Σε συναγερμό θα παραμείνουν οι ελληνικές αρχές μέχρι και τις 2 Αυγούστου απέναντι στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη, να κάνει αντιληπτή την πρόθεσή της να μην κάνει αποδεκτό το παιχνίδι της προπαγάνδας από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας αδιάκοπα τον διπλωματικό της μαραθώνιο.

 Ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας τις συμμαχίες της και τους εταίρους της η Αθήνα μεταξύ άλλων, θα στείλει μηνύματα αποφασιστικότητας, αλλά και ψυχραιμίας με καθοριστικό για τις εξελίξεις ρόλο, υψώνοντας ισχυρά τείχη απέναντι στην τουρκική τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων.

 Κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε ετοιμότητα και μέχρι την λήξη της τουρκικής Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κορυφώνει τις κινήσεις σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί σειρά επαφών από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων.

 Επίσης, ο διπλωματικός μαραθώνιος του Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να μπαίνει μπροστά στο θέμα της παραβίασης της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας από την τουρκική προκλητικότητα.

Η παραβατικότητα της Άγκυρας βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και υπουργό Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχάριεβα.

 Τα αποτελέσματα και οι αντιδράσεις από τις κινήσεις της κυβέρνησης σε διπλωματικό επίπεδο είναι ήδη εμφανή καθώς η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα και σε κάθε κατεύθυνση ενημερώνοντας εταίρους και συμμάχους (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο).

 Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς έχει επαφές με πολλούς ομολόγους του. Μετά το τετ α τετ με την κ. Ζαχάριεβα, θα συναντηθεί αύριο με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ κρίσιμη είναι και η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα λάβει χώρα σε δύο εικοσιτετράωρα, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τις κυρώσεις κατά της Λιβύης.

 

Μήνυμα Δένδια: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε σήμερα εκ νέου ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ειδικότερα με αφορμή τη συνάντηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

Όπως είπε, ενημέρωσε την κ. Ζαχάριεβα για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παντού στην περιφέρειά της, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη.

 Παρά τα σαφή μηνύματα της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία επιμένει σε παράνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

 Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας» να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το θέμα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.

 Προσέθεσε, δε, πως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της.

 Περαιτέρω, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμένει ευαισθητοποιημένη στο μεγάλο αυτό ζήτημα: Το ζήτημα μιας ασέβειας οικουμενικών διαστάσεων απέναντι στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποσαφήνισε.

Προς αποκλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στους συμμάχους και στις διπλωματικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου η κατάσταση να οδηγηθεί με ψυχραιμία προς εκτόνωση.

 Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και απαντώντας για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Αιγαίο με τα τουρκικά πλοία υπογράμμισε ότι «φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών και υπογράμμισε ότι ενέργειες τέτοιου τύπου ακυρώνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης επί της ουσίας.

Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι είναι σαφές σε όλους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και τόνισε ότι, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορούσε να μην είχε στείλει μήνυμα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Τέλος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εκτίμησε ότι είναι θετικό το γεγονός της πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, καθώς αποδείχθηκε ποιος επιθυμεί τον διάλογο και ποιος όχι.