«Όσα αναφέρονται στο ηχητικό προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσίαρας σημείωσε πως «η δικαιοσύνη έχει κάνει πολλή δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία».
«Όλα πρέπει να βγουν στο φως», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός ανέφερε πως «με μεγάλη προσοχή όλοι δείχνουν τον μοναδικό δρόμο, που είναι της αποκάλυψης του τι έγινε και χάθηκαν τόσες ζωές».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία κατά που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Παράλληλα επισήμανε πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπει ποτέ σε λογική να επηρεάσει την οποιαδήποτε δικαστική απόφαση».

Ακόμη τόνισε πως «έχουν παρέλθει εποχές που κάποιοι θεωρούσαν θεσμικό εμπόδιο την δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσιάρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να δικαιολογήσει πρακτικές όπως να εκβιάζουν δικαστικές αποφάσεις και δικαστές ή να δημιουργούν τον τρόμο στο δικαστικό χώρο προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους της».

«Στόχος του είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως στο νομοσχέδιο «γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών «θα περιληφθεί τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αφορά τα προβλήματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του νόμου Κατσέλη, με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Τέλος ο υπουργός ανέφερε «ως παθογένεια στο χώρο της δικαιοσύνης την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με τις χθεσινές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Τσιάρας σημείωσε: «Όσα είδαμε στο δημοσίευμα της Καθημερινής και βεβαίως όσα έχουμε ακούσει από τα ηχητικά ντοκουμέντα προφανώς δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα σε όλους μας. Είναι αδιανόητο σε μια πολιτεία του 21ου αιώνα να φαίνεται ότι υπάρχει είτε μια προσπάθεια συγκάλυψης, και πολύ περισσότερο να μην υπηρετούν το ρόλο τους μάλιστα όταν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος αριθμός άδικα νεκρών ανθρώπων. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα συγκεντρώσει τα φώτα της προσοχής όλων των αρμοδίων φορέων. Η Δικαιοσύνη έχει κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα παρά το ότι υπήρχαν παράπονα περί καθυστερήσεων και ενδεχομένως κάποια γενικευμένη ανησυχία, υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός μαρτύρων προκειμένου να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς έχουμε μια γενικότερη άποψη χωρίς να παρεμβαίνουμε ποτέ στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης ότι όλα πρέπει να βρεθούν στο φως, ότι πρέπει να τιμήσουμε αφενός μεν την μνήμη όλων αυτών των αδικοχαμένων ανθρώπων αλλά αφετέρου να αποκαταστήσουμε ενδεχομένως και την όποια πραγματικότητα αφορά και στους συγγενείς που μείναν πίσω και πολύ περισσότερο αφορά στο αίσθημα όλης της ελληνικής κοινωνίας για την ασφάλεια που πρέπει να τους εμπνέει η λειτουργία της Δικαιοσύνης».

