«Είχαμε σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη παρακράτους και παραδικαστικού κυκλώματος που στόχο είχε την εξόντωση πολιτικών
αντιπάλων, αλλά οι αποκαλύψεις για το Μάτι ξεπερνούν κάθε όριο νοσηρής φαντασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90, 1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Σπύρος Καρανικόλας.

Ο Σπύρος Καρανικόλας τόνισε πως «είναι ντροπή για τον Αλέξη Τσίπρα η τότε επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι» ενώ έκανε λόγο για «αδιανόητη προσπάθεια συγκάλυψης».

Παράλληλα σ
ημείωσε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει να φτάσει την έρευνα σε βάθος, να αναζητήσει και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αναλογούν» και άφησε αιχμές για την Όλγα Γεροβασίλη που δεν ζήτησε συγνώμη.

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις των 27 της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για «σκληρό πόκερ δύο αντιλήψεων».

Εν κατακλείδι, ανέφερε ότι «η χρηματοδότηση δεν θα πρέπει να συνδέεται με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής ή μνημόνια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σπύρου Καρανικόλα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, ο κ. Καρανικόλας σημείωσε: «Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε όλοι σοκαριστεί από τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις για την ύπαρξη ενός βαθέως παρακράτους, ενός βαθέως παραδικαστικού κυκλώματος που κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στόχο είχε να εξοντώσει όλους όσους ενοχλούσαν το καθεστώς Τσίπρα-Καμένου-αλλά πλέον μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της «Καθημερινής» και τους ασύλληπτους διάλογους που ακούσαμε μεταξύ του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής και του υπεύθυνου πραγματογνώμονα ο οποίος διενεργούσε την πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι, νομίζω ότι ξεπερνάει κάθε όριο νοσηρής φαντασίας όλα όσα ακούσαμε! Είναι ότι πιο φρικαλέο! Ότι πιο φρικώδες! Ότι πιο ανατριχιαστικό».

