«Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως «έχουμε στείλει μήνυμα στην Άγκυρα πως είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Ακόμη υπογράμμισε «πως το λιμενικό βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα».

Παράλληλα ανέφερε πως «για να έχει αποτέλεσμα ο διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες τους διεθνούς δικαίου».

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως «είναι σημαντικό να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας εκτίμησε πως «μόνο με πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις η Τουρκία θα μεταβάλει τη στάση της».

Εν κατακλείδι ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως «οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 85% ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό αφορά και την Ευρώπη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Στις συνεχόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εμείς απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και νομίζω ότι έχουμε στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσο και αυτό έχει γίνει απολύτως σαφές και ξεκάθαρο».

«Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα 356 μέρες το χρόνο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα οι άντρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος ότι με αποφασιστικότητα υπερασπίζονται στον ύψιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας την ίδια ώρα όμως στιγμή συμπεριφέρονται και με ανθρώπινη αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Με σύνεση, με ομόνοια, του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όποιες και αν είναι οι προθέσεις ή οι στοχεύσεις του Τούρκου προέδρου εμείς οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Το αυτονόητο κάνουμε και σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων και σε επίπεδο Λιμενικού. Είμαστε σε μια διαρκή κατάσταση ετοιμότητας σε επιχειρησιακό επίπεδο. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Νομίζω ότι όποιες και αν είναι οι προθέσεις και η στόχευσή του το μήνυμα που θα λάβει από την Ελλάδα είναι απολύτως ξεκάθαρο και είμαστε αποφασισμένοι», επισήμανε ο ίδιος.

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας νομίζω ότι στέλνει το απαραίτητο και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και με οποιοδήποτε τόπο και με οποιοδήποτε μέσο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι μπορεί η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός απάντησε: «Έγινε μια προσπάθεια στο πρόσφατο παρελθόν να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας όμως ο διάλογος προϋποθέτει δύο μέρη. Δεν μπορεί συστηματικά η Τουρκία να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, να μην τηρεί όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του μεταναστευτικού, το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας και από την άλλη να περιμένει από τη χώρα μας να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο διάλογος για να μπορεί να έχει και ουσία θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί όροι και κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και η χώρα μας το έχει καταστήσει απολύτως σαφές και ξεκάθαρο».

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει εθνική ομοψυχία και κοινή γραμμή των πολιτικών κομμάτων στα εθνικά θέματα, σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ομοψυχία και αυτο είναι ένα κλίμα το οποίο αποτυπώθηκε και είναι θετικό και από την πλευρά του Πρωθυπουργού αλλά και από τη στάση των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση κινείται πολύ προσεκτικά και με αποφασιστικά βήματα. Μη ξεχνάμε ότι επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη οριοθετήθηκε η ΑΟΖ με την Ιταλία, προχωρούν οι συνομιλίες με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Κάνουμε αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορούμε να ελπίζουμε στις πιέσεις και στη βοήθεια των συμμάχων μας στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι οι σύμμαχοί μας θα πρέπει να αντιδράσουν με συντεταγμένο τρόπο και απολύτως ξεκάθαρο τρόπο. Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να αλλάξει ή ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει στάση και συμπεριφορά η Τουρκία και να επιστρέψει στην τήρηση των διεθνών κανόνων της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου είναι η επιβολή πολιτικών αλλά ειδικά οικονομικών κυρώσεων».

«Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί η Τουρκία να μεταβάλλει τη στάση της διαφορετικά νομίζω ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι είναι μέσα στις προθέσεις της να τροποποιήσει τη συμπεριφορά της. Πιστεύω ότι είναι μονόδρομος η επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία και νομίζω πως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν συντεταγμένα οι εταίροι μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε: «Έχουμε καταφέρει χωρίς ανθρώπινες απώλειες να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές το τελευταίο τετράμηνο του ’20 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ’19 κατά 85%. Αυτό δείχνει τον αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο που αντιδρούν τα στελέχη μας προασπίζοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και τα οποία είναι και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ. Πρέπει επιτέλους και οι ευρωπαίοι εταίροι μας να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα αφορά κυρίως την Ευρώπη, και αν η Ευρώπη δεν πάρει πρωτοβουλίες είτε αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας είτε αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθεί συνολικά η Ευρώπη για μια ευαίσθητη περιοχή αυτή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μια δυσχερέστερη θέση. Άρα καλό είναι οι όποιες πρωτοβουλίες να παρθούν άμεσα και γρήγορα και προς τη σωστή κατεύθυνση».