«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά μέσα από συμβιβασμούς, όλοι έχασαν και όλοι κέρδισαν κάτι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε οτι «το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το ποσό αυτό και σημείωσε ότι τα χρήματα θα είναι για την περίοδο 2021 - 2023».

Ακόμη εκτίμησε ότι λόγω της πανδημίας «θα είναι χαλαρό το σύμφωνο σταθερότητας το 2021 ώστε η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει και τα σχέδια της για
μείωση της φορολογίας».

Τέλος ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε πως «για πρώτη φορά η Ευρώπη βγαίνει ενωμένη να δανείζεται με ένα ευρωομόλογο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λιαργκόβα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε: «Είναι σημαντικό που έκανε ένα βήμα μπροστά η ΕΕ. Δεν ήταν εύκολο το βήμα, δεν ήταν εύκολη η απόφαση, υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί. Όλοι έχασαν από κάτι και όλοι κέρδισαν από κάτι. Δηλαδή πιστεύω ότι με αυτή τη συμφωνία έτσι όπως έγινε μπορεί ο καθένας να γυρίσει στη χώρα του και να λεει «ναι, κερδίσαμε αυτό» και μπορούν να το πουν και οι 27 αλλά ταυτόχρονα όμως μπορεί καποιος να τους κάνει κριτική και να τους πει χάσατε και αυτό αλλά έτσι είναι οι συμβιβασμοί στην ΕΕ».

«Σε σχέση με την προηγούμενη κρίση που είχαμε εμείς ως χώρα και σε συνδυασμό με την ανταπόκριση της Ευρώπης αυτή τη φορά είναι μέρα με νύχτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ποσό που θα πάρει η Ελλάδα, δήλωσε: «Το ποσό είναι τεράστιο, το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το ποσό. Άρα σαφώς μας ικανοποιεί...».

Για την αξιοποίηση των χρημάτων, ο επικεφαλής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε μάθει από το παρελθόν και επίσης ένα θετικό είναι ότι οι μηχανισμοί για την κατανομή όλων αυτών των 32 δις θα είναι πιο ευέλικτοι σε σχέση με τα ΕΣΠΑ αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και μηχανισμοί παρακολούθησης έτσι ώστε να γίνονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις».

«Με αυτή την απόφαση κάπως ηρεμούν τα πράγματα, σε συνδυασμό μάλιστα και με το εμβόλιο το οποίο ακούσαμε ότι θα βγει στην κυκλοφορία μέχρι το Σεπτέμβριο, άρα αρχίζει κάπως το πράγμα να επανέρχεται και με δεδομένο ότι το 70% των χρημάτων αυτών θα είναι για την περίοδο 2021-2023», επισήμανε ο ίδιος.

«Επειδή ήδη φαίνεται ότι έχει υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το οποίο τραβάει προς τα πίσω τα πράγματα έχω την εντύπωση ότι θα εχουμε και το 2021 αυτή τη χαλαρότητα τη δημοσιονομική που θα μας δώσει άλλον αέρα για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα σχέδια για τη μείωση της φορολογίας», διευκρίνισε ο κ. Λιαργκόβας.

Ερωτηθεις αν η χθεσινή απόφαση είναι ένα βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, απάντησε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί για πρώτη φορά βγαίνει η Ευρώπη ενωμένη να δανείζεται ένα οιονεί ευρωομόλογο. Είναι ένα βήμα βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος... νομίζω ότι από εδώ και πέρα η Ευρώπη θα δουλεύει με αυτό το εργαλείο άρα μπήκε στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχει και άλλα εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή έτσι ώστε να πάμε πιο κοντά σε αυτό που έχουν βάλει ως όραμα, την ευρωπαϊκή ενοποίηση».