Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε το σόου Ερντογάν με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ανήμερα της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, οι οποίες δεν σταματούν μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας αλλά εξαπλώνονται και πέρα από αυτήν.

Μάλιστα, το πρωτοφανές, κακόγουστο, προκλητικό και άκρως προσβλητικό σόου που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν για να εγκαινιάσει τη λειτουργία της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, προκαλεί σοκ στον δυτικό κόσμο και απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη Δύση την Τουρκία, η οποία ακολουθεί όλο και με πιο γοργά βήματα το δρόμο αυταρχικών ισλαμικών καθεστώτων.



Οι πρώτες αντιδράσεις της Ελλάδας 

Μητσοτάκης: Ταραχοποιός η Τουρκία - Απόδειξη αδυναμίας η προσβολή της Αγίας Σοφίας

Στον απόηχο του χθεσινού «ιστορικού ατοπήματος» με το επίσημο άνοιγμα της με διαφορετική πλέον ταυτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι' αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά. Και έτσι θα μείνει για πάντα».

Παράλληλα, σε  στενό πηγαδάκι, στο περιθώριο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πώς αισθάνθηκε βλέποντας την εικόνα μέσα από την Αγία Σοφία.

«Δεν αισθάνθηκα τίποτα λιγότερο από ό,τι όλοι οι Έλληνες», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σακελλαροπούλου: Προσβολή της ανθρωπότητας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αναφερόμενη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μετατροπή μετά από 86 χρόνια της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους Ορθοδόξους και όλους τους Χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παρατήρησε «Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει ένα τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών».

Ωστόσο, τόνισε ότι ματαιοπονούν, όμως, όσοι πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πλήξει, στο ελάχιστο, τη διαχρονική ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας. «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Τσίπρας: Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία

«Καμία μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες από την επίσκεψή του εκεί.

Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα

«Πριν από ενάμιση χρόνο είχα την τιμή να περιηγηθώ στην Αγία Σοφία ως ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας Πρωθυπουργός. Την ευκαιρία να νιώσω το δέος και την επιβλητικότητα αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και συμβόλου ιστορικής και πνευματικής σημασίας για τον Χριστιανισμό.


Γεννηματά: Στιγματισμένη από τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας η Επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

«Δυστυχώς, η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς. Μια θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη συναδέλφωση των λαών.», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά .

«Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παλέψουμε στα δύσκολα. Με θάρρος, με ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Για την ειρήνη, για τη Δημοκρατία για τη δημιουργία και την προκοπή. Αυτός είναι ο γνήσιος πατριωτισμός χαραγμένος στο dna της παράταξής μας», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Φανατισμός και διαίρεση των λαών

Σε κοινή τους ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά το ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία.

Τα δύο Κόμματά μας υποστηρίζουν να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Πλήγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας

Με Κωστή Παλαμά από το ποιητικό του έργο «η Φλογέρα του Βασιλιά», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας το «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

«Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Η αλλοίωση του χαρακτήρα Αγίας Σοφίας πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά

Πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας χαρακτηρίζει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη για το ζήτημα αυτό που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα».

Επισημαίνει ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ακεραιότητα του κτίσματος και των λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του από την αλλαγή χρήσης του μνημείου και υπογραμμίζει:

«Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας»

Ιερώνυμος για Αγία Σοφία : Προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα

Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Σε όλη την Ελλάδα σήμερα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» ακούγεται σε ναούς, ξωκκλήσια και μοναστήρια.

«Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος» ανέφερε ο Μακαριώτατος στην αρχή της σύντομης ομιλίας του.

Και τόνισε «αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό. Απόψε προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής. Αυτό που σημειώνεται σήμερα. Η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ευχόμαστε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια».

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Οφείλουμε να αρθρώνουμε δημόσιο λόγο σε επιχειρήσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε κείμενο διαμαρτυρίας της Συντονιστικής Επιτροπής στους ομολόγους του, προέδρους των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων, για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος τονίζοντας:

Φωνές αντιδράσεων και εκτός των ελληνικών συνόρων

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν και εκτός ελληνικής επικράτειας, τόσο από ξένους ηγέτες, όσο και τα Διεθνή Μέσα, που χαρακτηρίζουν τη μουσουλμανική προσευχή που τελέστηκε στην Αγιά Σοφιά, για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια, ως σόου εσωτερικής κατανάλωσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα, ενώ ξεχωρίζει η δυσαρέσκεια Τραμπ στις ΗΠΑ

