Αδιάβαστη πιάστηκε η Όλγα Γεροβασίλη: Στη μήνυση που έκανε κατά της εφημερίδας Καθημερινή και πέντε δημοσιογράφων της, βασίζεται σε μια νομική διάταξη που έχει καταργηθεί. Μάλιστα, η εν λόγω διάταξη καταργήθηκε με την τροποποίηση στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός σημειώνει στην καταληκτική πρόταση της μήνυσής της: «Επιπλέον δηλώνω ότι παρίσταμαι ως πολιτικώς ενάγουσα για την υποστήριξη της κατηγορίας αλλά και για την χρηματική ικανοποίηση προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης έως του ποσού των 44 Ευρώ με ρητή επιφύλαξη διεκδίκησης αποζημίωσης της ηθικής μου βλάβης, την οποία υπέστην από τα πιο πάνω αδικήματα».

Αυτό, λοιπόν, είναι το παλιό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που πλέον έχει καταργηθεί. Η «Πολιτική Αγωγή» έχει γίνει «Παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας», μεταβάλλοντας ουσιαστικά τον τρόπο παράστασης στην ποινική διαδικασία. Με τη νέα ρύθμιση, ο πολιτικώς ενάγων παρίσταται πλέον στο ποινικό δικαστήριο μόνο για υποστήριξη της κατηγορίας και διαπίστωση της ενοχής του δράστη και όχι για να εξασφαλίσει την αποκατάσταση της ζημίας του, περιουσιακής ή μη. Συνεπώς, τα όσα γράφει η κα Γεροβασίλη περί χρηματικής αποζημίωσης, απλά δεν υφίστανται πλέον.

Στην αιτιολογική έκθεση του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επισημαίνεται δε ότι η συνηθέστερη μορφή παράστασης πολιτικής αγωγής στα ποινικά δικαστήρια κατά τη διάρκεια ισχύος του προηγούμενου Κώδικα υπήρξε εκείνη της παράστασης για την επιδίκαση του συμβολικού ποσού των 44 ευρώ, με την επιφύλαξη της διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσού στα πολιτικά δικαστήρια.

Μάλλον δεν ενημέρωσε κανείς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος άλλαξε και μάλιστα επί δικής της κυβέρνησης. Πιθανότατα έκανε copy paste το κείμενο ως έχει, από κάποια παλιότερη μήνυσή της…