Τη δυσαρέσκεια της για την προκλητική στάση της Τουρκίας -που μετά την Ελλάδα έστρεψε τα «πυρά» της – στην Κύπρο εκφράζει η Κομισιόν μιλώντας για αρνητική εξέλιξη και ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε θετική κίνησης και διάθεση διαλόγου εξαρτάται από την αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε νωρίτερα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ

«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, την «έκδοση νέας NAVTEX από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».



Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Όπως και στην περίπτωση της τουρκικής Navtex που προκάλεσε την ένταση με την Ελλάδα της ανακοίνωσης της Κομισιόν προηγήθηκε η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και πριν έξι ημέρες, όταν την καλούσε να σταματήσει να αυξάνει τις εντάσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.