«Όλες οι δηλώσεις οι οποίες έχουν ακουστεί από τον πρωθυπουργό, από όλους τους αρμοδίους δείχνουν έναν μοναδικό δρόμο οτι πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της αποκάλυψης των πραγματικών γεγονότων προκειμένου να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και χαθήκαν άδικα 102 ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα τεράστιο θέμα αν όλα αυτά τα οποία έχουμε δει και έχουνε βγει μέσα από την προανακριτική διαδικασία που νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί και πλέον βρίσκεται στα χέρια του αρμοδίου εισαγγελέα η άσκηση της όποιας συγκεκριμένης δίωξης, να δούμε ποια ήταν τα πραγματικά γεγονότα και τι ακριβώς συνέβη. Πέραν όμως όλων αυτών η ίδια η πραγματικότητα μας σοκάρει και δεν νομίζω ότι μπορεί να την αρνηθεί κανείς», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η Δικαιοσύνη είναι και λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία. Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε ή δεν προσπάθησε να διαφυλάξει αλλά δυστυχώς επιχείρησε με μια εντελώς διαφορετική λογική να την προσεγγίσει. Και φαντάζομαι σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει το ερώτημα σε πολλούς πολίτες ή η αδυναμία να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν προσεγγίζει την πραγματικότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης όπως την προσέγγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μα γιατί εγώ προσωπικά, ο Πρωθυπουργός, όλη η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ενισχύσουμε όχι μόνο το θεσμικό ρόλο αλλά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να δωσουμε το πραγματικό αίσθημα της ασφάλειας στους έλληνες πολίτες μέσα από αυτό τον τρόπο χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς καμία διάθεση κριτικής στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ενδυναμώνοντας το ρόλο και την παρουσία των δικαστών και δίνοντάς τους και την πραγματική ψυχολογική ελευθερία αλλά βεβαίως και την όποια άνεση προκειμένου να λειτουργήσουν μέσα από το ρόλο τους», διευκρίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Οι εποχές που κάποιοι θεωρούσαν θεσμικό εμπόδιο τη Δικαιοσύνη ή τη θεωρούσαν προστασία του κάθε νταβατζή ή φροντίζανε με οποιονδήποτε τρόπο να λένε ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να βγάζει κάποια απόφαση τη σεβόμαστε αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι σωστή και αυτό να εκφράζεται από ανώτατους κυβερνητικούς και πολιτειακούς άρχοντές είναι μια εποχή η οποία δεν υπάρχει στη σημερινή πραγματικότητα. Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο, την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει καμία περίπτωση από τη δική μας πλευρά να μπούμε ούτε σε κάποια λογική ουσιαστικά κρίσης ούτε πολύ περισσότερο διάθεσης να επηρεάσουμε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε προσπάθεια να αλλάξει ο ποινικός κώδικας και να υπάρξει ένα πέπλο προστασίας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Νομίζω ότι η ίδια η πραγματικότητα δίνει απαντήσεις, όχι γιατί όταν ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να νομιμοποιήσει τα μη νομίμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα και στην πραγματικότητα στην τελευταία κυριολεκτικά πράξη της με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 28/6/19 φρόντισε να αποσύρει αυτή τη διάταξη, είναι φοβερή σύμπτωση όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν ένα σωρό στοιχεία τα οποία αποκαλύπτονται καθημερινά και δείχνουν μια γενικότερη φιλοσοφία και μια γενικότερη αντίληψη σε σχέση με το πώς ενδεχομένως κάποιοι επιθυμούσαν και το κάνανε πράξη, να εργαλειοποιήσουν τη Δικαιοσύνη και πως προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη στο κομμάτι της καθαρά πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα και δεν νομίζω ότι θα πρέπει κανείς να μπει καθόλου στην όποια συζήτηση δικονομικής ενδεχομένως εκδοχής για τη χρήση των όποιων αποδεικτικών μέσων».

«Είναι ένα θέμα εξόχως πολιτικό και εκεί πρέπει να μείνουμε και πρέπει κάποια στιγμή να δικαιολογήσει και ο σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά βεβαίως και όλα τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης κατά πόσο επιδοκιμάζουν συμπεριφορές υπουργών, κατά πόσο επιδοκιμάζουν συμπεριφορές και πρακτικές υπουργών της δικής τους κυβέρνησης και κατά πόσο βεβαίως οι ίδιοι μπορούν να αισθάνονται άνετα με αυτό. Αντί να λένε το τι προσπαθεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση ,που η όποια σύγκριση μπορεί να τους φέρει σε μειονεκτική θέση, θα έλεγα ότι πρέπει να δικαιολογήσουν τη δική τους στάση και συμπεριφορά όλη την προηγουμένη περίοδο όταν προσπαθούσαν είτε να εκβιάσουν δικαστικές αποφάσεις είτε πολλές φορές να εκβιάσουν δικαστές είτε να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα τρόμου μέσα στο δικαστικό χώρο μέσα από πρακτικές οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα», επισήμανε ο υπουργός.

«Αντιλαμβάνεστε ότι το μεγάλο πρόβλημα τα οποίο δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο πέραν των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που μπορούσαν να φέρουν με την ταλαιπωρία των πολιτικών τους αντιπάλων, επαναλαμβάνω όταν καταδεικνύεις 10 πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και πρώην πρωθυπουργοί ως πιθανά υπεύθυνα για ένα σκάνδαλο που θεωρούσαν ότι είναι σκάνδαλα, οι 7 από αυτές τις υποθέσεις αρχειοθετούνται αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που συνειρμικά μπορεί να καταλάβει κανείς είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια έγινε απλά και μόνο για να δημιουργηθεί το όποιο πολιτικό κέρδος στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι κρίμα πραγματικά που κάποιοι πιστεύανε ότι ένας σημαντικός θεσμός όπως η Δικαιοσύνη θα μπορούσε απλά να είναι ένα εργαλείο, ένα όπλο στα χέρια τους προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Δεν έχει καμία σχέση αυτή η αντίληψη ούτε με τη δημοκρατία ούτε με μια ευνοούμενη πολιτεία του 21ου αιώνα», ανέφερε ο ίδιος.