Δυσαρέσκεια Τραμπ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ : Απογοήτευση από την απόφαση Ερντογάν

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγία Σοφία στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ηχηρό μήνυμα Γερμανίας σε Ερντογάν

Η Γερμανία αντιδρά ξανά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στέλνοντας νέα προειδοποίηση στην Τουρκία και φανερώντας την αντίθεσή της στην πολιτική των παραβίασεων και προκλήσεων. «Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθά να διεξαχθεί ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να επιλυθούν και τα ζητήματα με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί συνεισφορά στην συνεννόηση μεταξύ των λαών. Είναι μια απόφαση που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς η σημασία του μοναδικού αυτού κτηρίου, με το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτείνεται πολύ πέρα από την Τουρκία», επισημαίνει ο κ. Μάας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Σάββατο, στις εφημερίδες «Rheinische Post» και «General-Anzeiger» και επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητος ένας λογικός διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία δεν βοηθάει ιδιαίτερα σ' αυτό. Ήδη και χωρίς αυτή την επιπρόσθετη διένεξη, ένας εμπροσθοβαρής διάλογος μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας εμποδίζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.


Κλαούντια Ροτ: «Κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία»

Ως «κήρυξη πολέμου στην κοσμική Τουρκία» και «κακοποίηση της θρησκείας» επέκρινε η αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ (Πράσινοι) τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Σε συνέντευξή της στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR), η κυρία Ροτ έκανε ακόμη λόγο για υπέρβαση ορίων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει «να εξασφαλίσει το χειροκρότημα του ισλαμικού κόσμου», ενώ «διχάζει την κοινωνία» και «προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση και την κρίση του κοροναϊού».

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Bundestag, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει με κάτι περισσότερο από την έως τώρα ασκηθείσα κριτική. «Αν η ΕΕ τοποθετείτο υπέρ του να μην προμηθεύει πλέον εξοπλιστικά συστήματα ή εάν λαμβάνονταν και οικονομικά μέτρα, αυτό θα πονούσε τον Ερντογάν», δήλωσε η κ. Ροτ και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα είναι πως η ΕΕ «κρύβεται», επειδή με την προσφυγική συμφωνία έχει καταστεί εξαρτημένη από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Γερμανικός Τύπος

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα σόου Ερντογάν με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μείζονα προβλήματα. Τα σχετικά δημοσιεύματα, που αναφέρονται στις ενέργειες του Τούρκο προέδρου αναπαράγει η Deutsche Welle.

Υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν θέλει απλώς να αποπροσανατολίσει» η Berliner Zeitung σχολιάζει μεταξύ άλλων: «[...] Η πρώτη προσευχή μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Το τηλεοπτικό αυτό σόου είναι το πραγματικό μήνυμα του Ερντογάν που προσπαθεί να αποπροσανατολίσει έτσι από τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα στη χώρα. Διότι ακόμη και στην κατά 99,9% μουσουλμανική Τουρκία η πολιτική σε επίπεδο συμβόλων δεν γεμίζει στομάχια. Πριν από έναν χρόνο ο Ερντογάν ήταν πιο σοφός. Τότε είχε πει ότι μόνο όσοι έχουν άγνοια θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία πάλι σε τζαμί. ''Γεμίστε πρώτα το Σουλεϊμανιγιέ (σ.σ. εμβληματικό οθωμανικό τέμενος της Κωνσταντινούπολης) όπως είπε.

[…] Ο Ερντογάν προσκρούει στην προφανή αλήθεια ότι η σύγχρονη κοσμική εποχή δεν αφήνει αδιάφορη την Τουρκία. Στην πραγματικότητα ο φιλοδυτικός ιδρυτής της Τουρκίας Ατατούρκ, ο οποίος μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, καθιστώντας τη το σημαντικότερο σύμβολο της κοσμικής του πολιτικής έχει νικήσει ήδη προ πολλού».

«[...] Αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα».

[...] Ο Ερντογάν που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής συμπεριφέρεται πλέον σαν στριμωγμένη τίγρη: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί. Θα πρέπει να του δείξει τα όριά του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει».

