Αποστομωτική είναι η έγγραφη «απάντηση» προς κάθε κατεύθυνση, την οποία δίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλουγκ, επί του νέου νόμου του κράτους, με τον οποίο δημιουργείται ο Οργανισμός Διαχείρισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Παρά τις προβαλλόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, αιτιάσεις περί νομοθετήματος, το οποίο απομακρύνει τη χώρα μας από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα της αξιολόγησης της ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας, ο ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ συγχαίρει μεταξύ άλλων τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και τονίζει ότι αυτός ο νόμος μπορεί να διευκολύνει ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης!

Συγκεκριμένα, ο Χανς Κλουγκ αναφέρει τα εξής στην πανηγυρική επιστολή του προς τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Έχω αντιληφθεί ότι υπήρξαν πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ποιότητας της φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και την εκτίμησή μου για αυτή τη ζωτική μεταρρύθμιση, η οποία εισάγεται τώρα σε έναν νόμο, ο οποίος ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες του λαού της Ελλάδας.

Ο νόμος αυτός υποστηρίζει τις δεσμεύσεις της Πολιτικής Διακήρυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καθολική κάλυψη υγείας (UHC), Καθολική κάλυψη υγείας: «Να κινηθούμε μαζί για να χτίσουμε έναν πιο υγιή κόσμο », του 2019, και τις βασικές αξίες της Διακήρυξης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του 2018, όπου οι υψηλής ποιότητας και ασφαλείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι κρίσιμες για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας και την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίοι σχετίζονται με την υγεία.

Με την αυξανόμενη δυναμική προς το UHC, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από εστιασμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Τέτοιες προσπάθειες δεν θα συμβάλλουν μόνον στην επίτευξη βελτιώσεων στα αποτελέσματα της υγείας στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά θα αυξήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις του κόστους και αποδίδοντας οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Επιπλέον, τα υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας όχι μόνο βελτιώνουν τα αποτελέσματα της υγείας σε «φυσιολογικά» χρόνια, αλλά και στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως η κρίση της επιδημίας της νόσου COVID-19 καταδεικνύει ξεκάθαρα.

Η έγκριση αυτού του νόμου είναι πράγματι ένα εξαιρετικά σημαντικό και ιστορικό ορόσημο για τους Έλληνες και το Εθνικό σύστημα υγείας. Για άλλη μια φορά, συγχαίρω εσάς και το προσωπικό σας για τη σκληρή δουλειά σας τους τελευταίους μήνες για να επιτευχθεί αυτό το πολύ θετικό αποτέλεσμα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να μοιραστώ το γνώση και την εμπειρία, που αποκτήθηκε σχετικά με το μετασχηματισμό για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας του ασθενούς στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη μέσων τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν για πρακτική χρήση στην περιοχή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού ΠΟΥ».