Για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίαρας δήλωσε: «Η δική μου προσπάθεια, το δικό μου έργο, ο δικός μου στόχος είναι να μπορέσει η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απολύτως ανεξάρτητα έχοντας τη θεσμική προστασία της πολιτείας και να μπορεί με αυτό τον τρόπο να δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στους έλληνες πολίτες. Θέλει πολύ δουλειά να αποκαταστήσουμε και τη θεσμική λειτουργία της χώρας αλλά πολύ περισσότερο να διασφαλίσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και να δημιουργήσουμε το αίσθημα της απόλυτης... ανεξαρτησίας».

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημείωσε: «Στο νομοσχέδιο ''γέφυρα'' του υπουργείου Οικονομικών θα προσαρτηθεί και μια δική μας διάταξη η οποία αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του νόμου Κατσέλη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ξέρετε ότι σήμερα είναι προσδιορισμένες για μετά το 2021 περισσότερες από 40 χιλιαδες υποθέσεις ; Ξέρετε ότι δίνονται δικάσιμοι για το 2027 -28 και πλέον, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν συνάδει με καμία λειτουργία σοβαρής δημοκρατικής ευρωπαϊκής πολιτείας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου αφενός να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας μας αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας στους καλοπροαίρετους δανειολήπτες. Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πρέπει να προστατεύσουμε αλλά βεβαίως να βάλουμε ένα φραγμό στους στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι στέκονται πάνω σε μια δικαστική απόφαση και δεν προχωρά απολύτως τίποτα. Έχουμε την πρόθεση με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση όλες οι υποθέσεις να εκδικαστούν μέσα στο 2021. Εγώ προσωπικά σε μια σταθερή και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το σύνολο των Ειρηνοδικών προσπαθώ να βρω και τον τρόπο αλλά να ενισχύσω και τη λειτουργία των Ειρηνοδικείων έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα και να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί. Είναι ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας, είναι ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ και τους θεσμούς και είναι και ένα ζήτημα που η ίδια η πραγματικότητα μας επιβάλει να προωθήσουμε και να αντιμετωπίσουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δικαιούνται την προστασία για την πρώτη κατοικία».

Αναφορικά με την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε: «Η μεγαλύτερη παθογένεια που υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις στο χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι γεγονός ότι η όλη προσπάθεια γίνεται μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό που ήδη έχει αρχίσει και αποδίδει. Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία ήδη έχουν γίνει και υπάρχουν και διάφορα προγραμματισμένα βήματα. Χαρακτηριστικά από την 01/01/21 έχουμε νομοθετήσει θα υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων τόσο στο ΣτΕ όσο και στα διοικητικά δικαστήρια και πιστεύω ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων, τη δεύτερη φάση του, θα μπορούμε να φέρουμε την ψηφιακή εποχή σε όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας».

«Πιστεύω ότι μέσα από ένα συντονισμένο σχέδιο δράσεων που αφορούν στην μετάβαση της e-justice εποχής θα μπορεί ο μέσος έλληνας πολίτης το αργότερο μέχρι το 2023 να δει τα αποτελέσματα αυτής της συγκροτημένης σχεδιασμένης παρέμβασης που επιχειρείται αυτό το χρονικό διάστημα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Αν σε αυτό υπολογίσετε ότι δώσαμε καινούργιες οργανικές θέσεις για δικαστές και βεβαίως έρχονται πολλοί νέοι δικαστικοί υπάλληλοι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια πολύ ολοκληρωμένη παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης η οποία θα μας βοηθήσει να συντμησούμε σημαντικά το χρόνο της δικαιοσύνης», σημείωσε επιπρόσθετα.