Βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα ότι «επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μέσω των τουρκικών προκλήσεων προκειμένου να επισκιάσει τη νίκη του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κ. Πελώνη σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε ένταση με την Τουρκία και πως η Ελλάδα ζητά αποκλιμάκωση».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε κίνηση».

Παράλληλα ανέφερε πως «εάν το κάνει θα υπάρξει αντίδραση από την Αθήνα καθώς θα έχουν παραβιαστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία των ηγετών της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, η κ. Πελώνη απάντησε πως «αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός και δεν θα το υποδείξει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατέθεσε σχετικό αίτημα μιλώντας στη Βουλή».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνοτουρκική κρίση, η κ. Πελώνη σημείωσε: «Καταρχάς δεν είναι αυτό το βήμα της συζήτησης για την προανακριτική νομίζω ότι ο κ.Τσίπρας επιλέγει να ευτελίσει τη διαδικασία για άλλη μια φορά και έχω την εντύπωση ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα μέσω Τουρκίας επιδιώκοντας να μηδενίσει ή να σκιάσει τη μεγάλη επιτυχία, την εθνική νίκη αυτή που πέτυχε η χώρα και ο Πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία που είχαμε χθες».

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιδιώκει η Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε εδώ και καιρό σε μια περίοδο έντασης και είμαστε οι πρώτοι που ζητάμε αποκλιμάκωση και ζητάμε έμπρακτη αποκλιμάκωση και από την τουρκική πλευρά προκειμένου να υπάρξει οτιδήποτε στο μέλλον, αν υπάρξει, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει υπό την απειλή των όπλων. Το timing δεν το θεωρώ τυχαίο Η Τουρκία διατείνεται κατά πάγια τακτική της και κατά πάγια επιχειρηματολογία της ότι αυτές είναι περιοχές τις οποίες έχει κατοχυρώσει στην ΟΗΕ, ότι είναι μέρη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Προφανώς δεν είναι μέρη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έγινε και το σχετικό διάβημα χθες στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Σημεία αυτής της Navtex της περιοχής που δεσμεύει είναι μέρη ελληνική υφαλοκρηπίδας, εμείς επιμένουμε αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Δεν μπορεί να γίνουν έρευνες εκεί, αυτή είναι η κόκκινή γραμμή. Το παρακολουθούμε, σε εγρήγορση βρισκόμαστε πάντα σε σχέση με τους γείτονες. Ελπίζω πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, στην περίπτωση που προχωρήσει θα υπάρχει αντίδραση. Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και στην παραβίαση του κυριαρχικού δικαιώματος απαντάς. Ωστόσο ας είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε σε εγρήγορση, επαγρυπνούμε πάντα έναντι της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους εταίρους και με τις επιστολές που είχε στείλει εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης ότι η συμπεριφορά αυτή υπερβαίνει τα ελληνοτουρκικά. Η συμπεριφορά αυτή είναι αποσταθεροποιητική για ολόκληρη την περιοχή και την Ανατολική Μεσόγειο και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσει και η ΕΕ. Δεν είναι απλά έναντι ενός κράτους μέλους, αφορά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εξ ου και ζήτησε να υπάρξει και μια ειδική συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θυμίζω ότι το πρώτο μέρος της έγινε την περασμένη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου και οι δηλώσεις για να καταρτιστεί λίστα κυρώσεων μέσα στον επόμενο μήνα ή οποία να είναι στο τραπέζι και να χρησιμοποιηθεί εφόσον η Τουρκία δεν αλλάξει συμπεριφορά», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφερόμενη στη δήλωση εκπροσώπου του Σειτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Πελώνη υπογράμμισε: «Κρατώ την προτροπή προς τη Τουρκία να σταματήσει τη συμπεριφορά, προφανώς πρόκειται για μια ατυχή έκφραση. Δεν πρόκειται για αμφισβητούμενα ύδατα. Η αμερικανική διπλωματική ορολογία θεωρεί πως ότι δεν είναι οριοθετημένο και είναι κάτι τέτοιο αλλά πρόκειται για μια ατυχέστατη έκφραση».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σημείωσε: «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία διότι αν μας έλεγε κάποιος τον περασμένο Μάρτιο για παράδειγμα ότι η Ευρώπη θα προχωρούσε σε μια απόφαση για κοινό δανεισμό για λογαριασμό και των 27 θα απαντούσε κάποιος ότι αυτό είναι παραλογισμός. Σας θυμίζω ότι τον περασμένο Μάρτιο ο κ.Μητσοτάκης ήταν από τους ευρωπαίους ηγέτες που είχαν υπογράψει την επιστολή για ευρωομόλογο. Η κατάληξή η χθεσινή είναι μια απόφαση πολύ σημαντική δηλαδή θα φανεί και σε βάθος χρόνου, μια ιστορική απόφαση γιατί η Κομισιόν θα δανειστεί για λογαριασμό των κρατών μελών. Αυτό που θεωρούσαμε «τρελό» το Μάρτιο θα γίνει πραγματικότητα με αυτή την απόφαση. Έφυγε από εκεί η ελληνική αποστολή μη χάνοντας πράγματα, με περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις και από όσα υπολόγιζε. Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες από αυτή την υπόθεση».

Ερωτηθείσα αν προλαβαίνει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα χρήματα, απάντησε: «Πρέπει να προλάβουμε και από αυτό θα κριθεί η κυβέρνηση, πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες .Τα προγράμματα αυτά ωστόσο είναι πιο ευέλικτα από το ΕΣΠΑ, πρέπει να τρέξουμε. Θα εξειδικευτεί σύντομα το σχέδιο της κυβέρνησης που θα προβλέπει που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα. Ήδη υπήρξε μια πρόγευση από το πόρισμα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό η επιτροπή Πισσαρίδη και από εκεί και πέρα προχωράμε για τα υπόλοιπα».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να συγκληθεί ΚΥΣΕΑ τις επόμενες μέρες, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός όταν κρίνει ότι πρέπει να γίνει θα γίνει. Είναι σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει και προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που θα υποδείξει, άκουσα λίγο τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν συγκαλεί ο πρωθυπουργός το ΚΥΣΕΑ, είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να αναφερθώ σε παρόμοια παραδείγματα σύγκλισης ΚΥΣΕΑ για επικοινωνιακούς λόγους επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη ζυγαριά των εντυπώσεων και της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί όλοι κρινόμαστε και η εικόνα αυτή μεταδίδεται και προς τα έξω και δεν βοηθάει τη χώρα».