι έκτακτη και μην χρειαστεί να επαναλαμβάνεται τακτικά ή ακόμη και καθημερινά, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία η επιστράτευσή του αυτό τον καιρό.

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα μας και μεγάλη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές και όχι μόνο στα αστικά κέντρα. Ο τουρισμός και η περίοδος διακοπών για τους πολίτες, αλλά και τους ξένους τουρίστες είναι επόμενο ότι θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, όχι όμως μόνο στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στα νησιά, τα οποία δεν είναι όλα εξοπλισμένα κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν περιστατικά και μάλιστα όταν αυτά θα είναι πολλά.

Η χαλάρωση των πολιτών ωστόσο, τόσο των νέων, όσο όμως και των μεγαλύτερων είναι ένα φαινόμενο που ούτε τα μέτρα, ούτε οι έλεγχοι μπορούν να ανακόψουν. Μια φωνή, την οποία ο κόσμος έδειξε όχι μόνο να ακολουθεί αλλά και να εμπιστεύεται, αυτή του Σωτήρη Τσιόδρα, δεν μπορεί παρά να επανέλθει και να πείσει, μιλώντας στο θυμικό αλλά και στο συναίσθημα των πολιτών προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα και ακολουθήσουν τους κανόνες.

 Ο δεύτερος λόγος, που ο Σωτήρης Τσιόδρας θα εμφανιστεί σήμερα δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά και θα συμμετάσχει στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, δεν είναι μόνο για να τονίσει την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι οι λόγοι είναι και… πολιτικοί. Η εμφάνισή του θα δώσει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον κ.  Τσιόδρα δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση κυρίως σε θέματα χειρισμών και τακτικών κάτι που διέψευσε και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και θα υπερτονίσει με την παρουσία του και ο λοιμωξιολόγος.

 Ο τρίτος λόγος που η κυβέρνηση επιστρατεύει τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι και ο λόγος που οι ειδικοί φοβούνται πως θα αποτελέσει και ένα δύσκολο στοίχημα για την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι η ημέρα του 15Αυγουστου, όπου σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν εκδηλώσεις, πανηγυρικές και λιτανείες για την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Τα περιοριστικά μέτρα δεν θα έχουν κανένα όφελος, ούτε και οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αποτελεσματικοί καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τα ατομικά μέτρα προστασίας και κυρίως οι αποστάσεις. Ο ιερείς είναι οι μόνοι ίσως που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν τους πιστούς.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ένας άνθρωπος που έδειξε από την αρχή ότι έχει καλές και στενές σχέσεις με την Εκκλησία, ένας άνθρωπος της πίστης, με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και καθήκον – τον είδαμε να ψάλλει εν μέσω καραντίνας στην Εκκλησία – είναι ίσως ο άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει και στην ψυχή των πιστών, που επιθυμούν τον 15αύγουστο να εκκλησιαστούν και να τιμήσουν την μεγάλη γιορτή με την συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των τοπικών Εκκλησιών. Ο ρόλος του για την ημέρα του 15αύγουστου και το πώς θα εξελιχθεί αυτή αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία της πανδημίας.