«Είναι η απολυτή ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον κο Τσίπρα προσωπικά, για την κα Γεροβασίλη, για τον κο Τόσκα και για όλους όσους εκείνο το μοιραίο βράδυ στήναμε εκείνο το απάνθρωπο, εκείνο το κυνικό, εκείνο το ασύλληπτο επικοινωνιακό show. Μετά τα χθεσινά όλοι οι πολίτες νοιώθουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχανε την πραγματική ανθρωπινή ευαισθησία να κάνουν όχι μια ουσιαστική διαχείριση, μια ανθρώπινη διαχείριση παρά έκαναν μια πολιτική διαχείριση στις στάχτες ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί! Κι αυτό προκαλεί ανατριχίλα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι αδιανόητο να ακούμε τον πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής να λέει στον υπεύθυνο Αξιωματικό ο οποίος έκανε την πραγματογνωμοσύνη και ήθελε ο άνθρωπος να καταγράψει την αλήθεια, να του υποδεικνύει τι θα γράψει και να του ζητάει επίμονος να θάψει τα πραγματικά στοιχεία! Είναι αδιανόητο να ακούμε απειλές και εκβιασμούς! Είναι αδιανόητο να ακούμε ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια! Είναι αδιανόητο να λέει ότι το ίδιο έγινε και στα Κύθηρα και στην Μάνη! Και να καταλήγει αυτός ο ασύλληπτος διάλογος ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι! Ποιο είναι το παιχνίδι; Το παιχνίδι εις βάρος ανθρώπων! Δεν ντρέπονται; Που θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί όλοι σήμερα! Από την κα Γεροβασίλη και όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι συμμετείχαν σε εκείνη την αθλιότητα! Κι αν η κα Γεροβασίλη νοιώθει ότι προσβάλλεται και ότι είναι ψευδές ένας είναι ο δρόμος αυτή τη στιγμή, να πάει στη Δικαιοσύνη και να υποβάλει μήνυση για να μάθει ο ελληνικός λαός ποια είναι η αλήθεια!», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι σαφές ότι υπήρχε και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μια πραγματικά αδιανόητη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Το βράδυ μιλούσαν για συνομωσία. Σας θυμίζω ότι οι πρώτες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών λέγανε για συνωμοσία, μετά μιλήσανε για την κλιματική αλλαγή, εν τέλει έφταιξαν οι άνθρωποι οι οποίοι είχανε χτίσει τα σπίτια τους στο Μάτι. Αυτή ήταν η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο βράδυ προσπάθησαν να κρύψουν τους νεκρούς και από ότι φαίνεται την επόμενη μέρα το ίδιο το παραδικαστικό κύκλωμα το οποίο μάθαμε άναυδοι ότι προσπαθούσαν να εξοντώσουν όλους όσους ενοχλούσαν το καθεστώς, προσπάθησαν να στήσουν την αθλιότητα της συγκάλυψης εις βάρος της μνήμης των ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί, εις βάρος που τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας τη μάχη της ζωής για αν παραμείνουν στη ζωή, εις βάρος των ανθρώπων που έχασαν τις περιούσιες τους κι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί και ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξαναφτιάξει τις ζωές τους! Όλα αυτά λοιπόν έγιναν εν γνώσει συγκεκριμένων ανθρώπων και προσώπων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την κα Δημητρίου, ο κ. Καρανικόλας ανέφερε: «Δυστυχώς φαίνεται και από τις συνομιλίες ότι και εκείνη έχει μερίδιο ευθύνης και της γνώσης και της διαχείρισης για τη συγκάλυψη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να φτάσει την έρευνα σε πολύ βάθος, θα πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που υπάρχουν, από την κορυφή μέχρι και τον τελευταίο τροχό της ευθύνης. Δεν θα επιτρέψουμε, εμείς τουλάχιστον σαν ΚΙΝΑΛ, καμία άλλη προσπάθεια απόπειρα συγκάλυψης. Εμείς θα επιμείνουμε, θα είμαστε εδω, στο πλάι των ανθρώπων οι οποίοι μέχρι και σήμερα προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Θα είμαστε διπλά στους συγγενείς των θυμάτων γιατι το οφείλουμε, είναι υποχρέωση της πολιτείας κι εμείς θα διεκδικήσουμε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιον κι αν αναλογούν και να σταματήσουν κάποιοι να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Και αναφέρομαι στη κα Γεροβασίλη η οποία με αδιανόητο θράσος αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί να πει μια κουβέντα για όλα όσα ακούσαμε χθες... Τι νομίζουν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τελικά όλα όσα ακούμε για τις αποκαλύψεις και τα έργα και τις ημέρες τους πιστεύουμε ότι είναι τελικά όλα ψεύδη; Όλοι ψεύδονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι;».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε: «Είναι μια σκληρή μάχη, ένα σκληρό poker δυο βασικών αντιλήψεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ΕΕ. Η μια αντίληψη, οι χώρες του Βορρά, λένε ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με υποχρεώσεις άρα λοιπόν κάποιο είδος μνημόνιο απέναντι στις χώρες και στους λαούς. Και η άλλη αντίληψη, η άποψη του Νότου, που λέει ότι δεν μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία πλέον να πορεύει με σκληρούς όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, με μέτρα λιτότητας, με μνημόνια, με εξόντωση των λαών όπως συνέβη το προηγούμενο χρονικό διάστημα γιατί αυτή τη στιγμή αυτή η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες είναι τεράστιες και αν δεν δείξουμε ένα μήνυμα ενότητας κι αποφασιστικότητας στις διεθνής αγορές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα ακόμα και στην ίδια την επιβίωση του ευρώ και στην ίδια την προοπτική της ευρωζώνης».

«Άρα λοιπόν είναι σαφές γι’ εμάς η θέση μας από την αρχή σαν ΚΙΝΑΛ, στηρίζοντας βεβαίως και την θέση της κυβέρνησης η οποία συμβαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι μια, ότι πρέπει η χρηματοδότηση που θα έρθει εξ’ αφορμής της πανδημίας να μη συνδέεται με όρους, να μη συνδέεται με μνημόνια. Πρέπει να έρθουν τα χρήματα αυτά προς στήριξη των εθνικών οικονομιών αλλά χωρίς αστερίσκους και κυρίως χωρίς να υπάρχουν μέτρα αυστηρής εποπτείας κι αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής. Από εκεί και πέρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχουν διαφωνίες εντός της ΕΕ. Η διαπραγμάτευση είναι όντως δύσκολη κι έχει αρκετά σημεία στα οποία υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δυο αυτών αντιλήψεων. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί η μέση τομή...», διευκρίνισε επιπρόσθετα.