Spiegel: Το εκνευριστικό σόου του Ερντογάν

Στο «πρωινό ενημερωτικό σημείωμα» με τίτλο «Το εκνευριστικό σόου του Ερντογάν» το Spiegel σημειώνει:

«[...] Με ένα ξέφρενο πολιτικό πανηγύρι ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς και να συσπειρώσει τους οπαδούς του. Σήμερα θα είναι ένας από τους 1.000 και πλέον πιστούς που αναμένονται στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. […] Για τον Ερντογάν η επαναξιοποίηση του ιστορικού μνημείου ως τεμένους συνιστά σημαντική συμβολική πράξη. Διότι έτσι μπορεί να αυτοπροβληθεί ως αποφασισμένος ηγέτης που προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιαίτερα πιστών ή/και των τούρκων εθνικιστών.

Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Εν τω μεταξύ εντείνεται και η διαμάχη που ο ίδιος προκάλεσε για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε νέες κυρώσεις των Ευρωπαίων σε βάρος της Τουρκίας. […] Το ελληνικό ναυτικό έθεσε πλοία του στην περιοχή σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Εκεί αναμένονταν και τουρκικά πλοία. Στο Βερολίνο λένε ότι η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να μεσολαβήσει. Το γνωρίζουμε αυτό. Εάν η καγκελάριος μπορούσε να χρεώσει τις ώρες που πέρασε μαζί του σε διαμεσολαβητικές προσπάθειες, τότε η Μέρκελ θα ήταν πλούσια και ο Ερντογάν χρεοκοπημένος».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Τον καταδικάζει όλη η ανθρωπότητα»

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ανέφερε πως «μας λυπεί αυτή η κατάσταση που εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη. Το να αποφασίσουν ξανά να κάνουν τέμενος την Αγία Σοφία είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Μας στενοχωρεί αφάνταστα και δεν ξέρω γιατί το κάνει ο Τούρκος πρόεδρος.»

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε «πως αυτή τη στιγμή όλοι οι ηγέτες, όλων των κρατών και κυβερνήσεων διαφωνούν μαζί του. Του λένε να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια, δυστυχώς δεν ακούει κανενός και προχωρεί στην πορεία την ισλαμική που έχει χαράξει προ πολλού. Τον καταδικάζει όλη η ανθρωπότητα και αυτός συνεχίζει».

Πρόσθεσε δε, πως «δυστυχώς, τα στυγνά οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων και ισχυρών της γης, αυτό τους ικανοποιεί. Δεν τα θίγουν τα συμφέροντα τους τα οικονομικά, γι’ αυτό και τον ανέχονται και δεν ξέρουν μέχρι που πρέπει να τον ανέχονται».

«Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη», είπε εκ νέου ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντάς πως «εμάς μας θλίβει αυτό το γεγονός και γι’ αυτό θα διαμαρτυρόμαστε συνεχώς.» Εξήγησε δε, πως γι’ αυτό σήμερα έχουν διατάξει να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες.

«Εμείς σεβόμαστε τα μνημεία τους διότι ανήκουν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αυτοί δυστυχώς έμειναν απολίτιστοι», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Δημοκρατικό Κόμμα Κύπρου: «Τα σημερινά πανηγύρια αποτελούν μια ανήκουστη βαρβαρότητα»

Την καταδίκη των όσων διαδραματίστηκαν σήμερα το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, καταδικάζει με σχετική ανακοίνωσή του και το Δημοκρατικό Κόμμα της Κύπρου επισημαίνοντας πως «καταδικάζουμε με θλίψη και οργή την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τα σημερινά πανηγύρια αποτελούν μια ανήκουστη βαρβαρότητα. Η απαράδεκτη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου προσβάλλει όχι μόνο τον Χριστιανισμό, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Η μετατροπή του βυζαντινού αριστουργήματος σε τζαμί είναι μια αντιπαράθεση της Τουρκίας με τον πολιτισμένο κόσμο. Μιας Τουρκίας που κλιμακώνει την επιθετική της συμπεριφορά και τροφοδοτεί τον άκρατο εθνικισμό, το μίσος και τον διχασμό. Το ζήτημα είναι οικουμενικό, όπως τέτοια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ καταλήγει αναφέροντας ότι «ουδείς δικαιούται να διαγράψει την ιστορία, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την υπόσταση μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας».

Οι αντιδράσεις γίνονται όλο και περισσότερες, η οργή και η δυσαρέσκεια φουντώνει, αλλά όπως φαίνεται τίποτα από όλα αυτά δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει το «αυτί» της Τουρκίας να… «ιδρώσει» καθώς οι Αρχές της χώρας επιμένουν να θεωρούν παρ'όλα αυτά «θρίαμβο του Ισλάμ» και «νίκη επί της Δύσης» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη να «πατήσει πόδι» ενεργά και αποφασιστικά…