«Ήταν μια ιστορική μέρα γιατί για πρώτη φορά όντως αποφασίστηκε αμοιβαιοποίηση του χρέους και μάλιστα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείσα ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά τις τουρκικές προκλήσεις, η κ. Καϊλή σημείωσε ότι «η Ευρώπη έρχεται από μια περίοδο δύσκολης διαπραγμάτευσης όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης αλλά βλέπουμε ότι ήδη κινητοποιήθηκαν σε επίπεδο τουλάχιστον κρατών μελών και η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά έχω την εντύπωση ότι έχουνε γίνει και άλλες κινήσεις τις οποίες δεν έχουμε μάθει ακόμα».

«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε υψηλότατο επίπεδο και νομίζω πως όταν χρειαστεί και η ίδια η Ευρώπη να κινητοποιηθεί, θα είναι προφανώς στην κατεύθυνση που όλοι γνωρίζουμε και επαναλαμβάνεται διαρκώς υπέρ των θέσεων της Ελλάδας, του σεβασμού του Διεθνούς δικαίου και σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Το δύσκολο για την Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει κοινή αμυντική πολιτική άρα σε μια περίπτωση που τα πράγματα εξελιχτούν ραγδαία εκεί θα έχουν μεγαλύτερη σημασία οι διμερείς σχέσεις μας με συγκεκριμένα κράτη-μέλη που έχουν την επιχειρησιακή και στρατιωτική δυνατότητα να μας υποστηρίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «το επόμενο εξάμηνο ουσιαστικά ξεκινάει η εκταμίευση επιδοτήσεων βέβαια μένει να ολοκληρωθεί και να περάσει και από το ευρωκοινοβούλιο η πρόταση που έγινε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα θέλαμε να είναι πιο γενναίος και να μην κόβει από έρευνα, καινοτομία καθώς φαίνεται πως αυτές οι χώρες διαρκώς πιέζουν την Ευρώπη ψάχνοντας για αφορμές για στηρίξουν τομείς οι οποίοι τους είναι πιο σημαντικοί».

«Άρα θεωρώ πως θα υπάρξει μια μάχη από σήμερα και το ευρωκοινοβούλιο καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί και εκεί ο προϋπολογισμός. Θέλω να πιστεύω ότι θα διορθωθεί και εκείνο το κομμάτι και αν δούμε ότι η πανδημία εξελίσσεται και έχει ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων θέλω να πιστεύω ότι εφόσον συμφώνησαν σε αυτή την κατεύθυνση ότι θα μπορέσει να αυξηθεί και το ποσό», εκτίμησε η ίδια.

«Να θυμίσω επίσης ότι μιλάμε και για την ΕΚΤ που ήδη έχει ανακοινώσει 3 τρις για τρία χρόνια με αρνητικά επιτόκια, πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά χρονικά άρα θεωρώ αν αθροίσει κανείς αυτά τα εργαλεία και τα σχεδιάσει σωστά για να φτάσουν εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη μπορούμε να μιλούμε για μια κρίση την οποία θα την περάσουμε ομαλά και θα μπορέσουμε μάλιστα να χτίσουμε και δομές για το μέλλον», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων, η κ. Καϊλή ανέφερε: «Όταν μιλάει κανείς για μεταρρυθμίσεις δεν εννοεί μνημόνιο πλέον, μιλάει για επιχορηγήσεις. Επίσης σας παραπέμπω στη δήλωση της προέδρου μας των Σοσιαλισμών και δημοκρατών προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη η οποία λέει πως η μάχη αυτή θα δοθεί και στο ευρωκοινοβούλιο και δεν θα δεχτούμε να είναι συνδεδεμένες οι επιχορηγήσεις με οποιαδήποτε μέτρα που θα προσπαθήσει να επιβάλλουν χώρες σε άλλες χώρες. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτή την περίπτωση το να μιλάμε για μνημόνιο είναι ίσως τα αντανακλαστικά που έχουμε από αυτά που πάθαμε».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την Ισπανία να σηκώνει πολύ ψηλά τον πήχη, τη Γαλλία, την Ιταλία χώρες που δεν θα δεχτούν προφανώς να τους πει κανείς τι θα κάνουν και τι μεταρρυθμίσεις παρότι μπορεί να είναι απαραίτητες. Θεωρώ λοιπόν ότι αν μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις θα είναι θετικές και δεν θα μιλάμε για μνημόνιο, όχι γιατί δεν θα ήθελαν να πιέσουν την Ελλάδα κι άλλο αλλά γιατί αυτή τη φορά αφορά όλη την Ευρώπη και έχει γίνει μια συμφωνία σε τόσο υψηλό επίπεδο», επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.