Αποκαλύψεις που σοκάρουν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

«Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να κάλεσε τον αξιωματικό του σώματος στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία να αποκρύψει στοιχεία και ονόματα και να αποδώσει τη φονική πυρκαγιά στον άνεμο, τα πεύκα και την αυθαίρετη δόμηση, με τον ίδιο να επικαλείται άνωθεν εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Tο ηχητικό ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο «παίζεται το παιχνίδι» σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Τα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» προκάλεσαν την οργή αρχικά των οικογενειών των θυμάτων αλλά και όλων των πολιτών καθώς και του πολιτικού κόσμου που ζήτησε να ερευνηθεί άμεσα το θέμα και να υπάρξει τιμωρία. 

Δικηγόρος 20 οικογενειών νεκρών στο Μάτι: Όσα ακούγονται στα ηχητικά είναι πρωτοφανή, τραγικά και εγκληματικά

Όσα ακούγονται στα ηχητικά για το Μάτι είναι πρωτοφανή, τραγικά και εγκληματικά. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο δικηγόρος 20 οικογενειών νεκρών στο Μάτι, Αντώνης Φούσας.

«Στα πλαίσια που αυτά που ακούσαμε και διαβάσαμε είναι αλήθεια αυτά είναι συγκλονιστικά, ανεπανάληπτα, πρωτοφανή και βεβαίως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Σήμερα ή αύριο θα πάρουμε όλη τη δικογραφία στα χέρια μας, επομένως θα τα δούμε αυτά όλα και πολλά άλλα διότι δικές μου πληροφορίες ήταν από καιρό ότι συνέβαιναν αυτά. Δεν μίλησα ποτέ με τον κ. Λιότσιο, δεν θα πρέπει να μιλήσω γιατί πρέπει να κάνει αντικειμενικά τη δουλειά του αλλά από άλλες πηγές αυτά τα είχαμε ακούσει, τα ξέραμε. Επομένως αυτά όλα είναι τραγικά, ανεπανάληπτα, εγκληματικά και πολύ περισσότερο όταν πράγματι κάηκαν 102 άνθρωποι και μετά από ένα μήνα περίπου γινόντουσαν αυτά και του λεει «γράψε πέντε σειρές να τελειώνουμε και μην ασχολείσαι παραπάνω γιατί αλλιώς θα έχεις περιπέτειες με την καριέρα σου». Αυτά είναι ανεπανάληπτα πράγματα, ελπίζω η Δικαιοσύνη να επιληφθεί. Εμείς θα ασκήσουμε τα καθήκοντα μας όπως έχουμε υποχρέωση, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των οικογενειών που έχουμε μεγάλη τιμή να τους εκπροσωπούμε».

«Οι άνθρωποι που εκπροσωπώ είναι αγανακτισμένοι, είναι εξοργισμένοι, είναι ανθρωποι οι οποίοι επιμένουν με κάθε τρόπο ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε κάθε πλευρά και ιδίως παρακαλούν πολύ η διαδικασία να επισπευστεί διότι όλοι μας φοβόμαστε μη τυχόν εμπλακούμε στα θέματα της παραγραφής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλακιωτάκης: Ακόμα μία υπόθεση που χρειάζεται εξονυχιστική διερεύνηση – Το οφείλουμε στους νεκρούς

Ως ακόμα μία υπόθεση στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε σε εξονυχιστική διερεύνηση, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι χρέος προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους και συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.

«Οι εικόνες που αναδύονται μέσα από τις αποκαλύψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι εικόνες παρακράτους και παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη. Όλες οι υποθέσεις πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά. Το απαιτεί η κοινωνία», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Τσιάρας: Όσα αναφέρονται στο ηχητικό για το Μάτι προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα


«Όσα αναφέρονται στο ηχητικό προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσίαρας σημείωσε πως «η δικαιοσύνη έχει κάνει πολλή δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Όλα πρέπει να βγουν στο φως», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός ανέφερε πως «με μεγάλη προσοχή όλοι δείχνουν τον μοναδικό δρόμο, που είναι της αποκάλυψης του τι έγινε και χάθηκαν τόσες ζωές».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία κατά που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Παράλληλα επισήμανε πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπει ποτέ σε λογική να επηρεάσει την οποιαδήποτε δικαστική απόφαση».

Ακόμη τόνισε πως «έχουν παρέλθει εποχές που κάποιοι θεωρούσαν θεσμικό εμπόδιο την δικαιοσύνη».

Γεωργιάδης: Ντροπή, οργή και πραγματική αγανάκτηση τα συναισθήματα που σου δημιουργεί το ηχητικό

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της Καθημερινής για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε στα Παραπολιτικά 90,1: «Τα αισθήματα που σου προκαλεί το ηχητικό αυτό είναι οργής, είναι ντροπής, είναι πραγματικής αγανάκτησης πρώτον γιατί ακούς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής να μιλάει σαν να είναι ο τελευταίος καραγωγεύς σε έναν αξιωματικό που ηγείται μιας έρευνας. Οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί είναι τόσο χυδαίες, τόσο δεύτερες. Δεύτερον, γιατί τον ακούς να εκβιάζει και να απειλεί ευθέως, κατά δήλωσή του, με τις πλάτες της τότε πολιτικής του προϊσταμένης της κας Γεροβασίλη. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κ. Ματθαιόπουλος ήταν επιχειρησιακός αρχηγός της Πυροσβεστικής την εποχή στο Μάτι και επελέγη ως κανονικός αρχηγός της Πυροσβεστικής από την κα Γεροβασίλη λίγους μήνες αργότερα. Δηλαδή ο κύριος που ακούμε να τα λεει αυτά είναι η προσωπική επιλογή της κας Γεροβασίλη».

Καρανικόλας: Ήταν σοκ οι αποκαλύψεις για παρακράτος αλλά αυτές για το Μάτι ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία

«Είχαμε σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη παρακράτους και παραδικαστικού κυκλώματος που στόχο είχε την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, αλλά οι αποκαλύψεις για το Μάτι ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρής φαντασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας.

Ο κ. Καρανικόλας τόνισε πως «είναι ντροπή για τον Αλέξη Τσίπρα η τότε επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι» ενώ έκανε λόγο για «αδιανόητη προσπάθεια συγκάλυψης».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει να φτάσει την έρευνα σε βάθος, να αναζητήσει και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν» και άφησε αιχμές για την Όλγα Γεροβασίλη που δεν ζήτησε συγνώμη.